Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

26.04.2012

Tłuste znaczy zdrowe, tylko jaki tłuszcz wybrać?

Co wiemy o tłuszczach?

1) Składają się z atomów węgla, wodoru i tlenu w różnych kombinacjach (długości łańcucha, kształtu)

2) Są niezbędnym budulcem organizmu np. błony komórkowej, ponadto dzięki nim przyswajane są
witaminy (A,D,E,K) oraz prawidłowy proces trawienia


3)W zależności od budowy dzielą się na nienasycone (jednonienasycone i wielonienasycone) oraz nasycone

nasycone: znajdują się głownie w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, masło, ser), ale również w kokosie czy oleju palmowym , są kluczowym składnikiem błony komórkowej

jednonienasycone: znajdują się głównie w oliwie z oliwek, orzechach czy awokado; obniżają poziom złego cholesterolu

wielonienasycone: dzielą się na dwie podgrupy: Omega3 oraz Omega6, główne źródła to: tłuste ryby, orzechy włoskie, siemię lniane, mięso (z hodowli ekologicznej)

4) Istotny jest stosunek Omega3:Omega6 (powinien oscylować wokół 2:1, a średnio w przeciętnej diecie wynosi 1:10), co skutkuje ryzykiem wystąpienia chorób serca, chorób autoimmunologicznych, zwiększenia stanu zapalnego organizmu czy chorób nowotworowych

5) Spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych nie powoduje chorób serca. To jest stereotyp powtarzany nam od jakiegoś czasu. W prawdzie kwasy nasycone powodują wzrost cholesterolu (dokładniej frakcji LDL), ale są różne rodzaje LDL. Ten który rośnie na skutek spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych nie poddaje się łatwo utlenianiu, stąd nie ma wpływu na choroby serca. Niektóre nasycone tłuszcze podnoszą nawet poziom dobrego cholesterolu (czyli HDL).
To co powoduje choroby serca to chroniczny stan zapalny wywołany nadmiernym spożyciem Omega6 (oleje roślinne, mięsa od zwierząt karmionych ziarnami). Ponadto jeśli to tłuszcz powoduje choroby serca to czemu ich wskaźnik ciągle rośnie mimo, że ludzie w ciągu ostatnich 100 lat przeszli na dietę niskotłuszczową?

6) Trans tłuszcze są najgorszym rodzajem tłuszczu jaki można jeść. Podnoszą poziom trójglicerydów, zwiększają ryzyko chorób serca, cukrzycy i otyłości. Wiele badań wskazuje także na ich rakotwórcze właściwości.

7) Kwasy nasycone są bardziej stabilne niż kwasy nienasycone. Ze względu na swoją budowę kwasy nasycone są mniej narażone na uszkodzenia podczas procesów wykorzystujących temperaturę, powietrze czy nawet światło. Dlatego oliwa z oliwek lub innej oleje tłoczone na zimno zamknięte są w ciemnych butelkach :)

8) Oleje z pestek sa bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFAs) oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFAs), w różnych stosunkach ale podobnie podatne na utlenianie (wielonienasycone bardziej). A utlenione kwasy tłuszczowe są groźne dla naszego zdrowia.


Podsumowując napisze krótko w jaki sposób warto wybierać tłuszcze w zależności od przeznaczenia:

Dozwolone:
  • Nasycone (do gotowania, smażenia i generalnie wysokich temperatur):
  1. olej kokosowy
  2. olej palmowy
  3. masło
  4. ghee
  5. smalec
  6. żółtka jaj

  • Nienasycone (do użycia na zimno):
  1. oliwa z oliwek
  2. olej sezamowy
  3. oleje z orzecha włoskiego, macadamii
  4. awokado
  5. orzechy i nasiona
  6. siemie lniane w umiarkowanej ilości

Zakazane:

  • Nasycone:
  1. margaryna
  2. utwardzane kwasy tłuszczowe (tak, benecol też!)

