Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

18.01.2013

Suplementacja Omega3

Suplementacja Omega3 według wielu rożnych źródeł (m.in. tysiąca publikacji naukowych) zmniejsza ryzyko chorób serca, poziom trójglicerydów, obniża ciśnienie, redukuje stan zapalny. Wpływa tez korzystnie na choroby związane ze system odpornościowym, układem trawiennym, psychiką czy choroby skóry. Nie jest zaskakujące, że przyjmowanie Omega3 stało się w ostatnim czasie dość popularne, co ma swoje plusy i logiczne pobudki, bo nasza żywność ma coraz mniej Omega3 w swojej naturalnej postaci. Ciężko już nawet o dobrej jakości świeżą rybę. Kupując Omega3 w formie suplementu należy zachować jednak ostrożność. Sposób produkcji oleju rybiego wpływa na rezultaty jakie uzyskamy przyjmując dany preparat.


Od jakości użytych składników, czystości i świeżości oleju, biodostępności czy siły działania zależy czy nasz suplement Omega3 zaszkodzi czy pomoże. Co ważne?:
- olej musi być świeży, inaczej ze względu na ryzyko utleniania będzie działał pro zapalnie,
- olej nie może być zanieczyszczony np. metalami ciężkimi,
- musi zawierać odpowiednią ilość Omega3, w tym DHA i EPA oraz może zawierać inne składniki jak witaminy,
- im bardziej naturalna jest jego forma tym bardziej naturalna jest struktura i większa przyswajalność.

Olej rybi najczęściej uzyskiwany jest na trzy sposoby: naturalnie poprzez dosłowne 'wyciśnięcie', poprzez koncentrowanie naturalnego oleju oraz w sposób syntetyczny. Pierwsza metoda jest najbliższa naturze, ale ma minusy takie jak mała zawartość DHA i EPA oraz wysoki poziom zanieczyszczeń. Drugi sposób polega na skoncentrowaniu tego wyciśniętego oleju oraz poddaniu go destylacji, co w pewnym stopniu zmienia jego naturalną formę, ale podnosi poziom DHA i EPA i pozbawia olej szkodliwych substancji. Trzecia metoda wykorzystuje taki skoncentrowany i oczyszczony olej, aby przekształcić go do syntetycznej postaci trójglicerydów. Jest to zdecydowanie najbardziej inwazyjna procedura, ale uzyskuje się bardzo wysokie wartości DHA i EPA.

Aby ilość dioksyn i innych szkodliwych substancji spożytych wraz z suplementem Omega3 nie była niebezpieczna producenci poddają olej destylacji. Niesie to za sobą ryzyko nieodpowiedniego przeprowadzenia procesu lub braku efektów, co pozostawi olej pełen zanieczyszczeń. Jeśli kupujemy suplement, który nie był badany w jakimś niezależnym procesie lub producent niewiele mówi jak powstał to warto wybierać taki, który jest pozyskiwany z ryb 'czystszych'. Są to głównie mniejsze ryby jak sardynki czy anchovies.
Kolejnym ważnym aspektem jest mała stabilność Omega3, które szybko ulegają oksydacji przy użyciu temperatury, powietrza czy światła. Suplement nie może brzydko pachnieć, bo może się okazać zjełczały. Nie jest to niespotykane, ponieważ wielu sprzedawców nie przechowuje produktów w poprawny sposób.

Konieczne jest zwrócenie uwagi na dawkę Omega3 w suplemencie, w tym zwłaszcza na ilość DHA, które według wielu badań wydaje się nadrzędne w stosunku do EPA. Zakres DHA wykorzystywany do badań potwierdzający jego przeciwzapalne właściwości wynosi 1-3g, co jest równoważne ze zjedzeniem 3 małych porcji łososia w tygodniu. Większość ludzi zyska na suplementacji ok 1-2g oleju w przypadku poważnych schorzeń i ok. 500g profilaktycznie - stąd wciąż lepszym pomysłem jest konsumowanie po prostu ryb, zwłaszcza że większość preparatów jest uboga w DHA. Dobry suplement ma ok. 200-300 g DHA w kapsułce. I od razu zaznaczę, że nie chcemy przyjmować kilku kapsułek dziennie.

