Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

20.12.2012

Za mało kwasu w żołądku = problemy

Zmiana sposobu jedzenia jest warta wielu poświęceń, ale nie dla każdego jest to łatwy i prosty proces. Wiele osób porzucając standardowe mniej lub bardziej zdrowe odżywianie, a w tym zboża, nabiał, strączki, przetworzone produkty czy też włączając do diety zdrowsze opcje takie jak warzywa, owoce i większą ilość tłuszczu odnotowuje diametralna poprawę samopoczucia. Mówię tutaj i o zmianach w poziomie energii lub ustępowaniu pewnych dolegliwości zdrowotnych, które były obecne przez długi czas. Często znikają problemy ze skórą, trawieniem, złymi wynikami badań, następuje redukcja tkanki tłuszczowej, polepszenie jakości snu czy nastroju. Ale nie wszyscy mają tyle szczęścia. Niektórzy adaptując się do nowych zmian doświadczają nieprzyjemnych problemów takich jak: spadki energii, wszelkie problemy z trawieniem czy też kwestie wskazujące na zaburzenia równowagi hormonalnej.


Jest wiele przyczyn, z powodu których paleo dieta nam nie służy. Można tu wymienić: nagle odkryte nietolerancje pokarmowe, za niską podaż energii, za szybkie obniżenie węglowodanów, uzależnienie od cukru, problemy z detoksem, kłopoty z trawieniem i spalaniem tłuszczu i wiele innych. Dziś parę słów o jednym z bardzo powszechnych powodów złego trawienia i samopoczucia po przejściu na paleo. I jest to za małe wydzielanie kwasu żołądkowego.

Jeśli nagle po zmianie sposobu odżywiania opartego na mięsie, rybach, jajkach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach masz objawy trawienne takie jak: wzdęcia, gazy, zmiana w konsystencji i częstotliwości oddawania stolca, zaparcia, biegunki, zgagę czy niespecyficzne bóle brzucha to niski poziom kwasu żołądkowego może być przyczyną.

Dotyczy to zwłaszcza osób, które poprzednio żywiły się w bardziej tradycyjny sposób z uwzględnieniem dużej ilości przetworzonych produktów, oczyszczonych węglowodanów, unikały tłuszczu, w tym tez tłustego mięsa czy jajek lub masła. Najczęściej problem dotyka wszystkich, którzy mieli tłuszczfobię oraz zwolenników wege, gdzie podaż zbóż jest ogromna, a konsumpcja białka zwierzęcego znikoma lub wyeliminowana. Takie diety nie wymagają dużej ilości kwasu żołądkowego. Podobnie każdy przetworzony produkt, którego gęstość żywieniowa jest niska będzie zmuszał ciało do przystosowania i modyfikacji w kwestii wydzielania kwasu żołądkowego. I zmiana w drugą stronę, czyli włączenie większej ilości białka czy też warzyw (zwłaszcza surowych) będzie wymagała trochę czasu dla organizmu na przystosowanie.

Co się dzieje gdy brakuje kwasu żołądkowego? Całe trawienie jest zaburzone. Dosłownie całe...bo gdy na jakimś etapie przewodu pokarmowego są nieprawidłowości, można przyjąć, że na dalszych jego odcinkach praca również nie będzie poprawna.

Gdy jedzenie dostaje się do żołądka zadaniem kwasu (kwas solny) jest rozbicie/zmiana struktury białek w kierunku aminokwasów. Gdy brakuje kwasu żołądkowego ten proces zostaje zaburzony. Ponadto zaburzone jest wydzielanie soli żółciowych, które stymulowane są przez kwas solny,  co w konsekwencji powoduje problemy z absorpcja tłuszczu i na końcu pojawiają się np. nudności czy tłuszczowa biegunka. Oczywiście gdy jest problem z przyswajaniem tłuszczu jest też problem z witaminami, które są w nim rozpuszczalne. Zostajemy więc bez składników odżywczych, które nie miały możliwości się wchłonąć.

