Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

19.07.2013

Czemu syrop z agawy nie jest zdrowy

Syrop z agawy propagowany jest jako zdrowy zamiennik cukru o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu ma być przyjazny nawet diabetykom. Można go znaleźć również w niektórych produktach dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością. Na opakowaniu można wyczytać, że jest naturalnym produktem używanym od tysięcy lat przez rodzimych Meksykanów. Dlaczego więc odradzam spożywanie syropu z agawy?


Kiedyś
Prawdą jest, że syrop z agawy był znany od dawien dawna. Meksykańscy używali jednego rodzaju agawy do produkcji pulque - fermentowanego napoju alkoholowego oraz poprzez długie gotowanie agawy produkowali słodką ciecz. Procesy te były przeprowadzany w naturalny sposób, a uzyskany syrop w niczym nie przypominał tego produktu, który dziś można kupić.

Dziś
Dzisiaj syrop z agawy produkowany jest na masową skalę. Teoretycznie powinien być uzyskiwany z soku rośliny jukka lub agawy (np. z łodyg), w praktyce wykorzystuje się skrobię z wielkiego korzenia tych roślin (to ananasowate coś). Skrobia agawy jest podobna do tej występującej w zbożach. Ponadto w korzeniu znajduje się złożony z fruktozy węglowodan - inulina. Inulina jest błonnikiem nierozpuszczalnym, który bywa bardzo problematyczny dla wielu osób z upośledzonym trawieniem.

Problematyczną kwestią jest również pozyskanie syropu, które odbywa się poprzez szereg enzymatycznych i chemicznych procesów, mających w rezultacie przekształcić skrobię z korzenia agawy do postaci płynnej, bogatej w fruktozę. Enzymy najczęściej są genetycznie modyfikowane, zwłaszcza gdy mowa o importowanym produkcie. Do tego dochodzą: oczyszczanie, filtracja i inne działania niezbędne do przetworzenia skrobi.



Fruktoza
Nie wiem czy ktoś kiedyś zanotował, że syropy z agawy mogą mieć różne odcienie. Jest to efekt uboczny produkcji, w której fruktoza na skutek użycia wysokiej temperatury zostaje spalona.

Średnio zawartość fruktozy w syropie z agawy jest nie niższa niż 70%. Fruktoza zawarta w owocach może być problematyczna dla wielu osób, ale nie jest to nawet porównywalne z dużą koncentracją fruktozy pozyskanej w sztuczny sposób:

1) Fruktoza bywa przez niektóre osoby źle trawione. Nietolerancja fruktozy wbrew pozorom nie jest rzadką przypadłością. Stąd też bierze się przekonanie, że nie powinno się jeść owoców po posiłku.
Takim osobom poleca się konsumpcję owoców z większą zawartością glukozy niż fruktozy, np. bananów czy winogron.

2) Spożywana w nadmiarze jest konkretnym źródłem cukru, co wywołuje odpowiedź ze strony insuliny i sprzyja magazynowaniu tkanki tłuszczowej. Dotyczy to głównie osób, które mają problem z metabolizmem węglowodanów i utrzymaniem stałego poziomu glukozy we krwi.

3) Fruktoza ma negatywny wpływ na leptynę, czyli hormon odpowiadający za uczucie sytości. To dlatego możemy zjeść kilo owoców i po godzinie znów czuć głód. Z tego powodu nie polecam owoców osób z nadwagą, które często mają problemy z leptynoopornością.

4) Fruktoza jest metabolizowana bezpośrednio w wątrobie. Co oznacza, że jej nadmiar po prostu zmusza wątrobę do wzmożonej pracy, a przekształcona w glukozę fruktoza spożywana w nadmiernych ilościach w końcu odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej (nie jest wykorzystywana  w celach energetycznych). To ona jest odpowiedzialna za np. stłuszczenie wątroby.

5) W reakcji fruktozy z białkiem oraz jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi powstaje produkt końcowy AGE, który jest odpowiedzialny za uszkadzanie komórek i w rezultacie stan zapalny.

