Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

29.12.2013

Enzymy trawienne

Na Tłustym często można poczytać o enzymach, jednak wciąż ten temat budzi wiele wątpliwości. Wiecie za pewne, że enzymy są niezbędne dla prawidłowego trawienia i ich brak może zakłócić cały proces dając wiele niemiłych objawów, ale to nie jest jedyna ich rola w organizmie.

Do czego potrzebne są enzymy?
Każdy enzym ma swoją funkcję w organizmie i tak naprawdę żaden proces fizjologiczny nie zajdzie bez udziału enzymów. Oprócz ich roli w trawieniu są niezbędne np. do odpowiedniego wydzielania hormonów, zmniejszenia stanu zapalnego i zwalczania infekcji, produkcji energii czy eliminacji zbędnych substancji. Bez enzymów wiele reakcji nie mogłoby zajść lub zaszłoby w mniejszym stopniu. Dziś jednak mowa będzie tylko o enzymach trawiennych.

Co to jest enzym?
Enzymy składają się z aminokwasów i są wydzielane głównie przez trzustkę i jelito cienkie, ale również znajdują się w ślinie i żołądku. Do najbardziej znanych należą: proteaza (białko), amylaza (węglowodany), lipaza (tłuszcz). celulaza (błonnik) czy laktaza (mleko).

Enzymy są produkowane przez nasze ciało oraz można je pozyskać z surowego jedzenia. Im bardziej przetworzona dieta, tym mniej w niej enzymów i większe obciążenie dla organizmu, który musi wyprodukować ich większą ilość, ale nasza zdolność do tworzenia enzymów jest ograniczona, więc w konsekwencji zasoby zostają uszczuplone.

Enzymy łatwo ulegają uszkodzeniom i wtedy nie są w stanie wykonywać poprawnie swoich funkcji. Wystarczy zbyt wysoka temperatura aby zabić bytujące w jedzeniu enzymy, a praktycznie każde nawet minimalne podgrzanie jedzenia spowoduje ogromną stratę.

Jak trawisz zależy od enzymów
Za każdym razem gdy jemy jedzenie naszym celem powinna być jak największa absorpcja składników odżywczych (pamiętajcie nie przyswajamy jedzenia, tylko witaminy, minerały, aminokwasy, glukozę, cholesterol itd.). Aby te składniki odżywcze pozyskać z jedzenia, to co jemy musi zostać rozbite na przyswajalne elementy i tutaj właśnie działają enzymy trawienne.
Gdy nie mamy ich wystarczającej ilości jedzenie nie zostanie poprawnie strawione, a wartości odżywcze nie zostaną przyswojone. Nieprzyswajanie składników odżywczych może prowadzić do poważnych niedoborów i problemów zdrowotnych.

Co powoduje zmniejszone wydzielanie enzymów?
  • chroniczny lub nagły stres
    To jeden z najczęstszych powodów upośledzonego wydzialania enzymów jaki ja obserwuję. Gdy jesteśmy w stresie i hormony stresuą są wydzielane, zapewnienie optymalnego trawienia nie jest piorytetem organizmu. Stąd wielki posiłek zaraz po np. treningu jest bardzo złym pomysłem.
  • niezdrowa dieta
    Przetworzone jedzenie nie wymaga od organizmu takich zdolności trawiennych jak naturalna dieta, co zmniejsza zdolność organizmu do produkcji enzymów.
  • brak mięsa
    Często można zaobserwować po okresie zastosowania diety bezmięsnej problemy z trawieniem wymagających produktów jak surowizna i zwierzęce białko.
  • niedobór kwasu solnego
    Gdy organizm nie wydziela odpowiedniej ilości kwasu solnego jest prawie pewne, że poziome enzymów, zwłaszcza pepsyny będzie również niski.
  • wiek
    Im jesteśmy starsi tym wydzielanie enzymów spada, około 50 tki może ich być nawet 50% mniej niż wcześniej.
  • choroby trzustki
  • problemy pokarmowe
    Nieszczelna śluzówka jelit, zaburzenia flory bakteryjnej, SIBO, nietolerancje pokarmowe, celiakia czy obecność pasożytów będą powodować niskopoziomowy stan zapalny i zmniejszone wydzielanie enzymów.