  • Nienasycone:
  1. olej rzepakowy
  2. olej kukurydziany
  3. olej roślinny
  4. olej sojowy
  5. olej słonecznikowy
  6. olej z pestek winogron

49 komentarzy:

  1. Twoj blog jest dla mnie nieocenionym źródłem inspiracji i przemyslen-dziekuje,ze piszesz :)Postanowilam radykalnie odmienic swoja diete,tryb zycia ale robie to stopniowow,bardzo powoli i do celu :) Nawet jesli ma mi to zajac rok,wole to niz ciagłe "zrywy" i porazki dietetyczne,bo nie o to chodzi :) Moge zapytac ile masz wzrostu i ile wazysz?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czytam Twoje porady i jestem po wrażeniem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anito mam 158 cm, ile ważę to ciężko powiedzieć, bo się nie ważę do dawna.
    Myślę, że ok 48-50 kg (nie wiem czy jest to adekwatne, mam mięśnie i mieszczę się w ubrania, które były za małe jak ważyłam 46 kg :) )

    Dziękuję za pozytywny odzew :) mój blog to suma moich doświadczeń kilkunastoletnich w walce z otyłością (jako nastolatka ważyłam prawie 80 kg) i ciągłej nauki

    OdpowiedzUsuń
  4. i znowu błąd rzeczowy tłuszcze wieloNIEnasycone i jednoNIEnasycone, chodzi o ilość wiązań nienasyconych (podwójnych) w łańcuchach kwasów tłuszczowych, im więcej tym lepiej

    OdpowiedzUsuń
  5. faktycznie, nienasycone...korzystam czasami z aplikacji, ktora nie jest zoptymalizowana pod slownik pl, i czasem poprawia mi wyrazy, jak nie zauwaze to zostaja bledy...dziekuje za czujnosc

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, nie piszesz nic o oleju lnianym a ja słyszałam,że ma dużo omega 3 i w połączeniu z chudym twarogiem wspomaga odchudzanie, czy to prawda?

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiem na czym polega 'wspomaganie' odchudzania :) To jak z kosmetykami, na opakowaniach któych są napisy w stylu 'odżywia' :)
    W każdym razie olej lniany, jak i siemię lniane zawierają sporą ilość Omega3, tyle że w postaci ALA czyli kwasu alfa-linolenowego. Nasz organizm ma problemy z przekształceniem kwasów tłuszczowych ALA do niezbędnych mu DHA i EPA, ponieważ jakieś 20% ALA jest konwertowane do EPA i tylko 0.5 do DHA. Aby przyswoić jakąs sensową dawkę Omega3 z tych źródeł należałoby spożyć tyle siemienia czy oleju lnianego, że fizycznie byśmy się pochorowali :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w nasionach lnu znajdują się DHA

      Usuń
    2. To by nie bylo chorob wywolanych nierownowaga o3:o6 :)
      W lnie jest ALA, ktory musi zoastac pzrekstzalcony w organizmie do EPA w taki sposob http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/0/09/EFA_to_Eicosanoid.JPG/480px-EFA_to_Eicosanoid.JPG

      Usuń
  8. Dziękuję za informację :)
    Proszę mi powiedzieć czy smażenie na smalcu czy maśle jest dobre, czy poleciłabyś inny tłuszcz, na czym smażyć najlepiej ? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. co za herezje.....Totalne bzdury! Wiloenienasycone złe, nasycone dobre? Gratuluję i tylko mam nadzieję, że twoje "złote myśli" nie trafią do zbyt wielu.....

    OdpowiedzUsuń
  10. I smalec i masło są dobre, proponowałabym olej kokosowy jeśli smazysz czesto. Generalnie do smazenia nasycone tluszcze :)

    A na ostatni komentarz nie wiem co odpowiedzieć, rozumiem, ze kazdy ma prawo do swojej opinii, ale nie pozwole na brak kultury na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem przekonana, co do smażenia na maśle. Białko zawarte w maśle nie wytrzymuje tak wysokiej temperatury i ponoć jest wtedy szkodliwe. Lepiej podobno smażyć na maśle klarowanym.