6) Nadmiar fruktozy powoduje odkładanie kwasu moczowego, co powoduje np. kamicę nerkową, bóle stawów czy artretyzm.

7) Komórki nowotworowe uwielbiają fruktozę jako źródło energii.


Saponiny
Kolejną kwestią są saponiny obecne w syropie z agawy, które są toksycznymi pochodnymi sterydów. Mogą wpłynąć na dezorganizację czerwonych krwinek lub wywołać nudności, biegunki czy wymioty. Niektóre źródła mówią nawet o możliwości poronień w przypadku kobiet ciężarnych.


Zysk
Syrop z agawy jest przede wszystkim świetnym towarem, na który jest podaż. Cukier jest przez wiele osób odrzucany, a szukanie czegoś na zaspokojenie słodkiego zęba daje okazję do sprzedania tego 'maturalnego' słodzika. Tymczasem to co konsument kupuje jest przetworzoną przez człowieka fruktozą uzyskaną ze skrobi i błonnika.Produkcja syropu z agawy dodatkowo nie ma żadnych norm jakości i tak naprawdę nie mamy pojęcia jak syrop powstaje i jakie substancje są używane.


Co zamiast?
O niebo lepszą opcja będzie surowy rodzimy miód, syrop klonowy, daktyle czy chociażby cukier kokosowy. A przede wszystkim świeże owoce. A gdy najdzie ochota na słodycze to zdecydowanie surowe kakao lub dobrej jakości gorzka czekolada mogą pomóc.

59 komentarzy:

  1. Surowe kakao jest mistrzem w walce z ochotą na słodycze zaraz obok owoców ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę byłam zła, kiedy zaczęłam czytać kolejny post odradzający jedzenie czegoś. Ale argumenty mnie przekonują - no i podajesz dobre alternatywy (nie żeby stosowała syrop z agawy, próbowałam, ale mi nie smakuje).

    Aha i o co chodzi z tym kakaem? Jak mnie najdzie ochota na słodkie, to mam po prostu wziąć łyżeczkę kakao w proszku i je wszamać?!

    A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowe kakao najczęściej jest dostępne w ziarnach, to co kupujemy to faktycznie kakao, mi chodziło o ziarna kakaowca - to jest surowe kakao. Nasz slownik nie odroznia zbytnio cacao od cocoa.

      Usuń
    2. Aaaa ok, dzięki :)

      A.

      Usuń
    3. Amalakati Moja kochana MS a co z xylitolem? Slodzi, smakuje i ma kilka zalet np. dobty na infekcje helikobakterem, zap. zatok, uszu... niskie GI

      Usuń
    4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    5. xylitol to sama chemia mimo, że jest reklamowany inaczej.

      Usuń
    6. Dlaczego?

      Usuń
    7. Są np. takie opinie: http://www.thehealthyhomeeconomist.com/xylitol-not-as-sweet-as-its-cracked-up-to-be/

      Usuń
    8. A co jeśli kupuję organiczny syrop z agawy czy jak kto woli "bio" ?

      Usuń
    9. Wyraz "kakao" się nie odmienia! Poprawna forma "co z tym kakao?"

      Usuń
  3. mam pytanie odnosnie eliminacji? co jeśli na etapie 2 fazy złamałam zasady i zjadła batona plus biała bułkę z masłem? co teraz robić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zyć dalej :) I dalej stosowac eliminację.

      Usuń
    2. a czy wracać do jakiejś fazy np zrobić dietę intro przez kilka dni i powrócić do fazy na której przerwałam? moze zrobić jaką przerwę w dodawaniu nowych produktów?

      Usuń
    3. Wróc do miejsca, w którym czułaś się najstabilniej. Czyli do takiej bezpiecznej bazy produktów, które wiesz, że nie zaszkodzą.