Poza kłopotami z trawieniem białka i tłuszczu niedobór kwasu żołądkowego wpływa również na węglowodany. Ma to miejsce gdy miazga pokarmowa wkracza do jelit, ponieważ od jej PH zależy wydzielanie enzymów trzustkowych. Gdy PH na skutek za małej ilości kwasu będzie wysokie, enzymy nie zostaną poprawnie wydzielone. Gdy węglowodany nie są poprawnie trawione następuje produkcja gazu, który nasila ciśnienie i stąd już łatwa droga do refluksu. Gdyby kwasu było wystarczająco to węglowodany zostałyby rozłożone prawidłowo do postaci glukozy i następnie zostałyby wchłonięte w jelicie, nim jakiekolwiek mikroby doprowadziłyby do ich fermentacji.

Ponadto za wysokie PH żołądka sprzyja namnażaniu się bakterii, które powyżej PH 5 zaczynają się rozrastać. To już jest cała kaskada problemów z trawieniem, przyswajaniem witamin i minerałów (żelazo, miedź, cynk, wapń) oraz systemem odpornościowym. Do tego dochodzą problemy np. ze skóra czy włosami.

Po czym poznać, że mamy za mało kwasu żołądkowego?
1) nie czujemy się dobrze po dużej ilości mięsa (mdłości, uczucie ciężkości, niestrawność)
2) mamy zgagę lub refluks po jedzeniu
3) mamy wzdęcia, odbijanie lub gazy
4) mamy brzydki oddech
5) mamy niechęć do zwierzęcych protein
6) mamy niestrawione resztki pokarmu w stolcu

Niskie wydzielanie kwasu solnego jest również charakterystyczne u osób żyjących w stresie, ponieważ hormony stresu blokują jego uwalnianie oraz u osób ciężko trenujących.

W większości przypadków po jakimś czasie produkcja kwasu solnego 'zaskakuje; i zostaje dostosowana do potrzeb organizmu, jednak niektóre osoby nie powinny czekać i będą musiały sobie pomóc jakimiś sposobami. Najbardziej skuteczną metodą jest suplementacja po prostu kwasem solnym. Jest to dość bezpieczny, tani i skuteczny sposób - niestety niedostępny w Polsce. Można oczywiście zamówić preparat w Internecie. Ja osobiście polecam też stosowanie enzymów trawiennych przez 3 pierwsze miesiące. 
Ponadto można stymulować wydzielanie kwasu poprzez picie wody z cytryną lub octem. Bardzo istotne jest dokładne przeżuwanie jedzenia, tak aby pokarm był idealnie rozdrobniony i wymieszany ze śliną. Popijanie w czasie posiłku nie jest zabronione, ale nie uważam aby było koniecznością, zwłaszcza że większość ludzi popija po prostu to czego nie chciało im się dobrze pogryźć. Warto też zadbać o higienę posiłków, czyli jedzenie bez pośpiechu i unikanie zajmowania się w tym czasie czytaniem, komputerem czy telewizorem.

53 komentarze:

  1. Pamiętam, że na pewnej stronie przeczytałam o badaniu, w którym autor pisał, że sok z cytryny zmniejsza ilość kwasu żołądkowego. Było to dla mnie szokujące, bo zawsze piłam cała wyciskaną cytrynę. Przestałam ją pić. Nie mam linka do tego niestety, ale wydaje mi się, że cytryna ewidentnie mi nie służyła, zastanawiałam się, też czy przez małą ilość kwasu solnego, mogę mieć niedobory i myślę, że tak, dlatego nie piję już cytryny w ogóle.

    Czy na to miała wpływ cytryna? Nie wiem, ale gdy przestałam pić (a piłam wyciskaną całą codziennie, czasami nawet więcej) jakoś te wszystkie objawy ustąpiły.

    Mamy tutaj sprzeczność, na większości stronach pisze, że cytryna pomaga w trawieniu, a tym jednym badaniu, pisało, że wręcz przeciwnie, dlatego o tym piszę.



    Kwas solny jest bardzo potrzebny, dlatego dziwię się, że w Polsce nie ma żadnych środków na to. Jeszcze co gorsza, słyszałam, że lekarze często przepisują leki na obniżenie kwasu żołądkowego przy tych samych objawach. Nie skończyłam medycyny, moja wiedza opiera się w tej kwestii na samouctwie, ale czy nie wydaje ci się to przegłupie?

