Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

15.07.2012

Zgaga i refluks w innym świetle

Temat nigdy nie był mi szczególnie bliski, mimo że teoretycznie powinien. Jakiś czas temu miałam wykonywaną gastroskopię i podobno był refluks :) Nigdy w życiu nie odczuwałam żadnych objawów i do dziś nie wiem jak to jest z moim refluksem. Jakiś czas z temu z kolei natknęłam się na kilka ciekawych materiałów dotyczących tego zagadnienia, i były dla mnie tak zaskakujące, że postanowiłam zagłębić się bardziej. Przyznam, że temat jest bardzo obszerny i będę przedstawiać wiele informacji bardzo krótko i konkretnie, ale gdyby ktoś chciał mogę dany wątek rozwinąć.
Przede wszystkim zgaga i refluks są częstymi i bardzo powszechnymi dolegliwościami. Nie zdawałam sobie sprawy że leki stosowane w chorobie refluksowej są znaczącą częścią zysku i produkcji przemysłu farmaceutycznego.

Co wiemy o zgadze? Przeważnie każdy z nas powie to samo, czyli że przyczyną jest za dużo kwasu żołądkowego. Nie jest to prawda. Chociażby warto wziąć pod uwagę, że produkcja kwasu w żołądku z wiekiem spada, a przypadki zgagi i refluksu z wiekiem rosną. Potwierdzają to liczne badania.
Prawdą jest jednak, że objawy zgagi i refluksu są spowodowane kwasem żołądkowym, który cofa się do przełyku. Należy w tym miejscu odróżnić jednak przyczyny od objawów. Każda ilość kwasu będzie powodować takie problemy, ponieważ wyściółka przełyku, w przeciwieństwie do wyściółki żołądka, nie zabezpiecza go przed drażniącym działaniem kwasu. Nie trzeba więc mieć nadmiaru kwasu solnego aby mieć zgagę. Klasyczne metody leczenia polegające na blokowaniu wydzielania kwasu żołądkowego oczywiście są skuteczne, ponieważ likwidują symptomy, więc brak kwasu = brak zgagi. Nie wpływają jednak w żaden sposób na przyczyny problemu, dlatego choroba dalej istnieje i pacjenci nie mogą odstawić leków. Teoretycznie każde leczenie (niezależnie od choroby) powinno polegać na zajęciu się przyczyną, w taki sposób, że po jego zakończeniu objawy nie wracają.

W literaturze nie ma doniesień, że refluks czy zgaga są chorobami wywołanymi nadmiernym wydzielaniem kwasu żołądkowego. Jest za to teoria mówiąca, że refluks jest wywołany złą pracą zwieracza, który oddziela dolny odcinek przełyku od żołądka. Normalnie zwieracz otwiera się gdy przełykamy jedzenie i nie ma znaczenia ile kwasu żołądkowego mamy w żołądku. Problem zaczyna się gdy zwieracz nie pracuje poprawnie. Dlatego zajęcie się kwestią redukcji wydzielania kwasu w żołądku nie jest odpowiednim podejściem. Co powoduje że zwieracz nie pracuje poprawnie? Według wielu źródeł jest to spowodowane wzrostem ciśnienia wewnątrz jamy brzusznej, które wypycha treść żołądkową (w tym też kwas) aż do przełyku.
Powszechnie uważa się, że przyczyną jest przejedzenie, otyłość, leżenie po posiłku, ostre jedzenie itd. I mimo, że te czynniki odgrywają sporą rolę w procesie, to doszukałam się teorii, że prawdziwą przyczyną jest paradoksalnie za niskie wydzielanie kwasu żołądkowego powiązane z dwoma pierwotnymi powodami wzrostu tego ciśnienia:
1) przerostem bakterii
2) złym trawieniem węglowodanów

Schemat wygląda tak: niski kwas żołądkowy -> przerost bakterii/złe trawienie węglowodanów -> wzrost ciśnienia w jamie brzusznej -> zgaga/refluks

ad1. głównym zadaniem kwasu żołądkowego jest blokowanie przerostu bakterii, dlatego ph żołądka wynosi 3 lub mniej i większość bakterii nie jest w stanie przeżyć dłużej niż kilkanaście minut. Gdy kwasu jest za mało i ph rośnie powyżej 5, bakterię zaczynają się rozrastać.

ad2. kwas żołądkowy wspomaga trawienie i absorpcję węglowodanów poprzez stymulacje wydzielania enzymów trzustkowych do jelita cienkiego, i jeśli ph żołądka jest za wysokie z powodu niskiego wydzielania kwasu, to enzymy nie zostaną odpowiednio wydzielone, a co za tym idzie węglowodany nie zostaną odpowiednio strawione.

Fermentacja takich nieprawidłowo strawionych węglowodanów wywołuje produkcję gazu, który nasila ciśnienie i stąd już łatwa droga do refluksu. Gdyby kwasu było wystarczająco to węglowodany zostałyby rozłożone prawidłowo do postaci glukozy i następnie zostałyby wchłonięte w jelicie, nim jakiekolwiek mikroby doprowadziłyby do ich fermentacji. Nie tylko za mała ilość kwasu żołądkowego wpływa na proces fermentacji, ale również nadmierna konsumpcja węglowodanów. Dodatkowo wodór powstały podczas procesu fermentacji jest pożywką dla patogenicznych bakterii, a im więcej niestrawionych węglowodanów tym więcej tego gazu i więcej bakterii. Słowem błędne koło.
 
Najbardziej powszechnymi objawami za niskiego wydzielania kwasu w żołądku są:
  • zgaga
  • odbijanie
  • niestrawność
  • uczucie pełności nawet po małej ilości jedzenia
  • dyskomfort w żołądku
  • gazy, wzdęcia
  • zaparcia, biegunki
  • niestrawiony pokarm w stolcu

Biorąc pod uwagę powyższe skuteczną metodą na zgagę i refluks wydaje się redukcja bakterii oraz ilości spożywanych węglowodanów do średniego poziomu (dieta niskoweglowodanowa nie jest polecana). Ponadto warto zająć się kwestią nieprawidłowego trawienia, która jest rezultatem zbyt niskiej produkcji kwasu.
 
Dodam jeszcze, że istnieją również dowody na korelację między refluksem oraz zespołem jelita drażliwego.

Warto też dodać, że tak często stosowane inhibitory pompy protonowej, które blokują wydzielanie kwasu solnego mają szereg skutków ubocznych od doprowadzania do niedoborów minerałów, aż po zwiększenie ryzyka choroby nowotworowej.

Nie wiem sama, co myśleć o tym wszystkim, wydaje się dość logiczne i sensowne. Ponadto wiele protokołów uwzględniających naturalne sposoby leczenia zgagi i refluksu, w tym stosowanie środków zwiększających wydzielanie kwasu, przynosi spektakularne rezultaty.  Jeśli ktoś byłby zainteresowany tymi metodami mogę podesłać źródła :)

108 komentarzy:

  1. Witam, ciekawy artykuł... borykam się z problemami żołądkowymi już przez długi okres. Jestem jeszcze młody i chciałbym uniknąć gorszych powikłań, więc jestem zainteresowany metodami naturalnymi,jeśli są one skuteczne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż cierpiał na zgagę od kilku lat. Od lekarza dostał standardowo lek blokujący wydzielanie kwasu. Jak pisałam w artykule ponad 90% przypadków zgagi, refluksu jest spowodowane niedoborem, a nie nadmiarem kwasu. Po kilku latach brania tego leku mąż zaczał mieć problemy z nogą. Nie mógł praktycznie chodzić. Okazało się, że jest to początek artretyzmu - czyli kwas moczowy odkłada się w organiźmie. Jest to powiązane z lekami, które przyjmował.
      Pisałam już, że postanowiliśmy poeksperymentować wg protokołu jaki opisałam. Czyli suplementacja kwasem solnym. Po 2 tygodnich maż przestał brac kwas solny i do dziś nie ma objawów, jeśli trzyma dietę :) Noga zupelnie przestała boleć.
      Ja dodam jeszcze od siebie, ze wiele problemow z trawieniem jest wynikiem wlasnie za malej ilosci kwasu, wystarczy stres czy przemeczenie aby organizm nie wydzielal go w odpowiedniej ilosci.
      Ale dieta przede wszystkim. Jesz zboza? Jesli tak to pierwsza rzecz do eliminacji, wiele osob juz po tym kroku nie ma dolegliowsci :)