Zamiast klasycznego Omega3 można sięgnąć po tran, który dodatkowo ma sporą dawkę witamin: A,D oraz K2. Witamina A pomaga zapobiegać utlenieniu kwasów tłuszczowych. Najlepiej szukać sfermentowanego oleju z wątroby, ponieważ ma większą biodostępność i sam proces nie wymaga użycia ciepła, które może spowodować zjełczenie tłuszczu. Niestety w Polsce nie jest realne nabycie takiego preparatu (chyba, że w sieci).
Dobrą opcją jest też olej z kryla, który również jest dobrym źródłem DHA oraz EPA, ale dodatkowo ma unikatową biomolekukarną strukturę, która pozwala na zwiększenie jego absorpcji. Ponadto według badań najbardziej pozytywnie wpływa na poziom lipidów ze wszystkich suplementów Omega3.
Warto też wspomnieć o niebezpieczeństwie jakie niesie za sobą spożywanie dużej ilości Omega3 w izolacji, czyli np. toksycznym wpływie rtęci. Aby tego uniknąć należy jeść również prawdziwe ryby lub wspomagać się selenem, który blokuje negatywne działanie rtęci. 

Jak wybrać dobry suplement Omega3?
- powinien być uzyskiwany metodą na zimno, czyli bez użycia temperatury
- nie kupować dużych opakowań
- zwrócić uwagę aby opakowanie było szczelne i koniecznie ciemne
- wybierać ten z wysoką dawką DHA i EPA
- sprawdzić datę produkcji i wybrać najświeższy
- wybierać tran, olej z sardynek czy olej z kryla lub dzikiego łososia nad inne Omega3

Co jeszcze jest ważne?
- należy przyjmować Omega3 z najtłustszym posiłkiem (co i tak daje ok 60% przyswajalności)
- zawsze trzeba zwracać uwagę na zapach oleju w trakcie suplementacji
- przechowywać w chłodnym miejscu
- zawsze sprawdzać producenta, ja nawet wysyłam maile z prośbą o przesłanie badań (żaden polski producent jeszcze mi nie odpisał)
- w składzie preparatu nie powinno być nic innego oprócz oleju rybiego i ewentualnie otoczki żelowej

Na koniec dodam, że nie jestem w stanie polecić żadnego preparatu. Co jakiś czas zmieniam produkty, ale głównie używam tranu. Być może teraz spróbuję kryla lub sardynek. U mnie tran sprawdził się dużo bardziej niż klasyczne Omega.
Dodam, że nie warto oszczędzać na tych suplementach, chociaż jest to jednorazowo spory wydatek. Średnio opakowanie dobrego tranu na 2-3 miesiące kosztuje ok. 60 - 120 zł. Opakowanie oleju z kryla 70 zł, ale starcza tylko na miesiąc. I są to ceny bezpośrednie :( 
I pamiętajcie, że nie sama ilość Omega3 ma znaczenie, ale stosunek Omega3 do Omega6, dlatego świeża ryba 1-2 razy w tygodniu plus redukcja Omega6 w diecie jest dużo tańszą opcją dla zachowania zdrowia :) W celach terapeutycznych trzeba już się co nieco wykosztować.

84 komentarze:

  1. Możesz polecić też jakieś firmy produkujące te suplementy?

    OdpowiedzUsuń
  2. zacytuję Autorkę: "Na koniec dodam, że nie jestem w stanie polecić żadnego preparatu." :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to i dobrze o niej świadczy, że nie poleca, bo byłby to artykuł sponsorowany. Nie wiem jak wy ale ja od tranu wolę olej z wątroby rekina, może nie wypada, ale zaryzykuję powiedzieć że biorę Rekinol. Pierwszy skutek jaki zauważam, to lepsze paznokcie i wydaje mi się, że w środku też mi się "polepsza".

      Usuń
    2. 200-300 g w kapsułce ?! kto to połknie ?

      Usuń
  3. Przeczytałam gdzieś informację, że tran należy spożywać na pusty żołądek, bo omega-3 w nim zawarte nie przyswajają się w obecności obcego tłuszczu. Wiem, że nie jest to do końca logiczne, ale mimo wszystko stając przed dwoma sprzecznymi ze sobą tezami chciałabym prosić o jakieś ustosunkowanie się do powyższego. Skąd możemy być pewni, że lepiej przyjmować tran z posiłkiem?

