12 października, 2013

Paleo brownie

Jakiś czas temu postanowiłam potestować trochę słodkości w stylu paleo. Głównie aby znajomi i rodzina zobaczyli, że bezglutenowe ciasta czy inne desery mogą dobrze smakować i możemy obejść się bez przetworzonych produktów. Wiele z przepisów nie była dla mnie zadowalająca i skończyło się na jednorazowej zabawie, ale niektóre polubiliśmy wszyscy. Dzisiejszy przepis zadowolił nawet najbardziej wybrednych amatorów deserów. Oto paleo brownie.

Składniki:

  • 1 duży batat (można zastąpić dwoma lub trzema zwykłymi ziemniakami lub ich słodszą odmianą)
  • pół szklanki miodu
  • pół szklanki kakao (dałam 1/3)
  • 4 spore łyżki oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki kokosowej (dałam 3 łyżki wiórek)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (pominęłam)

Instrukcje:
1) Batata należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce lub zblenderować.

2) Do batata dodać kakao, miód i olej kokosowy, wymieszać.

3) Dorzucić do całości jajka i sodę.

4) Całość dobrze wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej olejem kokosowym lub masłem.

5) Piec w temperaturze 185 C przez 35 minut. Użyłam formy do tarty (silikonowej z lenistwa) i piekłam ok. 30 minut.
Można podawać posypany wiórkami lub polewą czekoladową (kakao + olej kokosowy + miód). 

Smacznego!

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.