Lipiec 19, 2013

Czemu syrop z agawy nie jest zdrowy

Syrop z agawy propagowany jest jako zdrowy zamiennik cukru o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu ma być przyjazny nawet diabetykom. Można go znaleźć również w niektórych produktach dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością. Na opakowaniu można wyczytać, że jest naturalnym produktem używanym od tysięcy lat przez rodzimych Meksykanów. Dlaczego więc odradzam spożywanie syropu z agawy?

Kiedyś
Prawdą jest, że syrop z agawy był znany od dawien dawna. Meksykańscy używali jednego rodzaju agawy do produkcji pulque – fermentowanego napoju alkoholowego oraz poprzez długie gotowanie agawy produkowali słodką ciecz. Procesy te były przeprowadzany w naturalny sposób, a uzyskany syrop w niczym nie przypominał tego produktu, który dziś można kupić.

Dziś
Dzisiaj syrop z agawy produkowany jest na masową skalę. Teoretycznie powinien być uzyskiwany z soku rośliny jukka lub agawy (np. z łodyg), w praktyce wykorzystuje się skrobię z wielkiego korzenia tych roślin (to ananasowate coś). Skrobia agawy jest podobna do tej występującej w zbożach. Ponadto w korzeniu znajduje się złożony z fruktozy węglowodan – inulina. Inulina jest błonnikiem nierozpuszczalnym, który bywa bardzo problematyczny dla wielu osób z upośledzonym trawieniem.

Problematyczną kwestią jest również pozyskanie syropu, które odbywa się poprzez szereg enzymatycznych i chemicznych procesów, mających w rezultacie przekształcić skrobię z korzenia agawy do postaci płynnej, bogatej w fruktozę. Enzymy najczęściej są genetycznie modyfikowane, zwłaszcza gdy mowa o importowanym produkcie. Do tego dochodzą: oczyszczanie, filtracja i inne działania niezbędne do przetworzenia skrobi.

Fruktoza
Nie wiem czy ktoś kiedyś zanotował, że syropy z agawy mogą mieć różne odcienie. Jest to efekt uboczny produkcji, w której fruktoza na skutek użycia wysokiej temperatury zostaje spalona.

Średnio zawartość fruktozy w syropie z agawy jest nie niższa niż 70%. Fruktoza zawarta w owocach może być problematyczna dla wielu osób, ale nie jest to nawet porównywalne z dużą koncentracją fruktozy pozyskanej w sztuczny sposób:

1) Fruktoza bywa przez niektóre osoby źle trawione. Nietolerancja fruktozy wbrew pozorom nie jest rzadką przypadłością. Stąd też bierze się przekonanie, że nie powinno się jeść owoców po posiłku.
Takim osobom poleca się konsumpcję owoców z większą zawartością glukozy niż fruktozy, np. bananów czy winogron.

2) Spożywana w nadmiarze jest konkretnym źródłem cukru, co wywołuje odpowiedź ze strony insuliny i sprzyja magazynowaniu tkanki tłuszczowej. Dotyczy to głównie osób, które mają problem z metabolizmem węglowodanów i utrzymaniem stałego poziomu glukozy we krwi.

3) Fruktoza ma negatywny wpływ na leptynę, czyli hormon odpowiadający za uczucie sytości. To dlatego możemy zjeść kilo owoców i po godzinie znów czuć głód. Z tego powodu nie polecam owoców osób z nadwagą, które często mają problemy z leptynoopornością.

4) Fruktoza jest metabolizowana bezpośrednio w wątrobie. Co oznacza, że jej nadmiar po prostu zmusza wątrobę do wzmożonej pracy, a przekształcona w glukozę fruktoza spożywana w nadmiernych ilościach w końcu odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej (nie jest wykorzystywana  w celach energetycznych). To ona jest odpowiedzialna za np. stłuszczenie wątroby.

5) W reakcji fruktozy z białkiem oraz jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi powstaje produkt końcowy AGE, który jest odpowiedzialny za uszkadzanie komórek i w rezultacie stan zapalny.

6) Nadmiar fruktozy powoduje odkładanie kwasu moczowego, co powoduje np. kamicę nerkową, bóle stawów czy artretyzm.

7) Komórki nowotworowe uwielbiają fruktozę jako źródło energii.

Saponiny
Kolejną kwestią są saponiny obecne w syropie z agawy, które są toksycznymi pochodnymi sterydów. Mogą wpłynąć na dezorganizację czerwonych krwinek lub wywołać nudności, biegunki czy wymioty. Niektóre źródła mówią nawet o możliwości poronień w przypadku kobiet ciężarnych.

Zysk
Syrop z agawy jest przede wszystkim świetnym towarem, na który jest podaż. Cukier jest przez wiele osób odrzucany, a szukanie czegoś na zaspokojenie słodkiego zęba daje okazję do sprzedania tego ‚maturalnego’ słodzika. Tymczasem to co konsument kupuje jest przetworzoną przez człowieka fruktozą uzyskaną ze skrobi i błonnika.Produkcja syropu z agawy dodatkowo nie ma żadnych norm jakości i tak naprawdę nie mamy pojęcia jak syrop powstaje i jakie substancje są używane.


Co zamiast?
O niebo lepszą opcja będzie surowy rodzimy miód, syrop klonowy, daktyle czy chociażby cukier kokosowy. A przede wszystkim świeże owoce. A gdy najdzie ochota na słodycze to zdecydowanie surowe kakao lub dobrej jakości gorzka czekolada mogą pomóc.

Darmowy
test diagnostyczny

Dowiedz się, które obszary Twojego organizmu nie funkcjonują poprawnie.

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Rola hormonów kobiecych w chorobach autoimmunologicznych

Temat chorób autoimmunizacyjnych w ostatnich latach jest coraz częściej poruszany. Chorzy przestają być biernymi pacjentami, skazanymi na farmakologiczny model leczenia, i zaczynają... Zobacz więcej


Gdy trawienie pójdzie w złą stronę

Gdy nie trawisz poprawnie, nie ma żadnego znaczenia jak wartościowa jest Twoja dieta. I nie jest to rzadka sytuacja, że dana osoba... Zobacz więcej


Funkcjonalna dietetyka w chorobie onkologicznej

W onkologii barwy są czarno-białe. Dla wielu osób zmagających się z chorobą nowotworową wybór terapii jest prosty: albo konwencjonalne leczenie, albo poszukiwanie... Zobacz więcej


Fizjologiczne aspekty odchudzania – dysfunkcja komórki

Dziś kolejny, trochę traktowany po macoszemu i nie cieszący się dużą uwagą, aspekt fizjologiczny wpływający na odchudzanie – komórka i jej praca.... Zobacz więcej


Testy na nietolerancję pokarmową – oczekiwania vs rzeczywistość

Testy na nietolerancję pokarmową jeszcze kilkanaście lat temu były obiecującym rozwiązaniem wielu problemów zdrowotnych.  Ze względu na zaporową cenę byłą to jednak... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.