    Pozdrawiam, Karolina.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim suplemencie na ulotce jest napisane, żeby przyjmować z największym posiłkiem

      Usuń
    2. Ojej, a ja tran piję na noc zagryzając go tylko krakersem (nie wypiję bez zagryzki), ale jakieś 2 godziny wcześniej jem dość obficie. Powinnam w takim razie pić go wcześniej?

      Usuń
    3. Najlepiej z posiłkiem i to najtłustszym :)

      Usuń
    4. Ja dostałem zalecenie przyjmować tran na 30 min przed posiłkiem,zalecenie jest z bardzo dobrego źródła. Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Dzięki bardzo za tego posta, chyba specjalnie dla mnie napisany, bo właśnie ostatnio pytałam o Omega3:) także pięknie dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam wszystkie piękne panie, co tak się troszczą o siebie.
      Jedna pani weszła do sklepu i prosi:
      - Poproszę Omega 3.
      -Nie ma - odpowiada sklepowa.
      Pani wyszła ze sklepu.
      Morał taki: Im mniej się je, pije i oddycha, tym dłużej się żyje, a jak się zupełnie wstrzyma od oddychania, to się żyje wiecznie.

      Usuń
  5. Czy tran podnosi odporności? Czy jest możliwe, że wyleczył katar i kaszel?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawarte w tranie kwasy tluszczowe oraz witaminy wplywaja na odpornosc i redukcje stanu zapalnego. Ale raczej powiedzialabym, ze pomogl Twojemu systemowi odpornosciowemu zwalczyc intruzy :) I to pewnie razem z innymi czynnikami, które miały tu swój udział.

      Usuń
  6. Tran zaczęłam jeść po to by nie chorować. I faktycznie pomógł w zwiększeniu odporności :) Kiedyś przeziębienie, grypa co miesiąc teraz, jeśli nawet coś złapię to szybko przechodzi.

    Zastanawia mnie jedna sprawa: czy lepiej kupić taki tran, którego spożycie 1-2 tabl. na dzień jest lepsze, czy 4-6 tabl. na dzień? (staram się kupować 1 opcję).
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakie sa wartosci DHA i EPA w tabletce tego i tego?

      Usuń
    2. Tran ten droższy: 1 kapsułka zawiera naturalny olej z wątroby dorsza o zawartości 50 mg EPA i 70 mg DHA; 390 j.m. witaminy A, 50 j.m. witaminy D, 0,7 mg witaminy E..
      Tran tańszy: na zalecaną dzienną porcję produktu (4 kapsułki)
      Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,332 g
      Kwasy tłuszczowe jednonienasycone:0,552 g
      Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 0,516 g
      w tym
      Omega-3: 0,464 g
      kwas EPA (eikozapentaenowy):0,126 g
      kwas DHA (dokozaheksaenowy): 0,154 g
      Omega-6: 0,052 g
      Witamina A: 420 μg *
      Witamina D: 3,6 μg **
      * 53% dziennego zalecanego spożycia
      ** 172% dziennego zalecanego spożycia
      Białko zawarte w produkcie pochodzi z naturalnych surowców zwierzęcych.

      Usuń
    3. A Omega 3: Olej rybi 1000 mg w tym:
      30% kwasu eikozapentaenowego (EPA) 300 mg
      20% kwasu dokozaheksaenowego (DHA) 200 mg
      Witamina E 6,65mg(66,5%ZDS)


      Czyli najlepiej brać ten tran 50:70?

      Usuń
    4. Oba trany sa bardzo slabe, samego epa/dha maja nawet ok ale witamin juz podejrzanie malo. A Omega3 ma taki zakres wzgledny, taki jak przewaznie jest. A podasz nazwy tych suplementow, trzeba by bylo zobaczyc jak i z czego je robia. Ten tanszy tran to jest dawka 1 kapsulki tak?

      Usuń
  7. Tańszy tran to Gral (trzeba brać 4 kapsy) a droższy MultiTabs - 2 kapsułki.
    Omega3 jest OLIMPU. I teraz zastanawiam się, który brać. Bo kupowałam MultiTabs. Do tego jem magnez.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O zadnym nic nie pisza :( I szczerze mowiac moim zdaniem oba malo warte, lepiej kupic cos porzadniejszego, co tak naprawde i tak nie bedzie idealne :) Ciezko u nas o tran z prawdziego zdarzenia. I chyba wolalabym zainwetsowac w jedzenie po prostu. Co do Olimpu to mysle, ze mozna sprobowac...nie jestem pzekonana do tej firmy, ale przyznaje, ze mam 2-3 produkty i nie sa gorsze niz te teorteycznie lepsze. Wiec moze lepsza opcja jest Omega3 i watrobka kilka razy w tyg plus codziennie min. 10 min na powietrzu, coby wit D zlapac :)

      Usuń
    2. Nie wezmę do ust wątróbki :( Co do pobytu na zewnątrz - praca na budowie, powoduje czasem pół dnia biegania na zewnątrz.