    A myślisz, że częste jedzenie sprzyja obniżeniu kwasu solnego? Bo skoro organizm dostaje nonstop impuls, być może w pewnym momencie się do tego przyzwyczaja, i nie reaguje na to tak mocno, jak robiły to w większym odstępie czasowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwaśny odczyn zwiększa produkcję kwasu solnego, zasadowy zmniejsza. Dlatego gdy za dużo to naturalnym sposobem jest np. soda oczyszczona.
      Nie wydaje mi się aby częstotliwość miała znaczenie, proces jak każdy inny :) I za każdym razem jak mamy zahamowane wydzielanie to bedzie mniej, kwas solny jest wydzielany doraźnie, nie gromadzimy go :)

      Usuń
    2. Cytryna, choć kwaśna dla nas subiektywnie w smaku, z punktu widzenia chemicznego jest zasadowa i neutralizuje kwasy.

      Usuń
    3. to akurat nie prawda:) z pkt widzenia chemicznego jest kwasem:) zrób sobie test papierkiem lakmusowym:)

      Usuń
    4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    5. Sok z cytryny pomaga odkwasić organizm, ale nie powoduje zmniejszenia ilości kwasów żołądkowych. To dwa różne procesy.

      Usuń
    6. jak to pic wode z cytryna lub octem , lub wszystko jedno> cytryna to zasada ocet kwas, wiec wszystko jedno?
      nie podoba mi sie ta rada

      Usuń
  2. a w jakim tempie pokarm powinien 'przejsc' przez uklad pokarmowy? u mnie test buraczkowy wykazuje, ze wystarcza 24h. jesli niedobor kwasu przeszkadza w wydzielaniu zolci to wyjasnialoby to dlaczego po awokado nie czuje sie calkiem najedzona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 24-48h to taki przeciętny czas

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  3. Bardzo ważny i mądry tekst!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy tekst, sam miałem podobne objawy po zmianie diety. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. czy zmniejszenie wydzielania kwasu żołądkowego może być przyczyną niestrawności czynnościowej? czy niestrawność czynnościowa to to samo co zjd? czy one się czymś różnią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjd to taki wielki worek, do którego lekarze wrzucją wszystko czego nie potrafią zdiagnozować czy wytłumaczyć. Niedobór kwasu żołądkowego bardzo często powoduje objawy ze strony jelit. Wg definicji niestrawność czynnosciowa nie ma konkretnej przyczyny - zjd nie wiem...wg roznych lekarzy pewnie roznie, ale generalnie ja spotkalam sie z opinia, że zjd jest...po prostu jest...od niczego.
      Nie chcialabym sie tutaj poslugiwac terminami medycznymi, bo nie rozumiem tej logiki :) Dla mnie sa objawy = jest przyczyna. Zawsze.

      Usuń
    2. a niestrawione resztki pokarmowe o czym świadczą? za mało enzymów trawiennych, za mało soku żołądkowego?

      Usuń
    3. Teoretycznie i to i to może być powodem, jak mamy za mało kwasu solnego to enzymy nie są często poprawnie wydzielanie. Ale kwasu może też być odpowiednia ilość a enzymów brak z wielu powodów. Prawidłowe trawienie to dziś rzadkość dzięki przetworzonej diecie, stylu życia itd. Ludzie też zapominają, że trawienie zaczyna się od jamu ustenj czyli trzeba gryźc, gryźć i jeszcze raz gryźć :)

      Usuń
  6. Gdzie mam pójść, jeśli w badaniu stwierdzono u mnie niski poziom gastryny? Tylko gastrolog czy może tez endokrynolog pomoże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cięzko mi polecać lekarza, bo miałam z nimi problemy :) Generalnei endo, ale to nie takie proste, bo gdy masz niski poziom gastryny (hormonu) to nie wydzielasz odpowiednij ilosci kwasu zoladkowego, a co za tym idzie enzymow, zolci itd. wiec cale trawienie jest zaburzone.
      Dodatkowo niski poziom gastryny czesto jest powiązany nie niedoczynnością tarczycy.
      Ja bym przede wszystkim wspomagała trawienie kwasem, enzymami czy tez gorzkimi ziołami jak bitnera.

      Usuń
    2. Byłem u endo, który powiedział, ze za niski poziom gastryny nie jest jednostką chorobową. Jest jednak konsekwencją np. nieodpowiedniej pracy trzustki, zarażaniem helicobacter p., które może ciągnąc się latami. Zaproponował zrobić gastro pod kątem helicobacter, poziomu ph lub innych elementów, które gastrolog by zlecił. Sam endokrynolog nie pomoże nic w tej sprawie. Jak coś będę miał zrobione to będę tutaj pisał.