      Usuń
    2. Masło ma wysoki punkt dymienia, klarowane wyższy oczywiscie. Nigdzie w sieci w oficjalnych lub nieoficjalnych badanich nie ma jednak nic na temat uszkodzenia kazeiny czy serwatki podczas obrobki termicznej masla. Nie wiemy wciaz na ile jest to grozny proces. Co jest ironiczne, bo obroka miesa np. jest duzo bardziej szkodliwa, a jednak nie spozywamy surowego :)
      I wszystkie produkty uboczne sa ilosciowo i jakosciowo powazniejsze niz te proteiny z masla, na ktorym smazymy.
      Ale jesli ktos sie boi to faktycznie klarowane, smalec lub olej kokosowy wydaja sie dobrymi zamiennikami. Ja szczerze mowiac tez nie smaze juz na masle, wole smalec zdecydowanie.

      Usuń
    3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    4. i jeszcze jedno, dlaczego olej rzepakowy jest zakazany? tłoczony na zimno jest bardzo dobry, stosunek omega 3 do omega 6 wynosi 1:2 a w oliwie z oliwek 1:9, składem lepszy jest zdecydowanie rzepakowy.

      Usuń
    5. w pierwszym komentarzu źle napisałam, chciałam powiedzieć, że masło ma niski punkt dymienia, to widać już po chwili smażenia, bardzo łatwo się przypala.

      Usuń
    6. do skoczi244
      Występują różne rodzaje kwasów z danej rodziny omega 3 i omega 6. W oleju rzepakowym występuje stosunek ok. 2:1 kwasu linolowego AL z rodziny omega 6 do kwasu alfa-linolenowego ALA z rodziny omega 3. Zdaje się, że zalecana proporcja 2:1 odnosi się do kwasów, których potrzebujemy w organizmie czyli AL z rodziny omega 6 oraz DHA i EPA z rodziny omega 3. Ale nie ALA. W organizmie następuje szereg przekształceń kwasów tł. z udziałem enzymów, między innymi przekształcenia z ALA do EPA, a także z EPA do DHA. Ale przekształcenie ALA do EPA i DHA zachodzą u człowieka w niewielkim stopniu. Po pierwsze z przyczyn naturalnych (skuteczność przemian omega 3). Po drugie kwasy omega 3 i omega 6 konkurują ze sobą o te same enzymy, więc duża ilość jednych kwasów blokuje przemiany drugich. Ponadto współczesna dieta powoduje dalsze utrudnienia tych przekształceń (np. obecne w żywności sztuczne tłuszcze trans również blokują te przemiany). Gdy występują takie przeszkody konwersja z ALA do EPA czy DHA może w ogóle nie zachodzić.

      Z tego powodu spożywając olej rzepakowy nie dostarczymy sobie kwasów om6:om3 w dobrej proporcji, głównie omega 6 AL tu się liczy.

      Ponadto nie sam stosunek tych kwasów jest ważny, ale również ich ilość w diecie. Zbyt duża ilość kwasów wielonienasyconych jest dla nas szkodliwa. Np z tranem zaleca się przyjmować ok. 1 g kwasów om3 (EPA+DHA). Jeśli tak to ile powinniśmy mieć w pożywieniu kwasów om6 ?

      Jeśli chodzi o oliwę z oliwek, to właśnie jej atutem jest mniejsza ilość kwasów omega 6 AL w porównaniu do oleju rzepakowego. Kwasów omega 3 ALA jest malutko, więc nie jest to żadne źródło kwasów EPA i DHA. Za to oliwa ma więcej kwasu oleinowego omega 9, który jest neutralny.
      Z tego punktu widzenia oliwa jest lepsza ze względu na bezpieczniejszy skład. Jest również dużo bardziej stabilna oksydacyjnie (mniej się utlenia) od oleju rzepakowego właśnie z powodu składu tych 3 kwasów (kwasy omega 3 są najbardziej podatne na utlenianie).