      Usuń
    3. Zakupiłam omega3, wit.C, chelamagb6, i http://img16.allegroimg.pl/photos/400x300/29/57/97/56/2957975649


      Usuń
    4. a taki?


      SKŁAD:
      1 kapsułka zawiera:
      Olej z wątroby dorsza 400 mg w tym: EPA 36 mg, DHA 32 mg,

      Witamina E 0,5 mg, Witamina A 800 mcg, Witamina D 5 mcg

      Usuń
    5. Wartosci sa ok, sprawdz jakosc jak sie da, jak nie to po prostu metoda doswiadczalna zostaje :)

      Usuń
  8. Witam,a znacie moze jakies amerykańskie produkty? Mozece cos polecic?Na tym rynku jst tego duzo i w bardzo dobrej cenie,ale nie wiem za ktore sie zabrac.

    Frelcia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No najlepszy na pewno jest fermentowany tran z Green Pastures ale nie do dostania w Polsce. Carlosn Labs wydaje sie sensowne, ale mi osobiscie ciezko cos polecic czego jestem pewna.

      Usuń
    2. Generalnie nie stosuję suplementów, ale z omega-3 zrobiłem test - własnie z produktami z USA - to oczywiście subiektywne odczucia ale podzielę się wrażeniami po użyciu produktów Puritans Pride: Fish omega3 (1500mg) oraz Krill. Obydwa ok, nie miałem po nich żadnych obserwowalnych sensacji żołądkowo/skórno/samopoczuciowych. Kryl - choć zdecydowanie droższy z jakiegoś powodu dawał lepsze samopoczucie. Za miesiąc będę robił test z witaminą D - zobaczymy jak podziała na zimową aurę :)

      Usuń
  9. mogę prosić o komentarz do tego składu:

    Skład: olej z kryla (euphasia superba)

    Dzienna dawka zawiera:

    fosfolipidy - 400 mg
    kwasy omega-3 - 300 mg
    EPA (kwas eikozapentaenowy) - 150 mg
    DHA (kwas dokozaheksaenowy) - 90 mg
    kwas omega-9 - 70 mg
    cholina - 70 mg
    kwasy omega-6 - 20 mg
    astaksantyna - 1,5 mg

    Myślisz że warto? koszt to 67zł/30tabl przy czym dzienna dawka to 2 tabletki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam skład jest ok, nie oznacza to, że preparat będzie jednak. Wszystko zalezy jak był produkowany, ale z pewnością jeśli chodzi o oleje z ryb to kryl jest tu już złotym standardem :)

      Usuń
  10. Chyba najtańszym źródłem Omega 3 są mózgi zwierząt:

    http://nutritiondata.self.com/facts/beef-products/3461/2
    http://nutritiondata.self.com/facts/pork-products/2182/2

    Przy okazji są świetnym źródłem wit. B12. Niestey trudno dostępne. Czy ktoś wie gdzie go można kupić w Warszawie, idealnie na Grochowie :p?

    Z ryb najlepsze są:
    śledzie:
    http://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4065/2

    Podobno najwięcej Omega 3 jest w skórze i płynie rdzeniowym? MS, myślisz/wiesz czy to prawda?

    makrela:
    http://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4072/2

    łosoś:
    http://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4258/2
    Niestety hodowlany może być karmiony świństwem, a dziki jest cholernie drogi.

    Jeśli wierzyć wikipedi to wędzenie na zimno jest świetnym sposobem obróbki żywności, lepszym niż takie na gorąco, czy smażenie.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99dzenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mózgi wołowe kupuję bez problemu, ale nie wiem jak z ich jakością. Generalnie mówi się, że teraz mięso ma niewiele Omega3 w porównaniu z tym co kiedyś. Nawet pada stwierdzenie, że tran nie jest już suplementem, a jedzeniem, bo brak zamiennika. Generalnie tłuste ryby są najlepszym źródłem Omega3, ale o skórze nie słyszałam. U zwierząt w skórze jest najwięcej Omega6, dlatego sporo osób (paleo) boi się skóry drobiu.
      Łukasz jak mieszkasz w Warszawie to możesz się ofertą Sudawii zainteresowac, oni chyba ze stolicy ;)

      Usuń
    2. O, dzięki za namiary na Sudowię :), wygląda OK i faktycznie są w Warszawie. Muszę też odwiedzić Halę Mirowską.

