Styczeń 25, 2014

Jedz ten cholerny tłuszcz :)

Tłuszczofobia jeszcze kilka lat temu była normą wśród wielu odchudzających się kobiet. Dziś wiemy więcej o konieczności spożywania tłuszczu, ale patrząc na diety osób jakie do mnie się zgłaszają mogę śmiało stwierdzić, że sporo osób wciąż ma problem z tłuszczem. Z jedzeniem tłuszczu w ogóle lub z wyborem odpowiedniego rodzaju tłuszczu. Stąd ten szybki post 🙂

Tłuszcz jest niezbędny w naszej diecie, a jego brak może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Nie jestem zwolenniczką diet wysokotłuszczowych dla każdego, ale jest spora różnica pomiędzy dużą podażą tłuszczu, a optymalną. Jako ogólną zasadę  polecam nie schodzić poniżej 1g tłuszczu na kg ciała. Górna granica – myślę, że dla zdrowych osób takiej granicy nie ma.

Jeśli macie obawy przed tłuszczem to przeważnie myślicie o tylko jednym aspekcie tłuszczu: jego wysokiej kaloryczności i całego (niesłusznego) zamieszania związanego z wpływem tłuszczu na choroby układu sercowo-naczyniowego, a nie zwracacie uwagi jak bardzo potrzebny jest tłuszcz w naszym organizmie.

1) Witaminy rozpuszczają się w tłuszczu
A przynajmniej niektóre witaminy jak: A,D,E i K wymagają tłuszczu do wchłonięcia, i nie bez powodu można je znaleźć głównie w tłustych produktach.

2) Tłuszcz zapewni podaż cholesterolu
Cholesterol nie jest zły, wręcz przeciwnie jest nam niezbędny. To dzięki niemu adresujemy stan zapalny i mamy budulec dla tworzenia błony komórkowej oraz hormonów steroidowych, takich jak estrogen, progesteron czy testosteron.

3) Białko potrzebuje tłuszczu
Utylizacja protein powoduje zmniejszenie zasobów witaminy A i D, i w realnym świecie spotykamy takie połączenie białka i tłuszczu czyli np. jajka, ryby, mięso, mleko. Jedzenie chudego nabiału czy mięsa nie jest optymalną strategią zdrowotną.

4) Detoks jest zależny od tłuszczu
Gdy jemy mało tłuszczu nie ma potrzeby wydzielać dużej ilości żółci, która jest odpowiedzialna za odprowadzanie toksyn. Często wtedy toksyny zalegają w wątrobie i pęcherzyku żółciowym powoli budując wysoki poziom toksyczności i wpływając nie tylko na system pokarmowy ale cały organizm.

5) Pęcherzyk żółciowy potrzebuje tłuszczu

Gdy latami nie jemy tłuszczu żółć nie przepływa swobodnie, co powoduje, że jest gęsta i zalega w pęcherzyku, co może w konsekwencji doprowadzić do powstania kamicy żółciowej. Ale nie tylko, bo zalegająca żółć nie jest w stanie odprowadzić również hormonów i toksyn, które dalej będą swobodnie krążyć w organizmie.

6) Tłuszcz wspomaga równowagę hormonalną
Nie tylko cholesterol jest prekuroserm dla ważnych hormonów, ale dzięki żółci zapewniamy sobie poprawne wydzielanie hormonów z organizmu. W przeciwnym wypadku możemy spotkać problemy np. z wysokim estrogenem u kobiet, który zamiast zostać wydalony zalega wraz z żółcią.

7) Redukcja stanu zapalnego wymaga tłuszczu
Tworzenie anty-zapalnych prostaglandyn wymaga konwersji z kwasów tłuszczowych. Wiemy jak ważną rolę pełni Omega3 w naszej diecie, ale wciąż zapominamy, że powinniśmy się skupić na „gotowym” źródle DHA/EPA zamiast tylko polegać na suplemencie. Tłuste ryby mam na myśli 🙂

8) Nadwaga lubi tłuszcz

Tłuszcze w przeciwieństwie do węglowodanów i białka mają mały wpływ na wyrzut insuliny, ale za to dają duży sygnał sytości. Poleganie na tłuszczu jako źródle energii i odejście od spalania glukozy jest dobrą strategią na walkę z kilogramami.

9) Mózg operuje nie tylko na glukozie
Niezbędne kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowej sygnalizacji między neuronami, dobrej pamięci i koncentracji. Mózg uwielbia tłuszcz, stąd tak wiele osób na diecie niskotłuszczowej ma problemy z pamięcią i sprawnym myśleniem.

10) Funkcje receptorów zależą od tłuszczu
Jeśli błona komórkowa nie jest zbudowana z określonego rodzaju tłuszczu to receptor nie może się do niej „przyczepić”. Jak tego budulca branie lub zostanie użyty niewłaściwy (np. częściowo utwardzony) to receptor nie może spełnić swojej funkcji.