      Usuń
    4. dziękuję za cenną radę

      Usuń
  4. głębsza odnosi się do tego co przedstawiłam wcześniej
    nie głęboka ale głębsza w znaczeniu do poprzedniego wpisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Próbuję jeść zdrowo i takie wiadomości zawsze wytrącają mnie trochę z równowagi. Wierzyłam, że syrop jest ok, używałam od kilku miesięcy. Podobnie było z pełnoziarnistą mąką - dopiero niedawno dowiedziałam się, że to tylko "mniejsze zło", ale nadal zło. Wolę jednak świadomość niż - nawet błogi - jej brak. Dziękuję za kolejne uświadomienie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej, napiszesz coś o ostatnio popularnym intermittet fasting?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myslałam, że już jego złote czasy minęły :)
      Napiszę, zwłaszcza że nauka się wzięła za niego i wiemy coś więcej już niż tylko obserwacyjne stwierdzenia.

      Usuń
    2. A czy przy okazji poruszysz temat postu warzywno-owocowego dr Dąbrowskiej? To chyba dobry przykład na lecznicze właściwości postu.

      Pozdrawiam,

      A.

      Usuń
    3. Na fb ostatnio wspomniałam...ale eeee, niechętnie :) Jak się człowiek męczy w naturopatycznej szkole gdzie każda dieta terapeutyczna jest prawie wegańska, to się chce pisać o czymś innym :D
      W pewnym przypadkach uważam tego typu diety to mus, ale jest to znikomy odsetek np. chroniczne infekcje wirusowe, ciężkie choroby ogólnoustrojowe czy też nagłe poważne infekcje. Ale moim zdaniem nie jest to optymalna opcja dla chorób cywilizayjnych, które głównie są konsekwncją naszej diety, stylu życia i pewnych predyspozycji.
      Ale chcę napisać dlaczego zdrowi ludzie chorują :) Tak mnie naszło ostatnio aby przedstawić moj punkt widzenia odnosnie czy dieta i styl zycia gwarantuja idealne zdrowie ;)

      Usuń
    4. Aaa widzisz, bo mnie bardzo przekonuje, że tak powiem "ideologia" poszczenia - całe zaplecze historyczno-religijne. Dlatego próbuję pościć, i - przyznam - bardzo dobrze się po takim poście czuję. Cenię sobie Twoją wiedzę i opinie (choć często się z nimi nie zgadzam, ale Twojemu wykształceniu mogę przeciwstawić tylko mój tzw. "zdrowy rozsądek"), dlatego chętnie poznałabym Twoje zdanie w temacie.

      Pozdrawiam,


      A.

      Usuń
  7. mam wrażenie, że ocet powoduje u mnie jakieś uczulenie, czy mogę gotować rosół bez niego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, ale być może np. sok z cytryny byłby alternatywą :)

      Usuń
    2. To zależy jaki ocet? jeśli piszesz o winnym lub jabłkowym może uczulać produkt z którego jest zrobiony czyli jabłko albo winogrona albo sam produkt,że jest octwoy podobnie jak cytrusy czy kiszonki mogą wysuszać skórę lub wywoływać różnego rodzaju wypryski lub swędzenie. O przemysłowym to chyba raczej nie bo to nie jest w ogóle produkt do spożywania przez człowieka.Sylwia Kowalska

      Usuń
  8. To nieprawda, że syrop klonowy jest zdrowszy od syropu z agawy. To jest to samo świństwo. I nie wierzcie, że stewia jest super i nie ma nic lepszego. Nikt jeszcze nie zbadał, jaki ma ona długofalowy wpływ na ludzi organizm, ponieważ zbyt krótko jest ona dostępna na rynkach. A po drugie komu będzie się chciało badać liście, skoro ludzie kupują je mimo nieudowodnionego dobrego luz złego wpływu na organizm ludzki. Chcę zauważyć, że 1 dekagram suszonych listków stewii kosztuje ok 16 zł, czyli 1 kg to 1 600 zł. Niezły biznes. Poza tym wszystkie pudry ze stewii i płyny zawierają maltodekstrynę, z której po rozkładzie wychodzi glukoza. Ja dzisiaj kupiłam syrop z agawy i wcale nie mam zamiaru wyrzucić go do kosza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje! W pełni Cie popieram, Dodam rowniez ze ten artykul to mocna przedada. Podaj mi prosze Autorko artykulu zrodlo tych wszystkich informacji. Poparte badaniami i konkretnymi faktami.