      No tak, zależy czym zwierzyna jest karmiona, czym więcej zielonki, tym lepiej. Niektórzy dodają też siemie lniane, chociaż czytałem, że w obrocie jest coraz więcej siemienia niskolinolenowego, które zawiera głównie Omega6. Na rynku nie znalazłem siemienia, które miałoby podaną zawartość Omega3 i Omega6. Popularność odmiany niskolinolenowej potwierdzają oleje lniane, które nie mają opisu "Olej Budwigowy" - zawierają głównie kwasy tłuszczowe Omega6.

      Chociaż w mózgu, chyba, siłą rzeczy musi być przewaga Omega3? - fizjologia.

      Co myślisz o fermentowanym mleku, naturalnie lub przy pomocy grzybka tybetańskiego, jako źrodła Omega3? Mleko kupuję od znajomych, na rodzinnej wsi, krowy, które je dają latem żywią się trawą, a zimą dostają co prawda zboże (nie karmę), ale również siano i kiszonkę.

      Mają też jajka od wyluzowanych kur, no może trochę stresują je jastrzębie, sowy, lisy i kuny, ale generalnie całe dnie pałętają się na wolnej przestrzeni. Mimo to mam swędzącą wysypkę na plecach po ich zjedzeniu, stąd pytanie o fermentowane mleko.

      Gdzie można dostać ten fermentowany tran, o którym piszesz? Chyba najlepszy dla dzieci? Na iherb z "zielonych" marek :), są tylko:

      Green Foods Corporation
      Greens Plus
      Greens Today, Organic Frog
      Greens World
      Greens World Inc.

      Usuń
    3. No wlasnie nie ma go na iherb :( Green Pastures robi takowy, maja dystrybucje na europe, ale cena wysylki kosmiczna :(

      Co do Omega3 i mleka - w mleku nie ma Omega3 w zadnej istotnej ilosci, ale sfermentowane produkty dla tych dobrze tolerujacych laktoze jak najbardziej, ze wzgledu na wapn, witaminy A, D i K - w idealnej proporcji.

      Usuń
    4. Witaj ponownie MS:

      A co myślisz o takim "cudzie":

      http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Real-Krill-Enhanced-with-DHA-EPA-60-Softgel-Capsules/23980
      ?

      Poziom DHA bardzo wysoki, pochodzi pewnie głównie z oleju rybiego, ale i tak wartość imponująca.
      Dopytuję ich jak udało im się uzyskać tak dużą zawartość DHA? - "informacja zastrzeżona", z jakich ryb - "informacja zastrzeżona", zgodzili się na przekazanie informacji o zawartości metali ciężkich, tylko muszę zdobyć od iHerb info, którą partią dysponują.

      Jeśli zawartość metali ciężkich będzie OK, to co myślisz o tym produkcie?
      Wiesz jaka zawartość metali ciężkich może być uznana za odpowiednią dla takiego produktu?

      Usuń
    5. Kryl to złoty standard jeśli chodzi o suplementację Omega3 :) Ale tak naprawdę nie wiemy nigdy czy dany preparat będzie nam służył, możemy ocenić skład i tyle...reszta pozostaje do empirycznych testów. Np. biorę często kwas solny, a na pewno brałam go sporo po okresie wege i niby te same składy i dawki, a jednak trafil sie jakis produkt, który ewidentnie nie działal. Oczywiscie przy kwasie solnym latwo to zauwazyc :)