      Usuń
    3. Kazda diagnoistyka jest cenna. z calym szacunkiem do lekarza ale to wlasnei wysoki poziom gastryny jest zwiazany z infekcjami HP np. http://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090624161624.htm (tych badan jest pol Internetu. Nigdzie na swiecie nie bada sie gastryny, bo po co i jak? Jesli nie badamy jej po posiku to co tak naprawde daje nam informacja, ze jest niska? Wazne aby w przypadku trawienie byla na odpowiednim poziomie co daje sygnal do wydzielania kwasu zoladkowego. I wciaz to jest hormon, a gdy mowa o hormonach zawsze nalezy wziac inne pod uwage.
      Zaloze sie, ze jak na gastro cos wyjdzie to lekarze stwierdza, ze ot przyczyna, gdzie tak naprawde to sa skutki a nie przyczyny :) Naprawde, z mojego i innych doswiadczenia wynika, ze jesli chodzi o problemy trawienne trzeba samemu poswieciec troche czasu na analize, bo to nigdy nie jest czarno-biale.
      Masz jakies problemy zwiazane z trawieniem? Co bylo wskazaniem do wykonowania badan?

      Usuń
  7. Zrobiłem badanie na poziom gastryny, bo męczę się z gazami od kilkunastu lat. Napisałaś w moim wątku "kilkunastoletnie gazy" na wizaz.pl o tym, że za moje dolegliwości może być odpowiedzialna gastryna, a raczej jej niski poziom. Postanowiłem, więc, że zbadam.

    Z listy, którą przedstawiłaś występują u mnie różne objawy:
    1) nie czujemy się dobrze po dużej ilości mięsa (mdłości, uczucie ciężkości, niestrawność)
    2) mamy zgagę lub refluks po jedzeniu (minęła)
    3) mamy wzdęcia, odbijanie lub gazy
    6) mamy niestrawione resztki pokarmu w stolcu

    Będę pisał, co gastrolog powie, do którego się wybieram w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wygląda to na zbyt małe wydzielanie kwasu żołądkowego i pewnie enzymów, bo to idzie w parze. Woda z octem przed posiłkiem pomaga?

      Usuń
    2. Miałem przeprowadzoną gastroskopię, szczegóły w moim wątku przedstawiam.

      Mam pytanie, co do picia wody z octem? Ocet jabłkowy z wodą w proporcji jakiejś polecasz? Na szklankę wody z dwie łyżeczki? Nie zaszkodzi ten ocet czasem?:( Różne opinie widzę w Internecie. Doktor powiedziała, że nie ma zdania, co do skuteczności picia octu z wodą.

      Usuń
    3. Witam. Od 4 lat chodze na fitness i studiuje różne różności dotyczące zdowej diety itp. Poszukaj sobie strony Mauricz. Pl i tam mozesz znalesc odpowiedzi na wszystkie pytania. Mauricz to polski dietetyk ktory znajduje sie w czolowce swiatowych dietetykow jesli chodzi o wiedze. A jesli chodzi o ocet jablkowy to polecam!! Przed kazdym posilkiem dwie lyzki octu na pol szklanki wody.

      Usuń
  8. Witam! Dzięki wielkie za posta:)
    ze względu na długą dietę wegetariańską (8 lat, od roku wprowadziłam do diety kurczaka), i inne objawy o których pisałaś (najbardziej dokuczają mi wzdęcia i bóle brzucha, ponadto, intensywne ćwiczenia i brak efektów, ogólnie piszę w wielkim skrócie, bo nie chcę się rozpisywać,( ale zbieram się do napisania @ do Ciebie:))
    Rozważałam suplementację kwasem solnym, jednak DIgest Force jest niedostepny w Polsce,
    masz jakieś inne propozycję?
    Jest lek alusal, ale on zmniejsza agresywność kwasy a nie wytwarza go..
    Do niedawna brałam też Alkala N ( ze względu na wieczne zakwasy) stwierdziłam,że mam zakwaszony organizm, jednak nie widziałam jakieś większej poprawy.
    Ale dowiedziałam się od dietetyk,że długoterminowe przyjmowanie może doprowadzić do nowotworu..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, nie znam na naszym rynku nic co byloby alternatywa dla HCL, ale sprobowalabym na Twoim miejscu z ziolami najpierw. Digest Tonic Herbapolu czy inne tego typu mieszanki wpływają na zwiększenie proukcji enzymów i żółci. Większość ziołowych herbat "na trawienie" działa podobnie. Kiedyś na fb podałam całą listę preparatów, ale nie mogę doszukać się tego wpisu.