      Usuń
    2. Chyba sie pomylilas o jedno zero ;) 1 kg =10 dag
      Da sie znalezc slodzik ze stawii bez maltodekstryn, choc przyznaje, ze trudno.

      Usuń
    3. 1kg = 100 dag
      1 kg = 1000 g
      "deka" oznacza 10
      1 dekagram to 10 gram

      1000g (czyli 1 kg) podzielic na 10 = 100

      1000 g = 100 dag = 1 kg

      Usuń
  9. Z tego co wiem to stevia od lat używana jest w Japonii:)

    OdpowiedzUsuń
  10. A może to firma Monsanto wypuściła takie info, co by ludzie słodzili ich aspartamem. Ja osobiście już nie wierzę w nic. Od trzech lat robię zakupy w sklepach ze zdrową żywnością i jakoś poprawy zdrowia nie widzę.Moim zdaniem należałoby wrócić do tego co było jakieś 30, 40 lat temu, kiedy wielkie korporacyjne firmy jeszcze nie truły naszego jedzenia, podobnie jak zwierzęta chodowlane, też były karmione naturalnie, krowy jak przystało zajadały trawę na łące ( do trawienia jej mają przystosowany ukł. pokarmowy ) świnki jadły parowane ziemniaki, a kurki ziarna zbóż i robaczki z wybiegu. Dziś jak patrzę na sklepowe jedzenie to niewiele różni się od paszy dla zwierząt, wszędzie GMO - lecytyna sojowa, syrop glukozowo- fruktozowy. Cukier biały podobno ( nie kupuję ) jest z trzciny a nie z buraków cukrowych. A czy trzcina to też nie GMO?
    Żal mi tylko tych dzieci, wychowanych na tych truciznach, wśród nich jest tyle z przewlwkłymi chorobami, które praktycznie kiedyś nie występowały, lub zdażły się po 60-tce.
    Najgorsze jest to, że kraj nasz jest tak zrujnowny, że te zdrowe czasy już nie wrócą.

    OdpowiedzUsuń
  11. moja wypowiedź będzie długa, ale tylko dlatego, że zacytuję w niej Ciebie, ponieważ w jednym miejscu podajesz cały proces produkcji, i tutaj cytat:

    ,,Dziś
    Dzisiaj syrop z agawy produkowany jest na masową skalę. Teoretycznie powinien być uzyskiwany z soku rośliny jukka lub agawy (np. z łodyg), w praktyce wykorzystuje się skrobię z wielkiego korzenia tych roślin (to ananasowate coś). Skrobia agawy jest podobna do tej występującej w zbożach. Ponadto w korzeniu znajduje się złożony z fruktozy węglowodan - inulina. Inulina jest błonnikiem nierozpuszczalnym, który bywa bardzo problematyczny dla wielu osób z upośledzonym trawieniem.

    Problematyczną kwestią jest również pozyskanie syropu, które odbywa się poprzez szereg enzymatycznych i chemicznych procesów, mających w rezultacie przekształcić skrobię z korzenia agawy do postaci płynnej, bogatej w fruktozę. Enzymy najczęściej są genetycznie modyfikowane, zwłaszcza gdy mowa o importowanym produkcie. Do tego dochodzą: oczyszczanie, filtracja i inne działania niezbędne do przetworzenia skrobi. ,,

    by troszkę niżej napisać, że właściwie to nikt nie wie, jak ten syrop jest produkowany, i tutaj znowu cytat :

    ,, Zysk
    ... Produkcja syropu z agawy dodatkowo nie ma żadnych norm jakości i tak naprawdę nie mamy pojęcia jak syrop powstaje i jakie substancje są używane.,,

    skąd więc u Ciebie tak dokładna wiedza na temat powstawania tegoż syropu? ...

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. a ja kupiłam w Hiszpani, bio, jest pyszny z owocami i do kawki, i bardzo dobrze sie czuje. I jest tanszy od klonowego, moze jestes z konkurencji właśnie?