      Usuń
  11. Cześć MS,

    obiecuję już nie truć w tym temacie.
    Ostatnia sprawa. Wies? jakie poziomy metali ciężkich są do zaakceptowania w tranie?
    Polska firma GAL sprzedaje Tran Norweski (produkowany w Norwegii :)), na stronie, z pomocą Pani z laboratorium znalazłem informację min. o zawartości metali ciężkim w tym specyfiku, rzuć, proszę okiem i napisz, czy według Ciebie pod tym względem jest OK.
    3 grafika:
    http://www.gal.com.pl/pl/aktualnosci/2-aktualnoci/127-jakosc-i-bezpieczenstwo-dewiza-firmy-gal-.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak szczerze to mnie zawartość metali ciężkich nie martwi bardzo. Fakt, że staram się kupować dobrej jakości suplementy, ale też moim zdaniem, więcej kontaktu z metalami mamy na co dzień niż w takim suplemencie, i jakoś organizm musi sobie z nimi radzić i w większości przypadków radzi. Można mu pomóc poprzez suplementację. Ale co mnie niepokoi jesli chodzi o Omega3 to sposób produkcji....czyli ilość procesów od ryby do kapsułki, jakie mają wpływ na stabilność preparatu. Niestety nie wiem czy jesteśmy w stanie to zweryfikować. Adnotacja producenta też nie jest żadną gwarancją, bo co chwilę są badania pokazujące zakłamania w etykietach np.

      Usuń
  12. ile należy spożywać tranu dziennie? gdzieś słyszałam o 2 łyżkach co mnie zdziwiło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zalezy od dawki preparatu i Twojego zapotrzebowania. Nie ma tutaj uniwersalnych zalecen.

      Usuń
    2. tu chodziło o tran mollers (5 ml):
      Wtamina A 250 mcg, witamina D 10 mcg, witamina E 10 mg, kwasy tłuszczowe omega-3 1,2 g. licze na poprawe odporności,ogólnie w celach profilaktycznych,dla mózgu :)

      Usuń
    3. To nie są duże dawki, być może łyżka stołowa dwa razy dziennie będzie ok, a dha/epa?

      Usuń
    4. W tranie mollers to Skład w 5 ml
      Kwasy tłuszczowe omega-3 1,2 g
      – kwas eikozapentaenowy (EPA) 0,4 g
      – kwas dokozaheksaenowy (DHA) 0,6 g

      Usuń
    5. dr Jaśkowski przestrzega przed tranem norweskim, ryby są nie wiadomo czym karmione, a w badaniach wyszło, że dzieci spożywające ten tran mają niedobór witaminy D, ale nie mogę się doszukać tego, było to gdzieś pod artykułami dr Jaśkowskiego jako notatka typu ps., ale też neurolog dziecięcy odradził podawanie tego tranu u dziecka autystycznego (przypadek w mojej rodzinie)

      Usuń
    6. MS, czy zażywanie łyzki stołowej tranu mollers dwa razy dziennie będzie ok?
      jeśli dla 5 ml
      250 µg wit A,
      10 µg wit D,
      10 mg wit E,
      0,4 g EPA
      0,6 g DHA
      to przy 2 łyżkach stołowych w ciągu dnia mamy 30ml tranu, co daje
      1,5 mg = 1500 µg wit A
      0,06 mg =60 µg wit D
      60 mg wit E
      2,4 g EPA,
      3,6 g DHA,
      to o ile dostarczę fajne ilości EPA i DHA, czy nie za dużo dostarczę wit. A, wit. E, wit. D ???

      Usuń
  13. A w jakiej postaci zjadasz wołowe mózgi ?

    OdpowiedzUsuń
  14. Cześć,
    polecam dokument o 2 norweskich firmach produkujacych kapsułki omega-3 w chile:
    http://www.planeteplus.pl/dokument-omega-3-czyim-kosztem_41006
    generalnie niezły syf w ładnych opakowaniach wyciskany na gorącą z sardeli.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja omega3 stosuję w kapsułkach z nuvialab.pl mianowicie Cardiored Krill Oil- olej z kryla rewelacja bardzo poprawia samopoczucie, oraz sprawność układu krążenia.

    OdpowiedzUsuń
  16. MS, możesz spojrzeć czy warto kupić ten suplement? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    http://thisisbio.pl/sklep,produkt,id=12,omega_3.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie kojarze tej firmy i nie zaryzykowałabym po opisie tylko.