      Usuń
    2. Czy mogłabym prosić o nazwę preparatu jaki stosowaliście i dawkowanie?
      Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
    3. Tego pierwszego preparatu nie pamiętam nawet, ale teraz (ja) używam kilku róznych dostępnych na iherb.com np.
      http://www.iherb.com/Solaray-HCL-with-Pepsin-650-mg-250-Capsules/18978
      http://www.iherb.com/Nature-s-Life-Betaine-HCl-648-mg-250-Capsules/24167
      Wazne aby byla pepsyna w srodku. I kilka osob mailowo rowniez pisalo do mnie o super efektach takiej kuracji w przypadku zaawansowanej i leczonej farmakologicznie zgagi, wiec warto sprobowac. Moge podac kod znizkowy na iherb w wysokosci 5 lub 10 doalrow :)

      Usuń
    4. Witam, u mnie problemy zaczely sie z krtania, jedno zapalenie gonilo drugie. Teraz bardzo czesto mam przesuszona sluzowke gardla, nie moge sobie pozwolic na cos zimnego, nie moge rowniez nic gazowanego a nawet gdy za glosno mowie to czuje ze z gardlem dzieje sie zlego. Niby wykryto gronkowca, pozniej juz go nie bylo, lekarz stwierdzil ze moze to byc krzywa przegroda lub wlasnie refluks. No i gdzies od czterech lat mam podobno refluks ale nigdy nie mialem zadnych badan, jedynie wywiad u gastrologa. Leczylem sie nolpaza, controlociem i innymi ipp. Wczoraj znalazlem to forum i mam nadzieje ze moje problemy sie skoncza a przynajmniej zmniejsza w znaczacym stopniu, dodam ze mam dopiero 32 lata i nie wyobrazam sobie brania tych lekow do konca zycia. Prosze mi powiedziec czy np ten suplement bedzie odpowiedni bo wysylka ze stanow widze15 dolcow.
      http://allegro.pl/betaine-hcl-648-mg-120kaps-betaina-i4016514587.html

      Usuń
  2. Mogłabym poprosić o te źródła? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz w sieci tego jest już tona, wsytarczy wpisac w google low stomach acid gerd/ heartburn....nie umiem wybrać nawet jakiegoś konkretnego odniesienia, bo pojawiało się już za dużo wszelkich dowodów. I konwencjonalna medycyna zaczyna też mieć takie podejście, więc znajdziesz artykuły pisane nawet przez ortodoksyjnych lekarzy :)

      Usuń
  3. Czy suplementacja kwasem solnym może być zastosowana przy refluksie dwunastniczo-żołądkowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niedobór kwasu solnego jest najczęstszą przyczyną refluksu. Suplementacja może istotnie rozwiązac ten problem.

      Usuń
  4. Po gastroskopii stwierdzono u mnie refluks dwunastniczo-żołądkowy.
    Przed zastosowaniem suplementacji kwasem solnym chciałbym sprawdzić czy rzeczywiście mam jego niedobór, w jaki sposób to zrobić, czy istnieją jakieś testy? Co w przypadku gdy mam nadmiar kwasu solnego i zastosuję suplementację?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepszy test to właśnie przyjęcie HCL :) Można próbować lżejszych metod jak ocet, ale nie są wiarygodne. No i test objawowy: jak masz skłonność do niestrawności, złego trawienie białka i surowizny, zaparć itd. Jest też test Heidelberga ale nie sądzę abyś była zaintersowana połykaniem elektroniki :)
      I jeszcze jest jeden domowy sposób...ale napisze o tym w poście jutro :)

      Usuń
    2. Gdy masz nadmiar lub kwas sony jest w normie to suplementacja da objawy nadkwasoty, chwilowo oczywiście, po 1-2h minie.

      Usuń
    3. Dlaczego może zmniejszyć się refluks dwunastniczo-żołądkowy po podaniu pepsyny i innych leków zwiększających kwas solny?

      Usuń
  5. Witam, czy jest cos dostepne w polsce w tych produktow ?? czy trzeba tego szukac tylko i wylacznie w sklepach w Stanach? Czy droga jest przesylka??? Bardzo bym prosila o jakies dodatkowe informacje na temat tego problemu. Ogromnie mnie to zainteresowalo gdyz moj maz boryka sie ze zgaga od lat a od 2 lat ma problemy wlasnie z nogami, bole nog odbieraja mu chec do zycia i radosc z zycia, a ja nie umiem mu pomoc, od dawna podejrzewalam leki na zgage ktore oczywiscie przyjmuje codziennie by fdunkcjonowac bo bez tego to w ogole nie dal rady zyc. Prosze o dodatkowe informacje jesli to mozliwe i jakies wskazowki. dziekuje. moj e-mail: nowkatarzyna@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zupełnie jak mój mąż. Te bóle są najczęściej odkładający się kwasem moczowym ale problem jest w złych mechanizmach, które do tego doprowadzają. Oczywiście dieta ma swój udział, zwłaszcza jak dużo w niej np. fruktozy. Niestety IPP zmieniają mocno środowisko przewodu pokarmowego i niszcza nasza wielka sile obrnna jaka jest kwas solny. Artretyzm to jedna z wielu konsekwencji tych leków.

      HCL można szukać na allegro, ale cena jest często dużo wyższa. Ja zamawiam z iherb.com, wysyłka ok 13 zł, paczka idzie 2 tyg. I to jest chyba najoptymalniejsze rozwiązanie. Jak chcesz podam Ci kupon na 10 dolarów.

      Usuń
    2. bardzo bylabym zadowolona gdybys mogla podac mi ten kupon :) wlasnie przejrzalam ta strone z lekami ze Stanow i zastanawiam sie jak zaplacic za wybrane produkty - pewnie najllepiej przy uzyciu karty kredytowej. Wysylke DHL za 4 $ pewnie najlepiej wybrac tak??? P.S. Kupilismy w aptece Citropepsin i juz jest lepiej, 3 dzien bez IPP i da sie zyc:)

      Usuń
    3. :)kupon: KUL679

      Można płacić kartą debetową również. Jesli mialabym doradzić to te produkty:
      http://www.iherb.com/Solaray-HCL-with-Pepsin-650-mg-250-Capsules/18978
      http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Betaine-HCI-Pepsin-Gentian-Bitters-120-Capsules/7353

      I wysylka za 4 dolary, ale trzeba pamietac zeby paczka wazyla mniej niz 4 lbs i byla tansza niz 80 dolarow :)

      Usuń
  6. Co Pani sądzi o enzymach trawiennych firmy CaliVita-DIGESTIVE ENZYMES, pomogą przy refluksie dwunastniczo-żołądkowym, czy lepsza jednak będzie suplementacja HCL? W marcu 2012 po gastroskopii stwierdzono u mnie zapalenie błony śluzowej żołądka.Po przyjmowaniu controloc 40 i diecie lekkostrawnej dolegliwości minęły, natomiast w marcu tego roku stwierdzono refluks d-ż (Enterogastric reflux), błona śluzowa żołądka OK. Nie mam zgagi, tylko wzdęcia,niestrawność, odbijania i nieraz uczucie jakby pieczenia w żołądku. Poza tym jestem tydzień po kuracji antybiotykowej na helicobacter pylori, po niej dolegliwości się zmniejszyły, ale nie jest to jeszcze efekt jakiego bym oczekiwał:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skład jest ok, ale dawka to moim zdaniem homeopatia :) Zobacz np http://www.nowfoods.com/Supplements/Products-by-Category/Digestive-Support/Enzymes/Super-Enzymes-Veg-Capsules.htm#.UbrZMNiKJ8E - mniej wiecej to są skuteczne dawki.