    OdpowiedzUsuń
  13. i jeszcze dodam tylko, że chyba odpowiednie służby fitosanitarne sprwadziły czy nie zawiera syrop z agawy substancji szkodliwych? ma odpowiednia cene a w Meksyku agaw nie brakuje. ??? czy jest ktos na forum co wie cos konkretnego na ten temat?

    OdpowiedzUsuń
  14. ostosowałam syrop z agawy i zdecydowanie czułam doegliwości ze strony serca. Dziękuję za prawdę o "eco
    syropie. Tę butelkę chyba użyję do kąpieli, aby nikogo nim nie poczęstować."

    OdpowiedzUsuń
  15. Inulina należy do frakcji błonnika rozpuszczalnego.

    OdpowiedzUsuń
  16. A co na przyklad z dzemami/konfituram islodzonymi sokiem z winogron? samo zlo czy bezpieczniejsze moze niz te slodzone syropem z agawy? Moj Fader, cukrzyk typu 2 sie nim ostatnio zajada a ja mam zle przeczucia...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syrop z winogron zawiera duże ilości glukozy, która wymaga insuliny do zgromadzenia jej przez organizm w postaci glikogenu. To może zaburzać poziom insuliny wekrwi. Nie jest to dobre dla cukrzyka. Lepszy jest syrop z agawy, bo jego głównym składnikiem jest fruktoza, która zostawia poziom insuliny w spokoju.

      Usuń
  17. co za bzdury w tym tekście, o jaa..... niedługo ktoś napisze artykuł że woda jest szkodliwa to przestaniecie pić, bo łykacie wszystko jak pelikany.. wiadomo - jak ktoś będzie niemalże pił ten sok z agawy to może mu się coś "poprzestawiać", ale NIE MUSI. na pewno nikomu(a jeżeli komuś tak, to szybko to zweryfikuje) nie zaszkodzi posłodzenie sobie kanapki z serkiem czy naleśnika ! !
    nic nie mam do autorki tekstu, ale czy zawsze wierzycie w 100% we wszystko co wam powiedzą albo w to co przeczytacie? pozdro

    OdpowiedzUsuń
  18. przepraszam za komentarz jeden pod drugim ale może jakieś źródła do np.:
    7) Komórki nowotworowe uwielbiają fruktozę jako źródło energii.
    ?
    tylko nie że "Amerykańscy naukowcy dowiedli".....

    OdpowiedzUsuń
  19. Fruktoza absolutnie nie wywołuje wydzielenia insuliny!

    OdpowiedzUsuń
  20. PYTANIE MAM...
    JAK SIĘ MA TEKST Komórki nowotworowe uwielbiają fruktozę jako źródło energii. DO O niebo lepszą opcja(..) SĄ ŚWIEŻE OWOCE??
    TO JEŚĆ JE CZY NIE;P ?

    OdpowiedzUsuń
  21. jak ktos jest biegly,to przetlumczy .No i jest tam napisane ???

    OdpowiedzUsuń
  22. jak ktos jest biegly,to przetlumczy .No i jest tam napisane ???

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak tak poczytałam to wszystko, łącznie z komentarzami to wolę zostać przy niezdrowym cukrze i zdrowszym polskim miodzie od mojego wujka :) i stwierdzeniu, że można jeść wszystko zachowując umiar i zdrowy rozsądek (pomijam tu wykluczenie produktów u osób chorych, które ze względów zdrowotnych muszą dokonać dodatkowych zmian i eliminacji produktów żywieniowych).

    OdpowiedzUsuń
  24. This is one of the cult game now, a lot of people enjoy playing them . Also you can refer to the game :
    gold mine strike | pokemon go 2
    The game controls are shown just under . Movement mechanisms primarily include acceleration and tilting controls.
    stickman games | stick war 2 | animal jam 2

    OdpowiedzUsuń
  25. Thank you for visiting our site. Sure you will feel is amazing. Since we have been very selective as many games and you can play online for free
    gun mayhem 3 | tank trouble 3
    learn to fly 3 | happywheels
    tank trouble |

    OdpowiedzUsuń