      http://biuletynfarmacji.wum.edu.pl/0501Jelinska/0Jelinska.html
      http://www.ptfarm.pl/pub/File/bromatologia_2011/1/br%201_2011%20s.%20050-060.pdf

      Magda

      Usuń
  11. A ja mam takie pytanie, jeśli można :) Jeśli jem np.jajka albo twaróg, które zawierają w sobie tłuszcze, czy konieczne jest dodawanie innych tłuszczy do posiłku?
    Mam też problem z sałatkami. Nie cierpię oliwy, olej kokosowy pasuje mi tylko do smażenia. Czy jest jakiś olej/tłuszcz, który mogłabym użyć, a który byłby w miarę neutralny/niewyczuwalny w smaku? Siemie lniane by się nadało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twaróg zawiera mała ilość tłuszczu i jakość pozostawia wiele do życzenia, więc tutaj można coś dodać :) Chociażby orzechy czy siemię. Nie ma sensu szaleć z takimi źródłami za często, ponieważ zawierają dużo Omega6.
      Do sałatek proponuję dać tłuste ryby lub tłustsze kawałki mięsa :) Olej kokosowy faktycznie mi też nie pasuje do surowizny. Można dodać masło lub tłuszcze nasycone w postaci plasterka bekonu.
      Dobrą opcją jest też awokado. I jeśli jest posiłek gdzie zupełnie nie pasuje żaden tłuszcz to ja wtedy jem olej kokosowy łyżka ze sloika, czekoladę kokosową lub podjadam wioroki/chipsy kokosowe :)
      Podsumowując: tłuste mięsa, masło, awokado, olej kokosowy, orzechy. Ja osobiście często jeszcze jak gotuję rosół lub piekę tłuste mięsa zbieram ten wytopiony tłuszcz i używam poźniej do warzyw.

      Usuń
    2. Ok, spróbuję pokombinować. Dziękuję za poradę :)

      Usuń
  12. A co sądzisz na temat oleju sezamowego? Czy wg Ciebie zalicza się on do niezdrowych, czy można spokojnie lać do sałatek i dodawać do mięs?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wlasnie co z olejem sezamowym? Widze, ze nie jest w zakazanych, ale jak to z nim jest?

      Usuń
  13. Zawiera dużo Omega6, które maja działanie sprzjajace reakcji zapalnej. Oczywiscie wazna jest rownowaga Omega3 i Omega6, dlatego pestki czy orzechy w niewielkiej ilosci moga byc czescia zdrowej diety. Oleje juz mnie bardziej niepokoja, poniewaz te nienasycone tluszcze latwo ulegaja zniszczeniu przez temperature, powietrze czy swiatlo i wtedy sa niebezpieczne. Jesli chcemy je jednak wlaczyc do diety to warto trzymac w ciemnej butelce, w chlodnym pomieszczeniu - koniecznie w malej ilosci. I zwracac uwage zeby byly tloczone na zimno i tylko raz. No i oczywiscie spozywac tylko na zimno z powodu brak stabilnosci :)

    OdpowiedzUsuń
  14. a pestki w jakiej ilosci, np 2 lyzki dziennie?

    OdpowiedzUsuń
  15. "Ze względu na swoją budowę kwasy nasycone są mniej narażone na uszkodzenia podczas procesów wykorzystujących temperaturę, powietrze czy nawet światło. Dlatego oliwa z oliwek lub innej oleje tłoczone na zimno zamknięte są w ciemnych butelkach" - to lepiej piec/smażyć na tłoczonych na zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do obróbki termicznej najlepiej uzywac stabilnych kwasow nasyconych jak olej kokosowy, maslo czy smalec.

      Usuń
  16. Ghee to po polsku masło klarowane.

