Kwiecień 2, 2013

Fizjologiczne aspekty odchudzania – przewód pokarmowy

Tłuste Życie często mówi o tym jak ważne są zdrowe jelita. Jakiś czas temu pisałam o tym, że chore jelita mogą powodować nadwagę. Dziś więcej w tym temacie. Kolejnym fizjologicznym aspektem odchudzania jest nasz system pokarmowy, a zwłaszcza żołądek i jelita.


Mało kto wie, że nasze wnętrzności są bardziej unerwione niż rdzeń kręgowy. Jelita mają bowiem swój własny niezależny system nerwowy czasami nazywany drugim mózgiem. a nawet mamy więcej bakterii w jelitach niż komórek ciała i gwiazd na niebie 🙂 Nie jest więc zaskakujące, że jelita pełnią ogromną rolę jeśli mowa o naszym zdrowiu. To w nich znajduje się 3/4 odporności organizmu.

Głównie funkcje przewodu pokarmowego:
– trawienie (rozkład) jedzenia na substancje, które mogą być następnie użyte w rozmaitych celach
– pozyskiwanie i synteza składników odżywczych
– przetwarzanie i wydobywanie toksyn oraz hormonów
– trzymanie układu odpornościowego w ryzach

Można powiedzieć, że system pokarmowy ma swój początek w mózgu. Następnie mamy jamę ustną, żołądek, cienkie jelito, grube jelito oraz organy takie jak wątroba, trzustka czy woreczek żółciowy. To bardzo złożony system i całe trawienie jest procesem ‚góra-dół’, więc jakakolwiek nieprawidłowość na dowolnym odcinku przewodu pokarmowego powoduje upośledzone reakcje w dalszej części procesu.

Pisałam sporo na temat różnych zaburzeń pracy przewodu pokarmowego, ale nie zaszkodzi małe przypomnienie. Co może być wskazaniem,że nasz przewód pokarmowy nie pracuje poprawnie?
– gazy
– wzdęcia
– odbijanie
– niestrawność
– niestrawione resztki pokarmu w stolcu
– zaparcia
– biegunki
– ‚zapachowe’ stolce
– brzydki oddech
– mdłości
– bóle brzucha

Jaki wpływ na praca przewodu pokarmowego na redukcję tkanki tłuszczowej?

1) Zaburzenie równowagi flory bakteryjnej jelit:
– wpływa na pracę tarczycy poprzez upośledzenie konwersji hormonów tarczycy (ok. 20% tych hormonów musi być metabolizowane w jelitach w celu aktywacji), czyli jeśli mamy mało dobrych bakterii jelitowych możemy oczekiwać zmniejszonej ilości aktywnych hormonów tarczycy i w konsekwencji zmniejszonego metabolizmu
– wpływa na poziom estrogenu (i innych hormonów) poprzez zmniejszenie ilości enzymu, który wpływa no to czy estrogen ostanie wydzielony, w rezultacie estrogen wraca do obiegu, a jego wysoki poziom przyczynia się do wzrostu tkanki tłuszczowej
– powoduje, że więcej kalorii jest pozyskiwane z jedzenia (niektóre patogeniczne bakterie potrafią uzyskać energię nawet z nierozpuszczanego błonnika)

2) Problemy z trawienie i absorpcją:
– brak odpowiednich enzymów i/lub wydzielania kwasu solnego powoduje upośledzone trawienie białka, którego aminokwasy są prekursorami dla wielu istotnych przekaźników nerwowych wpływających na zachcianki czy motywację
– upośledzone trawienie może powodować braki w składnikach odżywczych (witaminy, minerały), a niedobory są powiązane z zachciankami, zdolnością organizmu do spalania tkanki tłuszczowej czy odpowiednią produkcją hormonów

3) Nietolerancje pokarmowe:
– stan zapalny powstały na skutek nietolerancji pokarmowych skutkuje reakcją ze strony nadnerczy, co oznacza spory stresor dla organizmu i produkcję kortyzolu, który osłabia pracę układu odpornościowego i w konsekwencji rozwój np. nieszczelnego jelita, a nietolerancje pokarmowe prowadzące do niskiego poziomu stanu zapalnego powodują oporność na insulinę i nadmierną podaż jedzenia.