      Usuń
    2. Mam :) https://www.facebook.com/permalink.php?id=392972790798215&story_fbid=398939973534830

      Usuń
  9. Dziękuje za odpowiedź:)
    Od tygodnia męczą mnie straszne bóle brzucha, ten brzuch jest cały wydęty jak balon i jeszcze dodatkowo pojawiają się skurcze w różnych miejscach.. Szukam przyczyny, nie mam pojęcia czy to przez stres, złą pracę jelit (mam przeciekające jelito) gluten, białko czy zboże czy cokolwiek innego (gdyż nie zanotowałam aby pojawiało się to po jakimś konkretnym pożywieniu).. Od miesiąca jestem na specjalnej diecie anty candida , w I i II etapie mogłam niewiele jeść , więc w sumie moje pożywienie składało się z samych jajek i orzechów, słonecznika, pestek dyni, migdałów, sezamu itd. (również zrobionych z nich mąk) teraz w etapie III i IV mogę jeść dużo więcej rzeczy, praktycznie to co jem normalnie, dalej dużo pestek, włączyłam owoce suszone i świeże, kefiry, jogurt naturalny, chleb piekę sama tylko na zakwasie z dużą ilością ziaren.
    Wiem, że na pewno ciężko jest Ci powiedzieć jaka może być przyczyna, ale może masz jakiś pomysł.. bardzo proszę o Twoją opinię:) Może to przez te ziarna, które podrażniły jelito.. tak naprawdę sama juz nie wiem co jeść , a co nie.. Dodatkowo miałam nadzieję, że przy okazji stracę coś na wadzę, a tymczasem czuje się strasznie napuchnięta, a dodatkowo nie mogę ćwiczyć przez ten brzuch. Póki co leczę się ciepłymi kompresami na brzuch, rumiankiem i dziurawcem. Acha! dodam jeszcze, że właśnie kończę miesięczna kurację Colon Pack z firmy mitra...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A skąd ta dieta? Jajka mogą być dużą nietolerancją, i są powszechnie zle tolerowane. Bez uporządkowania diety cięzko bedzie dojść do ladu. Zboża :) To bym wywlila najpierw, Owoce suszone tez. Jesli jest nieszczelne jelito to orzechy i pestki moga byc problematyczne. Ale niekoniecznie wplywac na trawienie, wiec to tylko uwaga.
      Błonnikowy preparat z tego Colon Pack to straszny syf: nierozpuszcvzalny błonnik drażniący jelito powinien być generalnie zakazany. Masz sluz w kale? No i fruktoza i oligosacharydy? To dwie czeste problematyczne substancje dajace wzdecia i gazy.

      Podsumowując zaczełabym do diety. Zero zboz, nabialu, frukotzy na sam poczatek.

      Usuń
  10. Wyślę do Ciebie e -maila z opisem mojej diety, jak znajdziesz chwilę, będzie mi bardzo miło:)

    A tak z innej beczki: planujesz może jakiegoś posta o wodzie utlenionej? Ostatnio czytałam o jej "pro zdrowotnych" właściwościach przy stosowaniu roztworu 30% doustnie..

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak sprawdzić czy się ma za mało czy za dużo kwasu ? Oczywiście nie licząc endoskopii, może rtg z rentgenem czy coś innego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do przetestowania tego czy żołądek jest zakwaszony czy nie:
      Używamy 1/2 szklanki wody i 1/2 łyżeczki SODY.
      Jeśli "odbicie" gazem (CO2) nastąpi przed upływem 90 sekund, możemy uznać, że zakwaszenie żołądka jest prawidłowe.
      Jeśli nastąpi to później to - Zakwaszenie jest już mniejsze..., a jeśli nastąpi to po 3 minutach, albo wcale... wtedy można uznać, że zakwaszenie jest
      niedostateczne.