    OdpowiedzUsuń
  17. No dobrze, a co z olejem rzepakowym? Wszędzie słyszy jest że taki świetny, a Ty piszesz że zakazany... Nie bardzo to rozumiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisałam kiedyś o rzepakowym...:)
      http://www.tlustezycie.pl/2012/06/co-w-mailu-piszczyolej-rzepakowy.html
      ale jak Cię to nie przekonuje to zobacz ile procesów wymaga wyprodukowanie tego oleju http://www.westonaprice.org/images/articleimages/kyf-conola-oilchart.gif

      Usuń
    2. Owszem, ale ten schemat dotyczy rafinacji, tak? A co z olejem tłoczony na zimno? Czy taki olej rzepakowy jest także niepożądany?

      I jeszcze cytat z ostatnich "Wysokich Obcasów" (cytat z artykułu o o cudownym oleju rzepakowym - "oliwie pPółnocy"): "(..) do placków, frytek i kotletów odpowiednie są olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej z orzechów ziemnych lub pestek winogron. Pozostałe oleje - sojowy, słonecznikowy, lniany, z pestek dyni - do smażenia się nie nadają." I co Ty na to? ;) Mnie całe życie uczono, że na oliwie się nie smaży, na oleju rzepakowym, zimno-tłoczonym też nie, za to od dziecka smażyliśmy na słonecznikowym... I jak tu żyć?

      PS. I oczywiście dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
    3. Tłoczone na zimno są bezpieczniejsze, ale jeśli chodzi o oleje roślinne to problematyczne są dwa aspekty: przetwarzanie oraz sama charakterystyka kwasów PUFA. Te lancuchy sa nienasycone, czyli brakuje im wodoru w wiazaniach. W praktyce sa niestabilne i podatne na uszkodzenia wywolane dzialaniem powietrza, temperatury czy swiatla. Dlatego nie nalezy na nich smazyc. Coraz wiecej dowodow jest, ze to PUFA sa przycyzna wielu chorob zwiazanych ze stresem oksydacyjnym. Do tego jest jeszcze kwestia nadmiaru Omega6 w tych olejach, co w wiekszosci przypadko daje efekt pro zapalny. Zwlaszcza gdy konsumujemy malo Omega3.

      W tym roku te tematy zaczely juz byc nawet podejmowane przez mass media http://healthland.time.com/2013/02/06/omega-6-fats-linked-to-increased-risk-of-heart-disease/

      Podsumowujac, mala ilosc olejow na zimno jest ok, zwlaszcza takich jak lniany bo ma Omega6, ktore sa przeciwzapalne. Ale przyjmuje sie zasade, ze powinny stanowic 4% kalorycznosci diety.
      I nigdy nie do smazenia czy gotowania.

      Usuń
  18. W zasadzie to, co piszesz, jest dokładnie odwrotnością informacji np. z tego linka http://olejlnianybudwigowy.pl/. Dla laika może być to mylące. Skąd czerpiesz swoją wiedzę? I skąd te diametralne różnice w opiniach na temat tłuszczy? Nie zakładam, że Twoje informacje są błędne, chcę tylko dotrzeć do prawdy i po prostu sobie nie zaszkodzić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdziwiłabym się gdyby na takiej stronie nie zachwalali oleju lnianego :)
      Olej lniany nie jest zły sam w sobie, ma swoje plusy zdecydowanie. To bardziej kwestia tłuszczy nienasyconych i ich charakterystyki. Wiedzę czerpię z różnych żródeł naukowych, holistycznych, naturopatycznych...ale jeśli mowa o tłuszczach to zdecydowanie dobrą lekturą jest Weston A. Price http://www.westonaprice.org/know-your-fats. Dla mnie ta wiedza jest naturalna, dla każdego biochemika też ;) Nawet moja naturopatyczna szkoła (gdzie program jest chyba nie zmieniany od lat) wyznaje podobne poglądy ;)

      Usuń
  19. Witam!
    Bardzo podoba mi się Twój blog. Wielu cennych rzeczy można się dowiedzieć! Mam pytanie odnośnie oleju ryżowego, który polecany jest do smażenia ze względu na wysoki punkt dymienia. Nie znalazłam go ani w dozwolonych ani w zakazanych tłuszczach. Ciekawa jestem twego zdania na temat oleju ryżowego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobna kwestia jak z olejami roślinnymi, dużo kwasów nienasyconych, mała stabilność, no i samo pozyskanie z ryżu oleju jest dość skomplikowanym procesem. A ryż sam w sobie może być problematyczny, z jednej strony biały bywa dobrze tolerowany, z drugiej są doniesienia o jego wpływie na stan zapalny.