      Czy HCL czy enzymy to ciężko powiedzieć :) Sporo enzymów, jak te wyżej, mają też kwas solny w składzie i warto od nich zacząć. Ja brałam oba najczęściej. Oczywiście trzeba mieć pewność, że nie ma żadnego stanu zapalnego żołądka już. No i te objawy to równie dobrze może być kwestia zaburzenia równowagi flory bakteryjnej jelit po stosowaniu leków (zwłaszcza antybiotyków). Był brany jakiś probiotyk do tej ostatniej kuracji?

      Usuń
  7. Probiotyk brałem w trakcie kuracji antybiotykowej i po. Enzymy które podałaś znalazłem również na polskiej stronie http://www.nowfoods.sklep.pl/super-enzymes-caps-kapsulek-p-202.html - myślę że z tej strony mogę zamówić (firmie przyznano status licencjonowanego sprzedawcy przez oficjalnego dystrybutora). Co do pewności odnośnie stanu zapalnego żołądka mam nadzieję, że nie mam. Po ostatniej gastroskopii zapalenia błony śluzowej nie stwierdzono, chyba że helicobacter mógł coś jeszcze namieszać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zastosować podobny protokół do tego z HCL używając enzymów. Te z NF mają chyba 200 mg w kapsułce, więc dadzą radę :)

      Usuń
  8. Polecam miód Manuka na refluks. Naprawdę pomaga. http://swiatmanuka.pl/category/opinie/refluks-helicobacter/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie jest skuteczny. Tylko uwaga na oznaczenia na słoikach, łatwo się "naciąć" na kiepski produkt, moze nie tyle "nieoryginalny", tylko certyfikowany według starszych, nieprecyzyjnych metod - chodzi o różnicę między MGO i UMF, tu mneij więcej wyjaśniają o co chodzi: Świat Manuka.

      Usuń
  9. Pytanko czy ten kwas HCL należy brać cały czas czy do momentu ustąpienia dolegliwości. Jak należy go przyjmować - w sensie ile tabletek na dzień?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja również walczę ze zgagą i doktór w Polsce przepisał ipp i kazał brać i nie odstawiać na własną rękę.Kuracja na jakieś 5 miesięcy.Jednak zanim trafiłam na to mądre forum, instynk podpowiedział mi "nie bierz tego, bo to świństwo" tabletki wrzuciłam do śmieci,szkoda tylko pieniędzy. Po tabletkach owszem nie miałam zgagi ale byłam jakaś zatkana i czułam,że jest jeszcze gorzej.Trafiłam na tą stronę jakieś dwa tygodnie temu i natychmiast zakupiłam HCL. Dziś aby nie zapeszyć, jest cudownie,wczoraj piłam nawet wino i zero zgagi.Owszem stosuję dietę albo raczej racjonalnie się odżywiam, nie jem 3 godz przed pójściem do łóżka,ograniczyłam węglowodany,wykluczyłam gluten. Dziękuję autorce mądrego artykułu i dobrej rady abyś 100 lat żyła w zdrowiu i szczęściu.Jak to poza tym przywraca wiarę w człowieka,że są jeszcze na świecie ludzie dobrej woli,którzy posiadają wiedzę i się nią dzielą bezinteresownie.Jednak co robić z tymi,którzy bezgranicznie wierzą konowałom i biorą ipp latami. Mieszkam we Włoszech i widzę,że to ipp to istna plaga,co druga osoba łyka tableteczkę bo to ma działać osłonowo i profilaktycznie,malutkim dzieciom już dają.!!!
    Ja HCL biorę z obiadem i kolacją.Po śniadaniu mój żołądek sam sobie radzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać Mangosia za jakiś czas jak się sprawy potoczyły, jestem bardzo ciekawa, bo IPP to istna epidemia :(

      Usuń
  11. U mnie także stwierdzono reflux - w październiku będzie 2 lata na ipp. Najpierw zapisano mi Helicid, ale po próbnym odstawieniu jakoś po 5 miesiącach zażywania było jeszcze gorzej. Zmieniłem lekarza - ten zapisał mi Enamere - leczę się u niego 1,5 roku, biorę już jedną tabletkę tylko rano 20mg co drugi dzień, ale nadal czasami pojawiają się objawy. U mnie to wygląda trochę inaczej (czasem zastanawiam się czy to w ogóle reflux) - praktycznie nie mam zgagi, natomiast zdarza się (trudno znaleźć regułę), że występuje silny ból żołądka. Przez te 2 lata bardzo zmieniłem "styl życia" - zacząłem uprawiać sport (teraz dużo trenuję triathlon), praktycznie przeszedłem na wegetarianizm (choć unikam także nabiału/ z miodu nie zrezygnuję). Bardzo staram się jeść jak najwięcej surowych, nieprzetworzonych produktów. Praktycznie nic nie smażę na głębokim tłuszczu (preferuję parowar lub pieczenie). Mocno ograniczyłem alkohol. Problem jest z kawą bo ją uwielbiam - norma to 3 espresso dziennie. Od kilku miesięcy myślę o odstawieniu ipp na własną rękę (podejrzewam, że gastrolog ma jeden cel - ja jako pacjent do śmierci), ale boję się, że surowa dieta sobie z tym nie poradzi. Dodatkowo jeszcze ze względu na sporty wytrzymałościowe spożywam dużo węglowodanów (owsianka, makarony pełnoziarniste, kasze - jaglana, kus-kus). Te węglowodany nie idą w takim razie w parze z suplementacją kwasem - co robić? Myśli Pani, że mógłbym próbnie odstawić ipp i spróbować suplementacji kwasem przy zachowaniu obecnej diety? Jestem już szczupły (dziś rano 64,2kg przy 180cm / miesiąc temu przy 67kg miałem 8% tłuszczu)- po dłuższych treningach jak mało jem to waga szybko spada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmienić typ węglowdanów, czyli to co zawsze: wyeliminować zboże, wprowadzić więcej glukozy, warzyw,owoców. Po odstawieniu IPP suplementować kwas, aż naturalne wydzielanie zostanie przywrócone. Im dłużej bierzesz IPP tym dłużej może to trwać.

      Usuń
  12. Minęły już prawie trzy tygodnie jak odstawiłam ipp i zaczęłam stosować HCL i donoszę wszystkim "refluksowiczom" że,mam się coraz lepiej.A HCL biorę coraz rzadziej.Mój przypadek to właśnie zgaga spowodowana brakiem kwasu solnego a kwas zniszczony nadmiarem węglowodanów.Poza tym odradzam jedzenia wszystkiego co zawiera mąkę pszenną.Pszenica to w ogóle nie najlepsza strawa dla człowieka a MG wręcz jest trucizną.
    Michał.K,Twój przypadek jest trochę dziwne bo ból żołądka to nie refluks,na jakiej podstawie stwierdzono Ci refluks?Jedzonko na parze-bardzo dobry pomysł ale dlaczego nie jesz mięsa?Dlaczego jesz tak dużo węglowodanów? Nadmiar węglowodanów nie idzie z niczym w parze.Kasza jaglana,płatki owsiane owszem to dobre jadło ale jako dodatek do mięcha, spróbuj jeszcze komosę ryżową a makarony do kosza na śmieci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mangosia, jak by Ci się chciało to prosżę napisz o tym w referencjach, tam zagląda więcej osob, a Twoj przypadek jest kolejna szansa, ze w koncu IPP przestana byc masowo stsoowane! :)

      Usuń
  13. Jeszcze do Michała,też myślałam,że kawa mi bardzo szkodzi a bardzo ją lubię.Od kiedy biorę HCL po kawie czuję się świetnie.(po kawie espreso ze śmietanką,piję dwie)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny artykuł. Wreszcie ktoś napisał prawdę.Gratulacje dla autorki! Od siebie mogę dodać że bardzo dobrze na zgagę u mnie sprawdza się cytryna (wyciskam i piję bez rozcieńczania wodą) i woda z ogórków kiszonych (nie mylić z Kwaszonymi). Polecam odstawić smażone ciasta z mąki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A na czym polega różnica między ogórkami kiszonymi a kwaszonymi?