      Usuń
  17. Gold Omega 3 Olimp Labs
    1 kapsułka:
    Olej rybi (65%kwasów tłuszczowych omega 3)
    w tym: 33%EPA
    22% DHA
    10%inne kwasy omega3
    Witamina E 12mg
    czy warto kupić ten suplement
    Proszę o odpowwiedź

    OdpowiedzUsuń
  18. A co powiecie o tranie z wątroby rekina ?? Bo w artykule nic o tym nie ma :( a taki transportu zawiera jako jedyny skwalen. Ją ostatnio kupiłam ISKIAL. Producent to naturell AB ze Szwecji. Proszę o informacje czy to dobry transportu czy lepiej od razu wyrzucić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast transportu ma być tran !! Przepraszam za pomyłkę ;)

      Usuń
  19. Witam serdecznie,a czy może wiesz coś na temat omega3max, donum naturea? 60 kaps. 1000mg,,bardzo jestem ciekawa jak wygląda sprawa z jakością ,ponieważ cena wynosi 7,90,ponoć jest w promocji,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MS proszę sprawdz czy mogę brać ten suplement,bo jak nie to go wyrzuce,omega3max,,,,pisalam jak wyżej,,plis,,pozdrawiam

      Usuń
  20. tyle dobrego o tym oleju słyszę, że już muszę go kupić. Nie wiem na jaki się zdecydować. Przez internet podobno taniej. Znalazłam pewna opcję na nuvialab.pl/zdrowie/omega-3/cardiored-krill-oil , sądzicie, że jest dobry? Cena wydaje się przystępna.

    OdpowiedzUsuń
  21. http://www.primanatura.pl/omega-3-dobre-bo-szybko-sie-psuja/

    OdpowiedzUsuń
  22. MS, czy równoczesna suplementacja tranu + ALA to dobry pomysł? Jak w ogóle wygląda bezpieczeństwo suplementacji ALA jeśli chodzi o jego zdolności chelatacyjne? Jest coś takiego jak chelatacja protokołem Cultera, która zakłada przyjmowanie małych dawek ALA co kilka godzin. Ma to zapobiec gwałtownej redystrybucji rtęci w organizmie i umożliwić jej wydalenie. Jak to to się ma do oficjalnego dawkowania podawanego na suplementach (zwykle 1-2 kapsułki 200 mg na dzień)?

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja bez strachu łykam trany smakowe Gal, dla mnie to sprawdzona firma.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Panią. Podaję ich trany nawet swoim dzieciom i spadki temperatur czy inne rzeczy pogarszające odporność nie są nam straszne.

      Usuń
  24. Najwięcej omega 3 ( ALA) z warzyw zawiera pportulaka

    http://en.wikipedia.org/wiki/Portulaca_oleracea

    Tran ( o zapachu cytrynowym) mozna też podawać transdermalnie po gorącej kąpieli.
    Podobnie inne tłuszcze.

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam,
    czy są jakieś sposoby przyrządzania ryb, których powinno się unikać, żeby nie psuć ich właściwości?

    OdpowiedzUsuń
  26. A ten suplement? Madre Labs, Omega-3 Premium Fish Oil, 180 mg EPA/120 mg DHA, 100 Softgels, z iherb. Próbował ktoś?

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja póki co najlepszą opinię mam chyba o nowym tranie GALa. Co do oleju z kryla, to jest też bogaty w fosfolipidy i unikatowy składnik astaksantynę. Niestety jest dość drogi i w Polsce do kupienia chyba tylko w tabletkach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej z kryla ma bardzo dużo fluoru

      Usuń
  28. ja pije estry lnu firmy FLC Pharma. Drogi produkt ale bardzo dobrej jakości przynajmniej poprate nagrodami np w Genewie. Myślę, że jest ok bo poprawił moje wyniki jak zrobiłem sobie badanie krwi. Poniżej link do video z komentarzami lekarzy co to jest oraz link do ich strony gdzie sporo jest rzeczy o omega3 (wiekszosc pokrywa sie z tym co jest w tym artykule)

    https://www.youtube.com/watch?v=YWq6ZRF6B4g
    http://flcpharma.com/category/edukacja/artykuly-dla-klientow/

    OdpowiedzUsuń
  29. A moze olej lniany budwigowy? Ponoc bardzo dobry przy stanach zapalnych jelit a i omega 3 ma. Bede wdzieczna za odpowiedz.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  30. A czy ten skład jest dobry??