Jak poznać, że enzymów jest zbyt mało?
W warunkach nielaboratoryjnych możemy dość łatwo ocenić czy nasz organizm produkuje wystarczającą ilość enzymów. Typowo objawy niedoboru to:
  • niestrawność (uczucie zalegania jedzenia w żołądku)
  • wzdęcia
  • gazy
  • uczucie przepełnienia
  • tłuste stolce
  • niestrawiony pokarm w stolcu
  • zaparcia
  • zgaga/refluks

Jak zwiększyć poziom enzymów?
Opcje są dwie, albo spróbować zmienić dietę i styl życia, albo wspomóc się suplementacją. Oczywiście obie te opcje mogą być zastosowane jednocześnie.

Dieta i styl życia:
  • unikanie przetworzonego jedzenia
  • jedzenie w spokoju i bez stresu
  • dokładne przeżuwanie
  • unikanie zbędnych leków
  • zwiększenie surowizny
  • unikania picia podczas jedzenia (badania nie potwierdzają tej zależności bezpośrednio, ale wiele osób odczuwa poprawę)
  • zwiększenie spożycia produktów bogatych w enzymy jak: kiełki, ananas, mango, kiwi, awokado, pyłek pszczeli, miód
  • unikanie żucia gumy
Suplementacja wspomagająca trawienie:
  • zioła (mniszek, koper włoski, łopian, mięta, goryczka)
  • przyprawy (imbir, pietruszka, anyż, kardamon, kolendra, czarny pieprz, kminek, koper, liść laurowy)
  • mieszanki (toniki i herbatki "na trawienie", np. Tinctura Cynarae Herbapol, Gastrobonisol, Cholitol, Succus Taraxaci, Krople żołądkowe T, DigesTonic, Gastrobon, Tabletki przeciw niestrawności Labofarm)
  • ocet przed posiłkiem (łyżka stołowa na pół szklanki)
  • enzymy trawienne

Jak kupić dobre enzymy?
Najlepiej wybierać sprawdzoną firmę i nie oszczędzać, bo niestety kiepskich preparatów na rynku nie brakuje. Istnieją różne typy enzymów: pozyskane z owoców (papaja, ananas) o najsłabszej sile działania oraz zwierzęce i roślinne, które mają silniejsze działanie.

Optymalnie jest wybrać preparat, który zawiera mix enzymów, czyli rozbijających białko, tłuszcz i węglowodany. Jeszcze bardziej kompleksowym rozwiązaniem jest wybranie preparatu z kwasem solnym i żółcią. Enzymy muszą być odporne na działanie niskiego PH w żołądku. Siła preparatu musi być dostosowana indywidualnie, czyli ile tak naprawdę poszczególnego typu enzymu jest w preparacie będzie miało znaczenie na ilość kapsułek połykanych jednorazowo.

Oczywiście wszelkie substancje pomocnicze typu alergeny czy inne dodatki są nie na miejscu. Enzymy trawienne to nie to samo co enzymy systemowe np. bromelaina (nie pomylcie się podczas zakupu).

Jak stosować enzymy?
W zależności od posiłku i typu enzymów przyjmuje się zazwyczaj 1-2 kapsułki preparatu tuż przed posiłkiem. W przypadku preparatów mieszanych czyli zawierających np. pepsynę, amylazę i lipazę trzeba pamiętać aby posiłek był również bogaty w białko, węglowodany i tłuszcz. Nie widzę sensu stosowania enzymów do przekąsek, ale małe zbilansowane posiłki często u wielu osób są już problematyczne.

Byli wegetarianie i weganie zyskają na suplementacji enzymami protetycznymi, a osoby bez pęcherzyka żółciowego lipazą (lub po prostu żółcią).

Stosowanie suplementacyjnych enzymów nie powoduje, że nasz organizm przestaje wytwarzać enzymy zupełnie. Ta produkcja lekko spada, ale wraca do stanu pierwotnego po odstawieniu suplementu.