      Usuń
    2. Kwaszone są octem a kiszone solą ;)

      Usuń
    3. Nie, to to samo, z octem to będą konserwowe

      Usuń
  15. Witam! Chciałam zapytać jaka musi być dawka HCL i ile musi być pepsyny w kapsułce?
    Pozdrawiam. Paula

    OdpowiedzUsuń
  16. W moich enzymach (jednej tabletce) jest HCL -200 mg a pepsyny 500 NF .

    OdpowiedzUsuń
  17. Od trzech miesięcy nie miałam zgagi jakie to cudne uczucie!!!.Robię sama kiszoną kapustę i jem do woli, niemal każdego dnia.Mam bardzo prosty sposób kiszenia jej w domowych warunkach,gdyby ktoś chciał przepis,chętnie się podzielę.No i przede wszystkim ani grama glutenu to jest naprawdę trucizna. HCL już nie biorę,nie ma potrzeby.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poproszę przepis na kapustę

      Usuń
    2. Kapusta kiszona domowym sposobem
      Na 1 kg drobno poszatkowanej kapusty 1 łyżka płaska soli NIEJODOWANEJ (sól niejodowana bardzo ważna z innej nic nie wyjdzie,kapusta zgnije)
      kapustę bardzo mocno wycisnąć rączkami i bardzo,bardzo mocno upchać w słoiku.Ważne aby kapusta w słoiku była przykryta sokiem który kapusta wypuści.Można dodać kminek albo marchew.Po 6 dniach można jeść.Najlepiej nadaje się kapusta nie zbita,miękka.

      Usuń
  18. Witajcie,
    Niedawno przeszłam laserową operację strun głosowych ( to juz druga). Za pierwszym razem lekarze nie byli w stanie podać przyczyny uszkodzenia strun. Po roku sytuacja się powtórzyła i kolejne skierowanie do szpitala. Tym razem lekarz stwierdził, że przyczyną uszkodzenia jest refluks. Zdziwiłam się, ponieważ nie miałam objawów typowych dla refluksu, takich jak pieczenie itp. Po zabiegu lekarz przepisał mi ipp. Biorę to od 2 tygodni, posłusznie w nadziei, że pomoże... Mam zdiagnozowane od 2 lat Hashimoto...i moja wiedza na temat tej choroby do niedawna ograniczała się do wiedzy na temat wyrównania hormonów...Od niedawna przeszukuję fora i strony o Hashimoto i zatrważa mnie moja niewiedza na temat tej choroby i brak wiedzy lekarzy. Oj, nigdy juz nie zaufam łatwo żadnemu lekarzowi..( objawy niedoczynności trwały kilka lat, zanim sama nie zbadałam poziomu tsh. - wszystkie objawy lekarze ignorowali). Dopiero jakies 2 tyg temu znalazłam powiązanie refluksu z Hashimoto na jakiejś amerykańskiej stronie o dietach w chorobach autoimmunologicznych. To niebywałe, klocki zaczynają się układać..Boże, gdybym tak wcześniej o tym wiedziała...może druga operacja nie byłaby potrzebna..Dziękuję Ci za ten artykuł, bo bardzo mi pomaga. Prawdopodobnie u mnie tez jest tak, że mam niedobór kwasu żołądkowego a nie jego nadmiar. Myślę, że gdyby to był nadmiar, to odczuwałabym to, a ja nie mam takich typowych doznań refluksu. Odstawiam ten lek. Proszę poradźcie, gdzie mogę teraz znaleźć mądrego diagnostę -gastrologa? Nieważne gdzie, ważne, żeby był w temacie, uf... Czy w aptece kupię preparaty, o których piszecie? Czy sama dieta możne okazać sie wystarczająca. Przyznam, że jestem zagubiona.Odstawiłam całkowicie gluten już miesiąc temu i przez kilka dni byłam na protokole Paleo autoimmunologicznego, ale 3 dni to był max..tak radykalna zmiana jest strasznie trudna. Twoja strona jest nieocenionym źródłem pomocnych informacji, dziękuję!
    Magia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, tak dieta jet pomocna, a co do specyfików na tej stronie podanej , nie wypowiem się, jednakże mnie odradzano HCL.

      Usuń
    2. Suplementacja HCL jest prosta i efekty tez - bierzesz i albo jest gorzej albo lepiej :) Kwas jets bez recepty ale ciezko go dostac w Polsce, raczej zamawiamy z USA. Zobacz posta o Hashi i chorobach auto ;)

      Usuń
  19. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wiem, że to jest Paleo strona, ale nie zgodzę się z tym, że zboża są 'be', bo gdyby tak było ludzie nie uprawialiby od pokoleń.Wiele krajów gdzie jest obecne zdrowie i dlugowowiecznosc, jedzą zboża.
    Problem jest z umiejętnością przygotowania zboża, i nie tylko,W chorobie refluksowej, nie są wskazane tłuszcze.Surowe tez nie polecan, jeśli układ pokarmowy jest osłabiony.

    OdpowiedzUsuń
  21. Niestety, zboża są be.Może w krajach gdzie jest obecne zdrowie i długowieczność zboże nie jest modyfikowane genetycznie, bo w tym tkwi problem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mangosiu, kupiłam HCL mam straszną zgagę, jak stosowałaś te hcl, że się wyleczyłaś???

      Usuń
    2. Ja stosowałam Super Enzymes firmy NOW, dwie tabletki po obiedzie i dwie po kolacji. Wykluczyłam gluten, słodycze i w ogóle zmniejszyłam porcje jedzenia. Zgagi nie mam.

      Usuń
  22. Gdybym mogła prosić o podesłanie źródła, to byłabym bardzo wdzięczna. Adres mailowy znajduje się w wiadomości, którą przesłałam na gmaila. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam :-)
    Na refluks zgagę oraz kłopoty żołądkowe polecam wszystkim PhytoLife jest rewelacyjne !!! Nie wierzysz? Spróbuj a przekonasz się jak szybko można pozbyć się problemów żołądkowych. Jeśli jest ktoś zainteresowany szczegółami proszę pisać na maila radekwgm@o2.pl
    Pozdrawiam Radek

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam wszystkich nie dawno mialem zrobiona gastroskopie i zdjagnosowano u mnie refluks, lekarz przepisal mi omeprazole ale nie odczuwam zadnej poprawy mam bole-pieczenie (sam czasami nie wiem jak to okreslic) w klatce piersiowej, czasami chwilowe klucia w zeladku w roznych czesciach. Mam pytanie czy ktos probowal sok z noni jest sporo pozytywnych opinii na ten temat oraz jaka diete prowadzic czego sie tak naprawde najbardziej wystrzegac, co ze slodyczami i nabialem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wykluczyć gluten, o słodyczach zapomnieć, ponieważ dla chorego są zabójcze a co dopiero przy dolegliwościach żołądkowych. Zresztą te dolegliwości to przeważnie skutek nadmiaru węglowodanów w tym słodyczy, klusek, pierogów itp. Bardzo dobrze robią banany, siemie lniane.

      Usuń
  25. Oraz czy sa jakies owoce ktore polecalibyscie noi ktore odradzacie, Pozdrawiam i zdrowka zycze!!!

    OdpowiedzUsuń
  26. Od 3 lat borykam się z zgagą. Pali mnie i w żołądku i w przełyku. Ekhm. Nigdy nie wyobrażałam sobie jak można łykać tabletki tylko po to by nie piekło i paliło tam w środku, bo ani to choroba ani uraz jakiś. Tylko, że cholernie męczy nie dając spokoju codziennie i faktycznie można nazwać chorobą. No cóż przywykłam do tego i zauważyłam, że mój żołądek jakby sam wydziela to ciśnienie w dowolnych porach. Na domiar rządzi się swoimi prawami, gdy jem mini posiłek on myśli o dużych porcjach i po godzinie już jestem zakwaszona!! Odkryłam sposób, że jem wtedy tylklo kiedy tego kwasu jest na tyle, że odczuwam właśnie ten ból, to znak aby najeść się do syta!! bo tylko wtedy czuję bekanie i uwalnianie gazów, redukuje się to wszystko w żołądku i potem nie czuć nic, że jakby ten żołądek nie robi mi później takiego cyrku i siedzi cicho nic nie domaga się energii z pożywnienia nie wydziela nic nic i wszystko cacy, polecam wbrew artykułowi.