      Usuń
    2. Takie tez słowa padły w filmiku Jerzego Zięby: https://www.youtube.com/watch?v=POKyyxpEdbI

      Usuń
  12. Czytam i nie wierzę własnym oczom!!!
    Dlaczego ludziska nie jedzą normalnie a potem na forach opisują swe dziwne dolegliwości i szukają tutaj ratunku...?
    Jedzcie ludzie normalnie a przejdą wam dolegliwości gastryczne. Przed tym zróbcie sobie tylko gastroskopię lub test z kału /jest 100%/ na bakterie Helicobacter Pylori. Jeśli ich nie ma to jedzcie normalnie:
    mięso ryby, wedliny tłuszcz zwierzęcy + warzywa i owoce. Codziennie. A sery... nabiały jogurty, kefiry....od czaszu do czasu lub najlepiej w ogóle.
    Jedzcie tak jak ludzie od tysięcy lat jedzą i nie wydziwjajcie z dietami...a zdrowie szybko wróci. Organizm potrzebuje jedzenia a nie jakiś wynalazków rzekomo lepszech od tradycyjnego żarcia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam!
    Byłam również leczona IPP -(emanera 40mg) przez 40dni-ze względu na refluks , stwierdzony podczas gastroskopii. Lek nie przyniosł poprawy, a co gorsza pogorszył mój stan, bo wogóle przestałam trawić białko, a co za tym idzie strasznie schudłam.Obecnie piję 3 razy dziennie przed posiłkiem ocet jabłkowy, ale nie wiem jak długo taki ocet można pić.(Piję już 1 miesiąc) Mój żołądek zaczyna pracować ,ąle piszecie tu wszyscy o paleo, a ja niestety nie mogę strawić wołowiny, czy karkówki, mam uczucie ciężkości po spożyciu takiego posiłku kilka godzin.Nie wiem co mam jeść i w jakich proporcjach,Ponadto mam niski poziom cholesterolu tylko 147, więc mam pytanie co jeść ,aby go zwiększyć?

    OdpowiedzUsuń
  14. Polecam przeczytać książkę Christian Allan, Wolfgang Lutz "Życie bez pieczywa" jest do ściągnięcia PDF na chomiku. Anonimowy ma rację. Dobrze jeszcze zastosować dietę rozłączną czyli jak jemy mięcho to nie dodawać do tego żadnych węglowodanów ewentualnie jakąś surówkę a najlepiej jeść warzywa z tłuszczem jako osobny posiłek. Unikać owoców w sezonie kiedy nie rosną. Jeść je sezonowo wtedy kiedy rosną świeże i w małych ilościach Od 14 lat testuję na sobie różne diety i w wyniku testów doszłam do odżywiania podobnego u Lutza. I nie bać się jajek, mięska, tłuszczów zwierzęcych, ryb, wek wszystko gotowe łącznie ze wszystkimi kiełbasami, chyba że zrobionymi własnoręcznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. organizm jest tak skonstruowany ze potrzebuje sie sam oczyszczac dlatego najlepiej nic nie jesc rano do godz 12 chyba ze jest sie glodnym to najlepiej cos lekko strawnego owoce warzywka gotowane , zadnego bialka czy produktow macznych a jak usunie sie jeszcze slodycze I slodkie napoje to gwarantuje ze po 6 miesiacach wrocicie do zdrowia bardzo pomaga tez nie laczenie biealek tzn dzisiaj dieta z ryb np. nastepny dzien tylko wolowe kolejny wieprzowina I nastepny moga byc strakowe . mozna mieszac bialka ale jesli chcemy szybko wrocic do zdrowia to radze przetestowac. oczywiscie nie unikac zdrowych tluszczow czy nawet sloniny ale pamietajmy zeby miesko I tluszcze laczyc z warzywami by poprawic prace zolodka weglowodanow unikac jak ognia pobierac tylko te z owocow lub od czasu do czasu babcine ciasto(nie przesadzac oczywiscie) dzieki temu unormuje sie praca zoladka a co za tym idzie spadnie waga u grubasow a chudzielcy poprawia swoj wyglad nabierajac troszke cialka. posdro sylwester :)

      Usuń
    2. Dobrze byłoby sie trochę douczyć zanim zacznie się doradzać. Bez węglowodanów to można co najwyżej wychudnąć i nabawić się grzyba lub innych zaburzeń. I nie mowa tu o ciasteczkach babunii a o weglowodanach złożonych. Polecam zacząć od podstaw.