I wiem, że zapytacie o konkretne produkty, więc od razu napiszę. Stosowałam enzymy z Now Foods jakiś czas po włączeniu mięsa do diety i polecam je, bo są tanie i dobrej jakości, ale zdecydowanie lepszą opcją i niestety droższą są preparaty Enzymedica czy Garden of Life. Ortho Molecular Products to firma, której suplementy polecam kupować w ciemno, ale cena zarówno enzymów jak i innych preparatów jest bardzo wysoka. Jeśli wybieracie preparat mniej znanej firmy to enzymy pochodzenia roślinnego mogą być skuteczniejsze - mają większą szansę przeżyć transport do jelit.

34 komentarze:

  1. Mnie pomagają enzymy z olejkiem miętowym. Obecnie mam Super Strength Multi Enzyme Puritans Pride. Z Now Foods też miałam i uważam, ze też są ok.

    OdpowiedzUsuń
  2. A co z enzymami z mięsa? Polecasz jeść surowe mięso, może surowe jaja? Czy wystarczy warzywno-owocowa surowizna? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy polecam...moim zdaniem jedyny powód obróbki termicznej mięsa to strach przed patogenicznymi organizmami. Przyznam szczerze, że ja odeszłam od jedzenia pół-surowego mięsa jakiś czas temu, nie żeby ono było kiedykolwiek surowe:) Ze strachu oczywiście. Jak dla mnie to zawsze kwestia zaufania :) Zdecydowanie surowizna to bardziej efektywny sposób na dostarczenie składników odżywczych i nie ma ryzyka denaturacji białka. A surowe jajka - jak byłam mała kogel-mogiel był norma, wiec znow nasz strach bierze góre, Zresztą często uzasadniony.

      Usuń
    2. Osobiscie od jakiegos czasu zaczelam jesc wiecej surowizny... starta marchew to tez przysmak mojej starszej corki. :D... chociaz cos... ;P
      I ostanio gosci u nas czesto tatar... wczesniej robilam z surowym zoltkiem (jajko zalewalam wrzatkiem I parzylam ok minuty), w tej chwili robie tylko z oliwa, cytryna I przyprawami
      A jajka lubie np na miekko... nie wiem, czy mozna to jeszcze zaliczyc do polsurowego

      Ja tez po tatarze czuje sie swietnie, lepiej niz po gotowanym/pieczonym... nie mam tez specjalnie ochoty na gotowane mieso

      af

      Usuń
    3. Jak najbardziej jest ryzyko denaturacji białek, ponieważ w żołądku wszystkie białka są rozkładane, dlatego podawanie glutationu jest efektywne tylko drogą i.v.

      Usuń
  3. a co może tłumaczyć podwyższoną chronicznie amylazę, lipazę i od niedawna en. wątrobowe? :/ nie jakieś kosmiczne wartości, ale powyżej norm. żaden fartuch nie umie mi odpowiedzieć i przepisuje Kreon..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozumiem :) Na podwyższony poziom enzymów trzustki dostajesz Kreon, który w składzie ma m.in. lipazę i amylazę.
      Ale zakładam, że problem z wyższymi enzymami był wcześniej. Generalnie lipaza i amylaza wysokie kojarzą się z zapaleniem trzustki, ale gdy widzę próby wątrobowe ponad normę to mam dwie myśli: pęcherzyk żółciowy i woreczek robaczkowy. Robili USG? To moze byc początek problemow z kamieniami żółciowymi. ALP, bilirubina, trojglicerydy ?

      Usuń
    2. ASPAT i ALAT w górę przy zapaleniu wyrostka (bo chyba nie woreczka?) robaczkowego? serio?

      Usuń
  4. Ja używam Super Enzymes Now i totalnie nie czuje ich działania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj zwiększyć dawkę, SE mają w składzie kwas solny, jeśli weźmiesz za dużo poczujesz lekkie pieczenie lub zgagę. Być może potrzebujesz więcej lub czegoś innego, w jakim celu stosujesz enzymy?