    OdpowiedzUsuń
  27. czy kwas HCL można zażywać także w ciąży??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem szczerze mówiąc, nie ma badań oczywiście (bo to nieetyczne). Ja bym nie ryzykowała jednak. Chociaż jak poszukasz w google to lekarze czasem przepisują kwas solny, moim zdaniem lepszą opcją będą rośliny (warzywa, zioła).

      Usuń
    2. Mialam okropna zgage w cizy i bardzo mi pomagaly migdaly. Musza by surowe i ze skorka. Nawet teraz jak mam zgage to jem kilka i przechodzi po kilunastu minutach.

      Usuń
  28. Czy ktos moze podac jakas strone gdzie mozna kupic kwas HCL?

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam wszystkich, od 3 lat męczę się z zaawansowanym refluksem. Gastrolog za każdym razem przepisuje IPP. Myślę że zażywanie tych leków spowodowało u mnie osłabienie odporności, a gdy zamieniłem controloc (przestał być skuteczny) na emanerę zaczęły się zaparcia i wtedy zacząłem szukać innego wyjścia niż ipp, nie chce brać tego świństwa. Mam prośbę do MS odnośnie pierwszego artykułu o podesłanie źródeł opisujących te metody

    OdpowiedzUsuń
  30. A czy brzydki oddech może być związany z niskim poziomem kwasu żołądkowego? Moja mama walczy z tym wiele lat. ten zapach czuć jak mówi, więc jest skrępowana. Odkąd dostała IPP problem minął , tzn zapach zniknął na jakiś czas, ale znów sie pojawił. Mama nie widzi szans odstawienia całkiem zboża. Próbuję zaszczepić w rodzicach zmiany ale idzie opornie. Jada sporo mięsa, orzechów, pestek ale tez pija duża kawy no i jada węglowodany w tym mało ale także pszenicę- niestety.
    Wrócę do pytania, czy to może być problem kwasu? zęby są w porządku, migdały też, czeka na gastroskopię.

    OdpowiedzUsuń
  31. Jasne, ogólnie z trawieniem, można żółcią, ciężko zgadywać, ale jak jama ustna jest sprawdzona to moim zdaniem 99,9% trawienie. Badanie BUN, białko całkowite, fosfor i dajcie mi znać ok?

    OdpowiedzUsuń
  32. Na pewno to działa? Czyżby żaden lekarz o tym nie wiedział? Czy specjalnie robią monopol na IPP?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Działa. Lekarz wie ale z czego by żył jakby IPP okazały się niepotrzebne. Należy pamiętać, że IPP likwidują tylko objawy a problem pozostaje dalej.

      Usuń
  33. W sumie wszędzie jest napisane, że niestrawność jest spowodowana większymi kwasami i mniejszą błoną śluzową żołądka. Tylko nic nie piszą o zwieraczu przełyku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwas solny jest potrzebny do utrzymania odpowiedniego napięcia mięśni pomiędzy przełykiem a żołądkiem. Gdy brak odpowiedniej ilości kwasu solnego zwieracz pozostaje otwarty i kwas może przedostać się do góry.

      Usuń
    2. Wiem, dlatego o tym wspomniałem.

      Usuń
    3. Kwas solny odpowiada głównie za trawienie - białek.Nadmiar kwasu otwiera zwieracz pod ciśnieniem. Niekwaśność powoduje niestrawność i w efekcie końcowym zgagę. Natomiast za napięcie mięśni i ciśnienie zwieraczy odpowiadają przede wszystkim sploty nerwowe i hormony.

      Usuń
  34. Witam, od jakiegos czasu bralem Betaine HCL, zaczalem od jednej kapsulki i doszedlem do 4 kapsulek do kazdego posilku. Zaczalem czuc coraz wieksza zgage wiec postanowilem zmniejszac ich ilosc i zszedlem do 1-2 kaps. Po kilku dniach brania mniejszych dawek zgaga ustapila i czulem sie naprawde lepiej. Ale nie trwalo to zbyt dlugo bo zaczely sie problemy z biegunkami oraz zielonym kolorem stolca. Po kilku dniach postanowilem odstawic calkowicie Betaine i przez ok 3 dni bylo ok az do wczoraj, znowu zaczely sie problemy z zielonym stolcem i biegunka (tabletek nie biore w ogole)
    Co moze byc powodem, czy moze ktos z was mial rowniez taki problem?

    OdpowiedzUsuń
  35. Witam,mam pytanie ..Mój syn od urodzenia cierpi na refluks- w polsce leczony kursami 12 tyg. i przerwa do powrotu objawów,natomiast obecnie mieszkam w uk i tutaj dzieci z refluksem sa cały czas na pompie inhibitorowej- moj syn po mimo brania tych leków refluks ma coraz gorszy. Szukam alternatywy,najlepiej naturalej. Kupiłam enzymy "digest right enzymes" na których kiedys był i dobrze funkcjonował,ale zródła podaja ,ze gdy jest zgaga lub refluks nie podajemy. Więc proszę o poradę co w takim układzie mogę bezpiecznie spróbować? Dodam,że Kuba jest po operacji przełyku "wada wrodzona" ma specjalna diete etc. Z góry dziękuje.

    OdpowiedzUsuń
  36. Witam mam 32 lata mysle ze od koło 12-13 lat borykam sie z nadkwasota i zgaga, nie ukrywam pijam piwko ale nie w duzych ilosciach rowniez piję kawę i nie stosuje zadnych diet, mam pytanie czy jak mam ta zgage i nadkwasnosc juz od tylu lat tzn sie nie ze dziennie ale czesto po roznych posiłkach to znaczy ze mam Raka czy nie jest to powiedziane.Boje sie nawet isc na badania zeby lekarz nie wydał wyroku:(Pozdrawiam wszystkich zgagowiczow:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jeszcze nie masz, czego życzę to na pewno jesteś na dobrej drodze. Nie można sobie mieć zgagi przez 13 lat i nic z tym nie zrobić. Zrób zgagowiczu gastroskopię, przeczytaj dokładnie ten artykuł i zastosuj się do tego co tu przeczytasz.

      Usuń
  37. Dieta GAPS poleca od początku przyjmowanie kwasu solnego.Co jeśli jest przewlekłe zapalenie śluzówki żołądka,refluks,niedomykająca się zastawka Bauchina i przewlekłe zapalenie całych jelit.
    Obawiam się wprowadzać kwas przy stanie zapalnym.Mam pominąć ten krok i brać tylko enzymy trawienne ? Skoro tyle się wie o dobroczynnym działaniu kwasu i jakoby jego niedobór był przyczyną wszelkich problemów trawiennych.GAPS zapewnia,że wystarczy tylko jego suplementacja,a enzymy trzustkowe same się będą wytwarzać.No ok,ale co jeśli jest stan zapalny.Mam taki mentlik..na prawdę już nie wiem co brać i czego się trzymać.

    OdpowiedzUsuń
  38. Należy się trzymać zdrowego rozsądku, czytać uważnie to, co napisane jest na tym blogu w krótkich artykułach, ale także w komentarzach (są doprecyzowane informacje autorki) i używać wyszukiwarki!. Porobić notatki i ustalić plan działania dla siebie. Zakupić niezbędne preparaty, zgromadzić żywność, spakować wszystko to, co nie nadaje się do jedzenia (zboża, nabiał, strączki) i wyrzucić, albo oddać komuś, kto chętnie chce to jeść, mimo tego, że jest to jedzenie szkodliwe.

    Dieta dietą, ale zanim się przyjmie bezkrytycznie każdą informację nie radzę przyjmować enzymów i kwasu solnego, jeśli są nadżerki lub wrzody, ponieważ stan ten szybko się pogorszy, a perforacja ścian żołądka jest bardzo groźnym powikłaniem. Najpierw powinno się zadbać o likwidację stanu zapalnego (zdiagnozowanego przy tzw. gastroskopii) wg tego, co jest napisane na tym blogu (w wielu tematach), począwszy od zakładki "problemy trawienne", poprzez http://www.tlustezycie.pl/2013/08/samodzielne-leczenie-problemow.html i tak dalej. Czytać, analizować, wdrażać. Droga jest długa, ale zdrowie jest warte tego, żeby o nie walczyć.