      Usuń
  20. Fajnie, że żyje w tym samym czasie co Ty MS! Od 1,5 miesiąca jestem na tłustej diecie i czuję się wspaniale. Oczywiście unikam rafinowanej żywności, i wszystkiego tego co zajadałem będąc przy ,,korycie". Co nieco o prawdziwym odżywianiu dla niedowiarków http://nowadebata.pl/category/odzywianie/
    Super blog!

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo interesujący blog, wiele niezwykle cennych informacji, dla wielu osób pewnie odkrywczych, ale mam jedną prośbę:) Błagam, nie pisz OLIWA Z OLIWEK, bo to tak, jak mówienie masło maślane. Oliwa może być TYLKO z oliwek:). Przepraszam za dosłowność, ale jestem dietetykiem i przez całe lata wbijali nam do głowy podobne "poprawności" dietetyczne :), więc troszeczkę pewnie jestem przewrażliwiona :). Ale podkreślam, blog jest naprawdę świetny i generalnie polecam innym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moze to kwestia, ze ucze sie tylko w jezyku angielskim i jest olive oil i nigdy nie bedzie nic innego :) A jeszcze ktoś by pomylil z gadanska Oliwa ;)
      To czemu na opakowaniach zawsze jest oliwa z oliwek? :) Nazywam produkt po imieniu..chociaz tak serio, to masz racje, ale duzo jest w jezyku polskim takich pstryczkow.

      Usuń
  22. MS, czy polecasz (albo raczej czy nie odradzasz) spożywania tłuszczu kakaowego? Jak to z nim jest? A co jeśli chodzi o tran? W okresie jesienno-zimowym piję tran (zaczęłam głównie z myślą o suplementowaniu wit. D), czy warto Twoim zdaniem jeść tran przez cały rok? A może w ogóle zrezygnować z suplementowania i jeść więcej ryb?

    Przy okazji...
    Niedawno odkryłam Twojego bloga i jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej wiedzy. Widać jak dużo pracy wkładasz w jego pisanie. Wszystkie zjawiska tłumaczysz w tak prosty sposób, bez przegadania. Czytam każdy post z przyjemnością i zainteresowaniem. Twój blog to jedyna sensowna polska strona o diecie, stylu życia etc. jaką znam. Podziwiam Cię. Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszego rozwoju! Dzięki że dzielisz się z nami! ;-)

    Nora

    PS. Od kilku dni intensywnie czytam Tłuste Życie i coraz bardziej przekonuję się do diety paleo. Ale sama nie wiem czy mogłabym całkowicie wyeliminować zboża, poza tym hmmm uwielbiam piec chleb, ciasta, ogólnie gotować. Ciężka sprawa... :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jeśli uwielbiasz piec, chleb i ciasta, to polecam artykuł "Pszeniczny brzuch":
    http://nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/
    Aż ciarki chodzą po plecach jak się czyta.
    Generalnie może być tak: albo żyjemy zdrowo, albo dogadzamy swojemu podniebieniu... :((

    OdpowiedzUsuń
  24. Bliższy przeciętnemu Polakowi jest olej rzepakowy i olej lniany niż cuda typu olej kokosowy lub olej palmowy. Nie są powszechnie dostępne, a poza tym drogie.
    Blog fajny ale przydałoby się więcej wiadomości o diecie Budwig i dobroczynnym działaniu oleju lnianego tłoczonego na zimno 10 stopniowego. Cudze chwalicie, swego nie znacie.
    Poza tym masło do smażenia raczej się nie nadaje - zbyt niska temperatura dymienia, a to szkodliwe jak diabli. Gee jak najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  25. A czemu nie można smażyć na oliwie z oliwek? Mój świat się wali...;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Odpowiedzi
    1. jeśli nie boimy się tłuszczu rafinowanego to smażmy na oleju rzepakowym, ma najwyższy punkt dymienia ze wszystkich roślinnych, ale jak mówię rafinowany a nie tłoczony na zimno. niestety oleje rafinowane nie są zdrowe i trzeba się z tym pogodzić, do smażenia najlepiej jednak kokosowy, palmowy, maslo klarowane, ewentualnie smalec ale ten nie do wszystkiego się nada, bo ma specyficzny smak i zapach.

