1 maja, 2013

Pasta z wątróbki

Wątróbka jest super odżywczym organem bogatym w witamin A oraz z grupy B, w tym kwas foliowy. Ponadto jest cennym źródłem miedzi, żelaza, koenzymu CoQ10 i białka. I oczywiście cholesterolu;) Można ją spożywać na różne sposoby, jednak większość ludzi unika jedzenia wątróbki w związku ze specyficznym smakiem podrobów. Francuzi mają na to sposób i dziś przepis na pastę lub pasztet wg uznania z wątróbki drobiowej wg tradycyjnej receptury.

Sekretem jest odpowiednie przygotowanie wątróbki i oczywiście masło.Nie powinno się przegotować wątróbki, aby nie była wysuszona. Nie próbujcie zmieniać też proporcji masła, bo nadaje ono nie tylko smak ale i super jedwabistą konsystencję.

Poniższy przepis jest banalny i być może jest szansą dla tych, którzy wciąż nie lubią wątróbki, na dodanie odrobiny podrobów do diety. Oczywiście smak wątróbki jest wciąż wyczuwalny, ale został bardzo zdominowany przez masło, przez co nie jest aż tak intensywny.

Składniki:

  • 300 g drobiowej wątróbki
  • 1 szalotka drobno pokrojona
  • ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • szczypta soli
  • 6 łyżek masła
  • przyprawy: tymianek, pieprz, rozmaryn (według uznania)

Wykonanie:

1) W małym garnku lub głębokiej patelni na wolnym ogniu gotujemy wątróbkę wraz z szalotką, czosnkiem, kiściami laurowymi i solą przez 8 – 10 minut (dodajemy trochę wody)
2) Wyciągamy liście laurowe, odlewamy wodę i całość przekładamy do blendera lub miski (w przypadku gdy używamy ręcznego sprzętu)

3) Dodajemy masło łyżka po łyżce i przyprawy, a następnie miksujemy

4) Przekładamy do głębokiego naczynia, przykrywamy folią spożywczą i chowamy na noc do lodówki (ok. 6h wystarczy)

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.