    Autorka bloga zgromadziła bardzo pomocną wiedzę w "pigułkach". Z tego, co tu czytam wnioskuję, że sama nie ma już czasu na odpisywanie. Osoby, którym pomaga lub tym bardziej pomogła, mogłyby także służyć radą innym. Widać jednak, po nikłych komentarzach tutaj, że one również nie mają albo czasu, albo... wraz z pozbyciem się problemów zdrowotnych pozbyły się również empatii.

    Dziękuję autorce za tego bezcennego bloga.

    ZeroErHaPlus

    OdpowiedzUsuń
  39. UWAGA!!! PROSZĘ NIE SUGEROWAĆ SIĘ TYM CO NAPISANE JEST W TYM ARTYKULE BO MOŻNA SIĘ URZADZIĆ niewiedzą autorki tego artykułu. Po pierwsze niech się pani douczy.Najpierw proszę podać dowody naukowe na temat niedokwaśności żoładka,małej ilości kwasu. Skąd pani takie informacje ma!? Czy jest pani lekarzem,naukowcem który ma dowody statystyczne na powyższą tezę że większość ludzi ma niedokwaśność zamiast nadkwaśności a co za tym idzie refleks. Otóż proszę się DOUCZYĆ że niedokaśnośc jest o wiele razy RZADSZA od nadkwasoty i występuje głownie u osoch w podeszłym wieku,czyli 50-60 letnich gdzie produkcja kwasu faktycznie spada i można mówić o niedokwasocie. Druga sprawa-przy chorobach autoimmunologicznych tarczycy i przy anemii złośliwej można mówić o niedokwaśności żołądkowej. Leczy pani przez Internet,lub próbuje ludziom wmówić że większość ma niedokwaśnośc.a jak to niby pani zbadała? Niedokwaśności nie można zbadać normalnie gastroskopią, tam co najwyżej wyjdzie fefluks i inne schorzenia wskazujące na nadkwaśność,a niedokwaśność jest niezmiernie rzadka i można ją stwierdzić głownie po badaniu krwi i zakwalifikowaniu osoby do choroby autoimmunologicznej jaka jest choroba tarczycy np.,lub inna-anemia złośliwa i jeśli przy tych chorobach są problemy z żoładkiem to można twierdzić iż będzie to niedokwaśność . Nie sądzę że pani chce wmówić większości ludzi że mogą oni mieć niedokwaśność bo jest pani w błędzie i jeśli przez pani artykuł ktoś się rozchoruje to dopiero może mieć pani kłopoty… z tych artykułow korzystają matki i żony które potem następnie w domu po swojemu leczą według tego co pani pisze i czynią szkodę rodzinie. Czy uważa pani że większość ludzi ma choroby tarczycy i anemię złośliwą? Gratuluję niewiedzy… proponuję zaprzestać pisania głupot,bo może pani poczynić więcej szkody niż pożytku. I nie,nie jestem farmaceutą, ani koncernem który chce sprzedać leki. Mam widać trochę lepszą wiedzę niż pani. Nie muszę się przedstawiać ani pokazywać dyplomu medycznego, ale wiem na 100% że pani się myli. Ta przypadłość jest rzadka. A moje wieloletnie praktyki medyczne i obserwacje wysunęły inne wnioski od pani-LAIKA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Jest wiecej osób które mówią o niedokwasocie żołądka: Proszę obejżyjcie film, który potwierdza tezę autorki (od 24 minuty)

      https://www.youtube.com/watch?v=sm1YQohbeeA

      Usuń
    3. Link nr 2 Od podtytułu "Żołądek prawdę Ci powie"- mówimy tu o wytwarzaniu zbyt małej ilości kwasu solnego:
      http://www.akademiawitalnosci.pl/nie-jestes-tym-co-jesz-lecz-tym-co-przyswajasz/

      http://www.akademiawitalnosci.pl/nie-jestes-tym-co-jesz-lecz-tym-co-przyswajasz/

      Usuń
    4. Pan bzdury piszesz. Bzdury zawarte w starych medycznych książkach. życie poszło do przodu a zwłaszcza chemiczne jedzenie i dostępność taniego, śmieciowego jedzenia i żywność MO i sytuacja bardzo się zmieniła. Zawartość kwasu można zbadać, robiąc ph metrię. I co są warte te wszystkie badania statystyczne. Grunt to samemu odpowiadać za swoje zdrowie. I autorka nikogo do niczego nie namawia. Głupie żony nie powinne mieć dostępu do Internetu.

      Usuń
    5. Mixtura Pepsini, mieszanka pepsynowa – preparat galenowy do użytku wewnętrznego. Wywiera działanie pobudzające łaknienie. Znalazł zastosowanie w bezsoczności i małosoczności żołądka i związanym z tym brakiem apetytu. Dawniej SZEROKO STOSOWANY , zwłaszcza w praktyce pediatrycznej.!!!!!!!!!!!!!!!!!!





      Oficjalny skład preparatu według Receptarium Polonicum:

      Pepsyna (Pepsinum) 5 g
      Kwas solny rozcieńczony (10%) (Acidum hydrochloricum dilutum) 2 g
      Nalewka z owocni pomarańczy gorzkiej (Tinctura Aurantii amara) 4 g
      Woda oczyszczona (Aqua purificata) do 200 g

      Preparat obecnie nie jest produkowany przemysłowo. Sporządzany w zakresie receptury aptecznej.


      http://pl.wikipedia.org/wiki/Mieszanka_pepsynowa

      Usuń
  40. na dowód. 7 grudnia 2013 pani z hashimoto. Ma problem z tarczyca to i zoladek wysiada. I ma z pewnoscia niedokwasnosc. ALe co za tym idzie i co ze soba niesie-choroba autoimmunologiczna nastepswem KTÓREJ jest dopiero niedokwaśnośc o której piszę.Wiec sami widzicie,pani wmawia osobom ze maja niedokwasnosc,ze wiekszosc ja ma.

    OdpowiedzUsuń
  41. Matko boska, kobieta poleca lykanie Kwasu solnego na własną reke. Zmarnowala. To niebezpieczne! Czy ktos wie ze kwas sorry jest zracy I moze wypalic jelita! W dodatku na Allegro. Ciekawe jeszcze jakie dawkowanie pani doktor.... Masakra jakas!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież Autorka nic nikomu nie poleca Matko Boska. Internet to żródło różnistych informacji, jak się nie potrafi z tego korzystać to wara od komputera. Internet jest dla inteligentnych a nie dla matołów.

      Usuń
    2. Przeanalizowawszy twoje wypowiedzi coraz bardziej utwierdzam sie w przekonaniu ze piszesz o sobie. Chodzi o malota. Na pewno nie jestes intelligentna a jak juz cos to intelligentna *inaczej*. A leczenia sie kwas email hcl jak ci kiedys bebechy wysiada to jeszcze gorzko zaplaczesz.

      Usuń
  42. Spokojnie, jedna tabletka kwasu nie wypali nikomu jelit! :) To się wdraża stopniowo zwiększając dawkę i tylko wtedy, gdy po pierwszym dniu i jednej tabletce nie ma nasilenia dolegliwości. Dzięki ci, Panie Boże, za internet i ludzi takich, jak autorka bloga.
    Każdy z nas, czy ma wykształcenie medyczne czy też inne, powinien zdawać sobie sprawę ze stanu swego zdrowia i dostosować samoleczenie adekwatnie do objawów, uważnie, stopniowo i bez pośpiechu. Brak zaufania do lekarzy jest powszechny, ponieważ coraz więcej z nas choruje, także lekarzy, a w aptekach zamiast nowych, właściwie działających leków pełno kosmetyków i suplementów, totalny brak ziół i wiedzy o nich.
    Żeby przyswoić wiedzę, którą przekazała tu autorka, wystarczy poświęcić czas i przeczytać z kilka razy to wszystko, sięgnąć do linków do badań w nienaszym języku (Polacy jakoś niewiele mają do zaoferowania) i zacząć działać. Efekty przyjdą za jakiś czas. Przynajmniej powinny, jeśli się będzie wytrwałym i upartym. Z rodziną trzeba też wiele rzeczy ustalić, żeby uciec od błędów.