Jak sobie pomóc? Odpowiedzi szukaj tutaj 🙂

Co na to nauka?

Przeprowadzone w zeszłym roku badanie opublikowane w Journal of Proteome Research sugeruje, że bakterie żyjące w jelicie grubym przyczyniają się do otyłości poprzez spowolnienie aktywności brązowego tłuszczu. Tkanka brązowa spala kalorie podczas odpowiedniej stymulacji i potrafi spalać biały tłuszcz, a biały z kolei jest odpowiedzialny za produkcję hormonów i gromadzi energię/kalorie. Brązowy to ten, którego mamy w małych ilościach gdzieś w okolicy szyi czy kolan, a biały to brzuchy, uda itp.
Badanie przeprowadzone zostało na myszach, które miały zdrowa florę bakteryjną lub były jej pozbawione. Okazało się, że myszy pozbawione bakterii (sterylne) spalały kalorie szybciej i większa była aktywność brązowego tłuszczu. Myszy płci męskiej z normalna florą były większe niż osobniki żeńskie. Uzasadnienie mówi o tym, że bakterie których nie było w sterylnych myszach, nie mogły przyczynić się do powstania krótkich łańcuchów węglowodanowych, więc węglowodany nie były trawione co wywołało spalanie kalorii przez pozyskanie z brązowego tłuszczu i wątroby. Czyli myszy zaczęły być spalaczami tłuszczu.

Inne badanie dowiodło, że myszy bez receptora TLR5 (białko) przybierają znacząco na wadze i rozwija się u nich cukrzyca oraz stłuszczenie wątroby, gdy stosowana jest dieta wysokotłuszczowa. TLR5 jest swoistym strażnikiem złych bakterii.

Sporo badań zostało przeprowadzonych na podstawie transplantu kału osobników zdrowych i chorych (zarówno u ludzi jak i zwierząt). Np. myszy sterylne otrzymując kał od otyłych mysz mocno przybrały na wadze i znacznie niż sterylne myszy, które otrzymały kał od mysz szczupłych. Badanie na osobnikach ludzkich wskazało, na polepszenie wrażliwości insulinowej oraz poziomu trójglicerydów u mężczyzn, którzy otrzymali przeszczep kału od szczupłych osób.

A co na to mass media?
http://www.bbc.co.uk/news/health-21965092
http://www.cbsnews.com/8301-204_162-57576911/gut-bacteria-may-be-key-to-weight-loss/
http://www.time.com/time/health/article/0,8599,1969807,00.html
http://www.technologyreview.com/news/512956/gut-microbes-could-help-us-lose-weight/
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=gut-microbe-swap-helps-weight-loss
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/03/130327144124.htm

Darmowy
test diagnostyczny

Dowiedz się, które obszary Twojego organizmu nie funkcjonują poprawnie.

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Rola hormonów kobiecych w chorobach autoimmunologicznych

Temat chorób autoimmunizacyjnych w ostatnich latach jest coraz częściej poruszany. Chorzy przestają być biernymi pacjentami, skazanymi na farmakologiczny model leczenia, i zaczynają... Zobacz więcej


Gdy trawienie pójdzie w złą stronę

Gdy nie trawisz poprawnie, nie ma żadnego znaczenia jak wartościowa jest Twoja dieta. I nie jest to rzadka sytuacja, że dana osoba... Zobacz więcej


Funkcjonalna dietetyka w chorobie onkologicznej

W onkologii barwy są czarno-białe. Dla wielu osób zmagających się z chorobą nowotworową wybór terapii jest prosty: albo konwencjonalne leczenie, albo poszukiwanie... Zobacz więcej


Fizjologiczne aspekty odchudzania – dysfunkcja komórki

Dziś kolejny, trochę traktowany po macoszemu i nie cieszący się dużą uwagą, aspekt fizjologiczny wpływający na odchudzanie – komórka i jej praca.... Zobacz więcej


Testy na nietolerancję pokarmową – oczekiwania vs rzeczywistość

Testy na nietolerancję pokarmową jeszcze kilkanaście lat temu były obiecującym rozwiązaniem wielu problemów zdrowotnych.  Ze względu na zaporową cenę byłą to jednak... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.