      Usuń
  5. a co myslisz na temat jedzenia z wolnowaru? czy ma malo wartosci odzywczych?

    OdpowiedzUsuń
  6. witam czy mozna zazywac taka betaine hcl zakupiona w proszku w sjkepie wedkarskim czy to jest zupelnie cos innego?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja to Leszek Sacra :) Stosuje poki co 1 tabl - zwiększe jak mowisz, zobaczymy co będzie ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można zrobić jakieś badania, które pokażą w jakim stanie są nasze enzymy- że tak to ujmę?
    pozdr:)

    OdpowiedzUsuń
  9. A nie są w większości po drodze trawione?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy ktoś z Was może wie jak niedobór enzymów trzustki- lipazy wpływa na wystąpienie trądziku różowatego?

    OdpowiedzUsuń
  11. Enzymy trawienne najlepiej pozyskiwać z naturalnych suplementów i naturalnych produktów. Osobiście korzystam z greenportmarket.pl i jestesm zadowolony, mają przemyślane suplementy diety i fachowe doradztwo względem dietetyki oraz zdrowia. Polecam usługi Pani Beaty. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam! Moja mama nie ma pęcherzyka żółciowego, ma Hashimoto, ostatnio przeszła na dietę paleo + bezglutenową i beznabiałową, zaczęła jeść więcej mięsa,jajek, przyjmuję od miesiąca Betainę HCL, ale cały czas ma gazy... ;P co mogło by pomóc mamie..? włączenie enzymu lipazy..? czy jest dostępny suplement z samą lipazą..? Będę wdzięczna za odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pytanie co powoduje te gazy, trzeba by to zbadań. Jeśli złogi kału zalegające w jelicie to należy zwiększyć podaż błonnika + minimum 1,5l wody dziennie. Jeśli to problemy z wątrobą to już inna sprawa. Mnie na wątrobę bardzo pomógł widłak goździsty (napar). Na oczyszczenie jelit polecam siemię lniane.

      Usuń
    2. Podobna historia z moją mamą,jednak gazów nie ma,ale na dzisiaj nie może poszaleć z jedzeniem paleo tzn.mocniej podjeść,bo kardio(ciś.nerki,szczawiany we krwi) się odzywa.Myślę dobrze by było wprowadzić u Twojej mamy Multi enzym z Purytana lub DigestEnzym z Purytana i dodatkowo bromelainę,lipazę,amylazę,pepsynę w zależności od tego jaki posiłek spożyje.

      Usuń
  13. Bardzo dobry artykuł, dzięki za te informacje.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. witam czy mozna zazywac taka betaine hcl zakupiona w proszku w sklepie wedkarskim 97% [dla karpi] czy to jest zupelnie cos innego?

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy można się uzależnić od enzymów? W sensie, że jeśli będziemy się suplementować, to nasz organizm się rozleniwi i sam nie będzie produkować enzymów?

    OdpowiedzUsuń
  16. Jest to bardzo prawdopodobne. Można zaszkodzić sobie sztucznymi suplementami. zamiast wydawać krocie najlepiej jeść dużo surówek, sałatek na surowo. W miarę tolerancji wprowadzać kiszonki. To jest naturalne bogactwo enzymów. POLECAm

    OdpowiedzUsuń
  17. Each woman has her own values, wisdom, beauty and the beauty of the soul. They did not need her husband to do the makeup material or a weapon for comparison measurements with other women
    geometry dash 2.0 , geometry dash , geometry dash 2.0 apk , geometry dash apk , geometry dash online

    OdpowiedzUsuń
  18. It is these social prejudice and an Asian-style has created constraints and barriers to the advancement of women
    run 2 , run 2 game , run , play run 2 , run 3

    OdpowiedzUsuń
  19. I have regained life balance after the relaxation with this exciting game. I realized that life should not be devoted entirely to the work time must be a balance between leisure and work
    slither.io l baixar musicas l snapchat l run 2 l geometry dash l retrica photo l b612 app

    OdpowiedzUsuń