    Potwierdzam, że problemy z tarczycą chodzą parami z problemami żołądkowo-jelitowymi, ale to jest zapewne skutek czegoś, co nawarstwiało się wiele, wiele lat. I nawet jeśli to się niepodoba lekarzom, coraz bardziej niedokwaśność żołądka króluje w społeczeństwie, a to po latach może się przerodzić w coś bardzo groźnego. Stąd właśnie się bierze nieskuteczność IPP w leczeniu "rzekomej" nadkwaśności. A są takie przypadki, że ludzie już po 10 lat i więcej, je biorą. Zamiast bezkrytycznie przepisywać/stosować nieskuteczne (nieadekwatne) leki douczmy się wszyscy, obserwujmy siebie i naszych bliskich, sięgnijmy do nowszych badań i przynajmniej zmieńmy nawyki żywieniowe swoje, swoich bliskich czy znajomych.


    ZeroErHaPlus

    OdpowiedzUsuń
  43. Jestem tym rzadkim przypadkiem. 10lat temu miałam sondę żołądka, która wykazała bezkwaśność i bezsoczność. dosłownie wydzielanie nawet pod wpływem czynnika drażniącego było 0! I co na to nasi lekarze. Tak się składa, że co 2 lata robię kontrolna gastroskopię i żaden z lekarzy nie zalecił mi brania kwasu. Owszem mam stwierdzone i leczone obie choroby (niedokrwistość Adisona Biermera i niedoczynność tarczycy z przeciwciałami) ale żadnej sugestii bym uzupełniała kwas. w gastroskopii niezmiennie wychodzi przewlekły zanikowy nieżyt żołądka. Zamierzam wreszcie sama spróbować brać Betainę HCL i będę wam pisała jak się będę czuła. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No choć jedna kobieta co sondę miała zrobioną. no i pewnie ph było sprawdzane a nie jak u mnie. ja miałam tylko gastro. diagnoza nieżyt nadkwaśny żołądka. no i oczywiście dostałam bioprazol. wtedy się dopiero zaczął meksyk. zrezygnowałam. zaczęłam brać od kilku dni betaine hcl i póki lepiej obym tak dalej się coraz lepiej czuła. Oby było coraz lepiej. wierzę że tak będzie. nie namawiam do betaine hcl autorka też nikogo z tego co widzę nie namawia. każdy ma wolna wolę. i sam odpowiada za siebie

      Usuń
    2. Czyli sie nie myle.niedokwasnosc wychodzi glownie przy chorobach autoimmun. Tu mamy kolejny przyklad.ta niedokwasnosc to przy chores tarczycy. A to ze mamy tyle tlumokow chorych na wyimaginowane hashimoto to juz inna inszosc. Co na to nasza redakcyjna mangosia która uwaga ludzi za matolowmkto sie przezywa Sam sie tak nazywa.

      Usuń
  44. Dziwne. Gdy piłam ocet jabłkowy, zeby zwiększyć ilość kwasu solnego (jestem wegetarianką), po pewnym czasie pojawiły się objawy refluksu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ale jesli nie mialas refluxu to dlaczego bralas ocet jablkowy ? pewno mialas za duzo kwasu a ocet jeszcze dolozyl oliwy do ognia. Ja nie mialam zgadi od kiegy nie zaczelam brac sody na oczyszczenie, I teraz nie moge sie jej pozbyc. Od 2 dni biore ocet ale jak narazie nie ma zadnej poprawy.

      Usuń
    2. Ocet jabłkowy reguluje wiele innych układów,więc dlaczego ma nie pić octu??Ja piłam,by zwalczyć kandydozę i przeszła po piciu 1 szklanki (2 łyżeczki na szklankę ciepłej wody) dziennie. Ocet sam z siebie nie dolewa oliwy do ognia. Przyczyny refluksu są bardzo różne.

      Usuń
  45. hej mam nazerki na zoladku bakterie helicobacter refluks przelykowy i nadzerki nanim.masakra.Naazie odmiesiaca sosuje controloc i teraz w sumie juz niewiem co robic

    OdpowiedzUsuń
  46. Witam. Mam 20 lat i dokładnie w styczniu stwierdzono u mnie refluks krtaniowo-przełykowy. Od małego miałam problemy z gardłem i wiecznie stwierdzano u mnie anginę- przez kilka lat angina co najmniej raz na miesiąc/dwa miesiące. Za każdym razem dostawałam antybiotyk... później się uspokoiło, chociaż gardło było nadal wrażliwe. Przez ostatnie 2 lata miałam stan podgorączkowy, oczywiście dostawałam antybiotyki na grypę, które z czasem przestałam brać i tak po prostu żyłam z tą temperaturą.. dopiero przez przypadek, kiedy się przeprowadziłam z wioski do miasta na studia i chciałam w listopadzie oddać krew, dowiedziałam się, że mam anemię(HGB, MCV, MCH, NEUT poniżej normy i RDW-CV, MONO powyżej normy). Nie stwierdzono skąd się wzięła (byłam na anoskopii u chirurga i na wizycie ginekologicznej) i dostałam żelazo w tabletkach, po których podwyższona temperatura zniknęła. Jednak od grudnia zaczął się u mnie 'drapiący' kaszel i ostry ból gardła. Okazało się, że mam anginę ropną - znowu antybiotyk. Ale nie przyniósł większej poprawy, a mój stan z czasem pogorszył się do takiego stopnia, że poszłam na pogotowie. Tam od Laryngologa dowiedziałam się, że mam refluks, a moje migdałki są bezużyteczne, bo mają pełno krypt (w życiu nie dam sobie ich wyciąć z byle powodu). Dostałam controloc 20 ale było mi po nim strasznie niedobrze. Poszłam więc do innego laryngologa, który potwierdził refluks. Dostałam omeroprazol i faktycznie jest lepiej, nie mam napuchniętego gardła, nie kaszle i nie duszę się przez kaszel, biały nalot na gardle zanikł. Po miesiącu dostałam Nolpazę, biorę ją już ponad tydzień. Wczoraj natrafiłam na Pani artykuł i się trochę przeraziłam. Czytałam także artykuł dotyczący książki ''dlaczego kwas żołądkowy jest dla nas korzystny". Czy moje objawy mogą być także oznaką niedoboru? Oprócz anemii sądzę, że mogę mieć mało wapnia, bo wiecznie mam białe kreski na paznokciach. Jak zacząć odbudowę kwasu solnego jeśli już 1,5 miesiąca biorę leki obniżające jego produkcję w organizmie? Warto robić gastroskopię lub jakieś inne badania ?

    OdpowiedzUsuń
  47. Witam mam 36lat tez mam zamiar brac kwas solny mam łuszczyce od 10lat ,i ponad 10lat leczyłem sie na tarczyce mam dodatkowo jeszcze stożek rogówki ogólnie to chyba wszystkie choroby lekarze twierdza że póki co sa to choroby nieuleczalne uwarunkowane genetycznie tylko ze w mojej rodzinie a mam liczną nikt nie choruje po przeczytaniu ksiązki ukryte terapie mam ochote pójśc i wystrzelac wszystkich lekarzy którzy niszczyli mi zdrowie chemią jestem prawie na 100procent pewny że wszystkie dolegliwości sa związane z żołądkiem i jelitami .

    OdpowiedzUsuń
  48. "Gdyby kwasu było wystarczająco to węglowodany zostałyby rozłożone prawidłowo do postaci glukozy i następnie zostałyby wchłonięte w jelicie, nim jakiekolwiek mikroby doprowadziłyby do ich fermentacji." -
    KWAS ŻOŁĄDKOWY NIE BIERZE UDZIAŁU W TRAWIENIU WĘGLOWODANÓW !!! - ZAPAMIĘTAĆ !!!...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. " Co się dzieje gdy brakuje kwasu żołądkowego? Całe trawienie jest zaburzone. Dosłownie całe...bo gdy na jakimś etapie przewodu pokarmowego są nieprawidłowości, można przyjąć, że na dalszych jego odcinkach praca również nie będzie poprawna.