      Usuń
  15. Witam ponownie : )
    test soda po zakwaszaniu żołądka (2tyg octem) dalej daje taki sam czas (~5:30)
    Wczesniej brałem 5lat ipp mam 22 lata, pytanie jak długo „ufać” samemu octowi, byc może cos dodać ? wczesniej miałem lekkie stany zapalne żołądka/dwunastnicy, czy próbowac Betainy hcl ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej
      Jak tam stosowałeś później nadal ten ocet ? Poprawiło się coś ? U mnie po prawie miesiącu także nie było żadnej poprawy ...

      Usuń
  16. Ide się wysrać

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  18. Z mojego doświadczenia wiem , że przy przeczytanych tutaj objawach z układem pokarmowym i przed przystąpieniem do jakiejkolwiek diety warto oczyścić układ pokarmowy gdyż przyczyną wielu dolegliwości mogą być pasożyty.Są na ryku różne firmy polecające swoje produkty oczyszczające ale ja wybrałem z firmy Medi-Flowery. Są to produkty ziołowe mocno skoncentrowane i bardzo skuteczne jedno co może odstraszać to cena ale efekty są rewelacyjne.I co ważne nie ma skutków ubocznych.A jeśli by ktoś chciał poważnie potraktować oczyszczanie organizmu to powinien poszerzyć swoją wiedzę na ten temat to polecam książkę p.Lilianny Kristin Elmborg pt."Skuteczne kuracje oczyszczające" Co ciekawe pani Lilianna opisuje w tej książce swój przypadek poza tym można się z Nią skontaktować telefonicznie.Ps.polecam to tylko dlatego że mi naprawdę pomogło przy moich dolegliwościach z układem pokarmowym. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  20. Czyli co należy jeść żeby uniknąć zgagi od rana i nie brać leków zobojętniająch kwas solny? Jaki jest twój adres prv, chciałabym się poradzić?

    OdpowiedzUsuń
  21. mam zdiagnozowane SIBO, leczylam sie antybiotykiem rok temu, teraz znow wiecej bolu , wzdec i bekanie, zaczelam diete warzywna ,plus kurczak ,zero zboza,zero laktozy, z cukru tylko miod ale b malo.
    czy powtorzyc antybiotyk?
    mozna wyleczyc SIBO?
    jak sie odzywiac?
    dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam. A co zrobić jeżeli ocet jabłkowy i betains hcl nie pomaga? Brałam pięć miesięcy i nic żadnej poprawy. Zrobiliśmy test soda i nikomu się nie odbiło. Co dalej robić? Choruje na hashimoto RZS mam problemy z candida z z wyczerpanymi nadnerczami ciągle jestem zmęczona śpiąca i bez życia. Nic mi nie pomaga żadne suplementy. A najgorsze że nie wiem jak ten kwas odbudować bo wiem że wogule go nie mam. Tak jak moje dzieci. Pięcio letni synek o piętnasto letni. Ten pięcio letni ciągle mi choruje i już nie wiem co robić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moze znaleźć jakiegoś dobrego lekarza. Mało prawdopodobne aby to było genetyczne wiec musi wynikać z jakichś kardynalnych błędów lub zaniechań, ewentualnie czynników środowiskowych (np. zagrzybienie mieszkania, substancje toksyczne jak np. subit pod parkietem)

      Usuń
  23. Ciężko się zgodzić z wieloma poradami tu. Co złego jest w nabiale? Nie wytwarzasz enzymu laktazy - to sobie kup lactocontrol - działa świetnie a jogurt czy dobre sery to świetne źródło białka i dobrych bakterii. Spożywanie posiłków czysto bialkowych powoduje chudnięcie i problemy energetyczne.
    Dla osób, którym nie pomógł Hcl polecam spróbować pankreatynę. Nie zawsze brak hcl jest przyczyną - może nią być brak wystarczającej ilości enzymów trawiennych. Najważniejsze to nie jeść świństwa - ciastek, słodyczy, drożdżówek, wędlin ze sklepu, chleba zwykłego, fast foodów, gotowych dań, zupek, kostek rosołowych, napojów itp. Owoce w umiarze - max szklanka dziennie.
    I NIE PIĆ coca-coli przed/do/po posiłku - najlepiej w ogole.

    OdpowiedzUsuń