    ŚREDNIA ZAWARTOŚĆ DZIENNIE (1 KAPSUŁKA)
    Tłuszcze 1 g
    w tym:
    Kwasy tłuszczowe Omega–3 380 mg
    EPA (kwas eikozapentaenowy) 180 mg
    DHA (kwas dekozaheksaenowy) 120 mg
    Witamina E 5 mg -TE 42

    SKŁAD: olej rybny (71%), żelatyna, substancja pochłaniająca wilgoć (glicerol), D-alpha tokoferol, olej sojowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale nic nie wiadomo na temat czystości preparatu (potencjalne zanieczyszczenie rtęcią i dioksynami), a także świeżości - pasowałoby posiadać jakieś wyniki analizy TOTOX.

      Usuń
  31. Ja stosuje suplement diety gold omega 3 firmy olimp i wydaje mi się że jest całkiem niezły

    OdpowiedzUsuń
  32. amerykanie juz udowodnili ze przyjmowanie suplementow kwas ow omega zwieksza ryzyko raka prostaty w tym raka złośliwego. Czemu o tym nie piszecie tylko ciagle naiwniakom wciskacie ten olej ?
    Stwierdzono też ze omega w rybach nie stanowi takiego zagrożenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podaj źródła

      Usuń
    2. http://natemat.pl/73785,kwasy-omega-3-przyczyna-nowotworow

      Usuń
    3. Byly to doswiadczenia prowadzone na malej ilosci osob, ktore zupelnie nie maja potwierdzenia w rzeczywistosci. Ogolnie konkluzja tego badania bylo to, ze " byc moze omega3 jest przyczyna raka prostaty". Badanie to zostalo przeprowadzone w 2013 i od tej pory juz wilokrotnie zaprzeczone. Najwazniejsze jest by wiedziec skad pochodzi suplement, jak jest przetworzony i jakie sa proporcje poszczegolnych tluszczow. Mysle, ze powyzszy artykul bardzo skrupulatnie to wszystko wyjasnia. Badzcie zdrowi!!! :)

      Usuń
  33. prawda jest taka, że nie ma dobrego preparatu - każdy z nas inaczej będzie tolerował dany suplement. wiem, bo sama zażywam gold omega 3 ale już moja koleżanka wybrała całkiem inny i też jest zadowolona. jedyne co to cięzko mi to przyjmować z tłustymi posiłkami - robię to bo muszę ale rośnie w gardle

    OdpowiedzUsuń
  34. Jest wiele suplementów diety zawierających kwas omega. Też biorę Gold omega 3 i mam pozytywne odczucia.

    OdpowiedzUsuń
  35. "Dobry suplement ma ok. 200-300 g DHA w kapsułce"

    Myślę, że trudno byłoby umieścić taka ilość kwasów w kapsułce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trudno, wystarczy zrobić destylację i zwiększyć stężenie. Najlepsze preparaty typu pharmaceutical grade mają nawet 90% omega3 w 1000mg oleju.

      Usuń
  36. Każdy powinien suplementować kwasy Omega 3, ponieważ nasza dieta jest w nie bardzo uboga. Jemy mało ryb, stosujemy najgorszej jakości oleje (np. słonecznikowy), jemy tłuste i wysokoprzetworzone rzeczy. Ja piję tran norweski Gal i wierzę, że dobrze robię. Mam nadzieję, że moje serducho odwdzięczy mi się na starość dobrym zdrowiem, osteoporoza ominie szerokim łukiem, a do okulisty będę chodzić tylko profilaktycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Bardzo dobrze napisane. A suplementacja, niezależnie czego, musi być z pewnego i dobrej jakości. Ja właśnie biorę Gold Omega 3, czyli DHA i to już dłuższy czas i widzę szereg pozytywnych działań tych kwasów na swój organizm. Z tranem niestety jest jeden duży problem, otóż nawet pomimo ciemnej butelki kwas omega 3 bardzo szybko się rozpada...

    OdpowiedzUsuń
  38. Ciekawe posty, dobrze jest zrobić sobie test mierzący m.in. stosunek omega6 do omega3. Ja zrobiłam i mimo, że przez rok stosowałam kapsułki z omegami to wynik wyszedł dość kiepski. Teraz stosuje olej z kawasami omega3 w płynie w odpowiedniej ilości na kg masy ciała. Wg mnie ma to większy sens niż kapsułki (chociaż są wygodniejsze).

    OdpowiedzUsuń
  39. Spotkałem się z podejrzeniem, że suplementowane DHA zwiększa wystąpienie raka prostaty nawet o 71%. http://www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,kwasy-omega-3-zwiekszaja-ryzyko-raka,artykul,1686015.html

    OdpowiedzUsuń