      Gdy jedzenie dostaje się do żołądka zadaniem kwasu (kwas solny) jest rozbicie/zmiana struktury białek w kierunku aminokwasów. Gdy brakuje kwasu żołądkowego ten proces zostaje zaburzony. Ponadto zaburzone jest wydzielanie soli żółciowych, które stymulowane są przez kwas solny, co w konsekwencji powoduje problemy z absorpcja tłuszczu i na końcu pojawiają się np. nudności czy tłuszczowa biegunka. Oczywiście gdy jest problem z przyswajaniem tłuszczu jest też problem z witaminami, które są w nim rozpuszczalne. Zostajemy więc bez składników odżywczych, które nie miały możliwości się wchłonąć.

      Poza kłopotami z trawieniem białka i tłuszczu niedobór kwasu żołądkowego wpływa również na węglowodany. Ma to miejsce gdy miazga pokarmowa wkracza do jelit, ponieważ od jej PH zależy wydzielanie enzymów trzustkowych. Gdy PH na skutek za małej ilości kwasu będzie wysokie, enzymy nie zostaną poprawnie wydzielone. Gdy węglowodany nie są poprawnie trawione następuje produkcja gazu, który nasila ciśnienie i stąd już łatwa droga do refluksu. Gdyby kwasu było wystarczająco to węglowodany zostałyby rozłożone prawidłowo do postaci glukozy i następnie zostałyby wchłonięte w jelicie, nim jakiekolwiek mikroby doprowadziłyby do ich fermentacji. "

      Usuń
  49. Bóg naszym lekarzem, Jego trzeba pytac zawsze o recepte a On pomalutku ja pokaze :-) Tez mialem zgage. Jestem wege wiec jem duzo weglowodanow. I tak jak wy doszedlem wkoncu do wniosku dzieki nadzieji ze Najwyzszy mi pomoze ze to przez niedokwasnosc. I przez przypadek, reka Boza musiala mnie pokierowac zaparzylem zielona herbate i pokrzywe, pokrzywy 2razy wiecej niz zielonej herbaty i problem minal. Pozniej przeczytalem ze herbata zielona mocno pobudza wydzielanie kwasu. Wiec lekarstwo jest proste i tanie kazdy moze zrobic taki napar zalewajac wrzatkiem te substancje. Gdy komus pomoze ta receptura niech podziekuje z calego serca Najwyzszemu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  50. Dieta to podstawa w leczeniu refluksu http://refluks.dozdrowia.com/dieta-refluks-zoladka.php Przynosi ulgę i zmniejsza objawy.

    OdpowiedzUsuń
  51. Witam. Jestem po gastroskopii. Stworzony refluks podwójny również cofanie żółci do żołądka oraz treści żołądka do przelyku. Mam wieczne gazy wzdęcia bóle brzucha żołądka zgagi ciężkości w żołądku etc. Dodatkowo mam helicobacter ++. Ci z tym robić? Czy antybiotyki są niezbędne?
    Nie wzięłam ich ponieważ karnie piersią i nie odstawiłam jeszcze córki. Proszę o pomoc dziękuję 😊

    OdpowiedzUsuń
  52. Jeśli ktoś ma problem z refluksem to polecam Betanine HCL .

    OdpowiedzUsuń
  53. Tak myślałam żeby uświadomić lekarzy do których chodzę i wychodzę z receptami a najwyższe dawki IPP . Ale jak widzę że kiedy podważa się ich pseudo wiedzę to strasznie im gul skacze i wyzywają od laików.Pani Monika ma 100% racji,ja czekam na przesyłkę z Betainą-HCL bo przez lekarzy konowałów ,wzięty miesiąc temu antybiotyk na anginę (no bo jak inaczej) w asyście IPP mam teraz paskudny rozrost bakteryjny w jelitach,całkowicie zachwianą florę jelitową a na probiotyki różniste wydaję fortunę. Kto ma taką wiedzę niech mi tylko napisze czy IPP mogą na dłuższą metę lub trwale zaburzyć wydzielanie HCL w żołądku,nie mówię o całkowitym zahamowaniu jego wydzielania ale czy to jest odwracalne.Mam koszmarne dolegliwości żołądkowo jelitowe po każdym pokarmie które uniemożliwiają mi normalne funkcjonowanie,od miesiąca wegetuję.Jakby samo hashimoto mi nie wystarczyło...Czy citropepsin mi doraźnie pomoże zanim przyjdzie przesyłka ? Może jakieś inne preparaty prócz kropli żołądkowych i soku z cytryny,ocet jabłkowy piję szkalnkami ?

    OdpowiedzUsuń
  54. Wykryto u mnie antygen na Helicobacter i lekarz zaproponowal leczenie pompa i antybiotykami, ale postanowilam sprobowac najpierw olejku z oregano i ekstraktu z zurawiny ktory wpadl mi do glowy po przeczytaniu tego (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1317381/). Chyba pomoglo! Od czasu jak biore,nie mialam zgagi - wczesniej pojawiala sie niemal po wiekszosci posilkow. Moze komus pomoze. Ja biore kilka kropli olejku w szklance wody razem z tabletka ekstraktu z zurawiny raz dziennie. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  55. MS ile Twoj maz przyjmowal tabletek betainy do kazdego posilku ?

    OdpowiedzUsuń
  56. Jedno jest pewne, przez Internet to się człowiek raczej nie wyleczy. Może ktoś mi odpowie, jak to w końcu jest z kiszoną kapustą - w jednych dietach polecanych na refluks pisze, że jak najbardziej TAK, w innych, że absolutnie NIE! Paranoja. W jednym miejscu znalazłem informację, że kawa nie szkodzi. I bądź tu mądry. Ps. Uwielbiam kiszoną kapustę i ogórki oraz kawę.

    OdpowiedzUsuń
  57. A tu przykład: http://tipy.interia.pl/artykul_2662,jak-leczyc-nadkwasote-zoladka,6.html

    OdpowiedzUsuń
  58. hej świetny blog:)mam pytanie....byłam leczona ipp przez jakiś rok....po odstawieniu była masakra robiłam test z sodą i wyszło mi odbicie po 4 minutach wiec zakwaszałam najpierw z sodą było troche lepiej wiec wzielam betaine, po jednej tabletce tylko czuje sie fatalnie, dosłownie zalewa mnie kwas nie do zniesienia, robiłam test z sodą i wyszło mi 45s nic nie rozumiem proszę o pomoc

    OdpowiedzUsuń
  59. Witam
    Mi betaine hcl polecił mój ginekolog przy wizycie kontrolnej zapytał czy przyjmuję jakieś leki więc mu odpowiedziałam, że jestem po gastroskopii, która wykazała przewlekłe zapalenie żołądka spowodowane Helicobacter leczeniu antybiotykami na helicobacter i biorę tabletki z grupy grupy inhibitorów pompy protonowej.Wtedy on zaczął mi tłumaczyć jak to jest na prawdę z tym kwasem żołądkowym i polecił mi żebym kupiła sobie betaine hcl
    z tej strony http://www.biovea.com/pl/product_detail.aspx?PID=2571&OS=244 On sam używa ich już jakiś czas i mówi że jest rewelacja miał to samo co ja i gastrolodzy go leczyli tak samo jak mnie i postanowił się zagłębić w ten problem i zaczął się leczyć właśnie Betainą HCL.Do mnie tabletki doszły wczoraj jestem po 3 dawkach na razie zalecił mi po jednej tabletce do 3 głównych posiłków ale na tą chwilę zagaga jeszcze nie ustąpiła i czuję że jest mocniejsza zobaczymy czy w ogóle mi to pomoże

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mam przewlekłe zapalenie żołądka od pół roku, ale podobno wtedy nie wolno przyjmować suplementacji kwasu solnego. Mam pytanie: czy zażywanie betainy nie spowodowało bólu? Po teście z sodą nie odbiło mi się wcale...

      Usuń