Jakie tłuszcze wybrać?
Na pewno jak najbardziej naturalne: masło, smalec, olej koksowy, oliwę, orzechy, pestki. Więcej o tłuszczach przeczytasz tutaj.

Moje ulubione tłuszcze

1.Olej kokosowy

Składa się w ponad 90% z nasyconych kwasów tłuszczowych, co czyni go
bardzo stabilnym tłuszczem. Posiada właściwości lecznicze,
przeciwzapalne, łagodzące, antybakteryjne, przeciwwirusowe i
przeciwgrzybiczne.Kwasy tłuszczowe średnich łańcuchach są łatwo trawione
(wchłaniane w żołądku nie wymagają wydzielania żółci) co sprawia, że
kokos jest idealnym źródłem energii (tłuszcz jest natychmiast
wykorzystywany w celach energetycznych). Ponadto pobudza metabolizm
poprzez wsparcie pracy tarczycy.
Osobiście mam obsesję na punkcie kokosa: oleju, kremu, mleka, wiórek i chipsów kokosowych.


2. Masło
Konkretny nasycony tłuszcz do użycia na ciepło lub zimno. Masło zawiera
CLA, czyli kwas linolowy, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.
Kwas masłowy ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne i
przeciwstresowe. Badania wskazują na jego skuteczność w leczeniu
schorzeń jelit oraz chorób autoimmunologicznych. Ponadto masło jest
bogate w witaminy A,E, jod, selen oraz beta karoteny.
Niektóre osoby, mimo że masło zawiera znikomą ilość laktozy i kazeiny,
mogą wykazywać słabą tolerancję i powinny zamiast masła  używać ghee.

3. Awokado
Co prawda jest to owoc, ale w większości składa się z jednonienasyconego
tłuszczu. Ponadto pełny jest witamin:E, B, potasu i błonnika. Ze
względu na mała stabilność nie nadaje się do stosowania na ciepło.

4. Oliwa z oliwek i oliwki
kolejne jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Tylko do stosowania na zimno.
Prawdziwa i dobrej jakości oliwa ma wiele właściwości zdrowotnych,
jednak nie powinna być stosowana w nadmiarze.

5. Jajka

A dokładniej żółtka są idealnym źródłem cholesterolu, witamin i
minerałów. Gdy nie mamy problemów z chorobami autoimmunologicznymi jajka powinny być ważną częścią naszej diety. Warto wybierać te z wolnego wybiegu, ekologiczne lub od kur zielononóżek.

6. Orzechy i nasiona

Tylko gdy nie mamy alergii ani skłonności do chorób autoimmunologicznych
możemy włączyć orzechy i pestki do naszego menu. Nie należy jednak
przesadzać z ich ilością, ze względu na ogólnie kiepski profil
tłuszczowy (dużo Omega6, znikoma ilość Omega3) i sporą zawartość kwasu
fitynowego. Najlepiej jeść orzechy między posiłkami, aby nie blokować
wchłaniania minerałów z innego jedzenia.

7. Tłuszcze zwierzęce: mięsa, smalec, ryby

Idealne do gotowania oraz smażenia. Są pełne nasyconych kwasów
tłuszczowych i powinny być częścią naszej diety. Istotne aby mięso było
dobrej jakości. Warto wybierać tłustsze kawałki również ze względu na
smak. Smalec i ogólnie tłuszcz zwierzęcy jednak mniej stabilne niż masło
czy olej kokosowy.
Tłuste ryby ze względu na zawartość Omega3 są niezwykle istotne dla
zdrowia, dlatego warto rozejrzeć się za łososiem czy sardynkami. 

Darmowy
test diagnostyczny

Dowiedz się, które obszary Twojego organizmu nie funkcjonują poprawnie.

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Rola hormonów kobiecych w chorobach autoimmunologicznych

Temat chorób autoimmunizacyjnych w ostatnich latach jest coraz częściej poruszany. Chorzy przestają być biernymi pacjentami, skazanymi na farmakologiczny model leczenia, i zaczynają... Zobacz więcej


Gdy trawienie pójdzie w złą stronę

Gdy nie trawisz poprawnie, nie ma żadnego znaczenia jak wartościowa jest Twoja dieta. I nie jest to rzadka sytuacja, że dana osoba... Zobacz więcej


Funkcjonalna dietetyka w chorobie onkologicznej

W onkologii barwy są czarno-białe. Dla wielu osób zmagających się z chorobą nowotworową wybór terapii jest prosty: albo konwencjonalne leczenie, albo poszukiwanie... Zobacz więcej


Testy na nietolerancję pokarmową – oczekiwania vs rzeczywistość

Testy na nietolerancję pokarmową jeszcze kilkanaście lat temu były obiecującym rozwiązaniem wielu problemów zdrowotnych.  Ze względu na zaporową cenę byłą to jednak... Zobacz więcej


Fizjologiczne aspekty odchudzania – dysfunkcja komórki

Dziś kolejny, trochę traktowany po macoszemu i nie cieszący się dużą uwagą, aspekt fizjologiczny wpływający na odchudzanie – komórka i jej praca.... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.