      Usuń
  27. a co sadzisz o nasionach chia (szalwii hiszpanskiej)? to podobno superzrodelko omega 3? a co z olejem konopnym?

    OdpowiedzUsuń
  28. A co z olejem lnianym? dlaczego nie dla Hashimoto?

    OdpowiedzUsuń
  29. ung thư vòm họng có di truyền khôngBệnh tiểu đường là một trong những căn bệnh phổ biến hiện nay, người bị bệnh tiểu đường thường không có cách nào chữa hết bệnh mà chỉ còn cách sống chung với nó.
    ung thư vòm họng có nguy hiểm khôngTuy nhiên, cách chữa bệnh yếu sinh lý ở nam giới bằng testosterone chỉ mang tính tạm thời, không nên áp dụng trong thời gian dài.
    ung thư vòm họng biểu hiện như thế nàoTrong tử cung: Sau khi giao hợp một tiếng, tinh trùng xuất hiện trong tử cung; sau 6 tiếng, toàn bộ tinh trùng sống và hoạt động khỏe mạnh
    bệnh ung thư cổ tử cung và cách điều trịDưới đây là những dấu hiệu của bệnh trĩ mà chúng tôi mang đến nhằm giúp các bạn có thể phát hiện bệnh trĩ sớm để có thể điều trị kịp thời.
    bệnh ung thư cổ tử cung sống được bao lâuNam đó chính là ung thư vòm họng. Tuy nhiên, để phát hiện ra nó không hề đơn giản, thường được phát hiện ở giai đoạn bệnh đang phát triển mạnh
    chích ung thư cổ tử cung khi đã quan hệBệnh tiểu đường là một trong những căn bệnh phổ biến hiện nay, người bị bệnh tiểu đường thường không có cách nào chữa hết bệnh mà chỉ còn cách sống chung với nó.
    chích ngừa ung thư cổ tử cung webtrethoTuy nhiên, cách chữa bệnh yếu sinh lý ở nam giới bằng testosterone chỉ mang tính tạm thời, không nên áp dụng trong thời gian dài.
    nguyên nhân gây ra bệnh ung thư cổ tử cungTrong tử cung: Sau khi giao hợp một tiếng, tinh trùng xuất hiện trong tử cung; sau 6 tiếng, toàn bộ tinh trùng sống và hoạt động khỏe mạnh
    tầm soát ung thư cổ tử cung miễn phíDo nhiễm bộ phận sinh dục mà gặp nhiều nhất là viêm tuyến tiền liệt. Đây là cơ quan sản xuất ra tinh dịch, giúp nam giới có thể xuất tinh và duy trì nòi giống.
    tiêm ung thư cổ tử cung mấy mũiChanh là loại quả thông dụng trong làm đẹp và chữa trị mụn hiệu quả. Cách thực hiện trị mụn ở lưng bằng chanh như sau: bạn hãy cắt đôi một quả chanh rồi lấy một nửa chà nhẹ nhàng lên da lưng trong 5 phút rồi rửa sạch lưng bằng nước ấm.
    tiêm phòng ung thư cổ tử cung mấy mũiĐau bụng kinh là một hiện tượng sinh lý bình thường ở phụ nữ chúng ta. Đau bụng trong kỳ kinh thường bắt đầu trước kỳ nguyệt san 1 tuần và kéo dài cho tới ngày thứ 2 hoặc thứ 3 của kỳ nguyệt san

    OdpowiedzUsuń