Dlaczego PALEO?

Masz dość wiecznych nieskutecznych diet? A może wciąż czujesz głód i nie potrafisz przestać myśleć o jedzeniu? Marzysz o tym aby jeść do syta i nie liczyć kalorii? Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową, mieć więcej energii, lepsze samopoczucie? Cierpisz na otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby serca, alergie, trądzik, depresję lub kiepski nastrój, problemy trawienne, PCO, zaburzenia hormonalne, brak energii? Jeżeli tak, jesteś w odpowiednim miejscu!

O paleo, medycynie naturalnej i odchudzaniu w oparciu o badania, fakty, doświadczenie. Analiza powszechnych przekonań dotyczących diety, odchudzania i zdrowia oraz holistyczne podejście do człowieka na podstawie konkretnych argumentów.

Szukaj

Loading

24.02.2017

Testy na nietolerancję pokarmową - oczekiwania vs rzeczywistość

Testy na nietolerancję pokarmową jeszcze kilkanaście lat temu były obiecującym rozwiązaniem wielu problemów zdrowotnych.  Ze względu na zaporową cenę byłą to jednak opcja zarezerwowana tylko dla wybranych pacjentów. Z czasem sprawdzanie nietolerancji pokarmowych stało się rutynowym i stosunkowo niedrogim badaniem dla wielu lekarzy i dietetyków. Dziś pacjenci z własnej inicjatywy sprawdzają, na jakie produkty są wrażliwi, a następnie samodzielnie w oparciu o wyniki modyfikują dietę.

Idea testów na nietolerancję pokarmowe, jakie oferowane były i są w Polsce, nie była dla mnie nigdy wystarczająco przekonująca, aby z czystym sumieniem polecać pacjentom ich wykonanie. No może poza kilkoma wyjątkami...ale stosowanie ich rutynowo może pozwoliłoby mi wzbogacić się o prowizje od firm oferujących takie testy, ale nie ma opcji aby testy na nietolerancje oferowane w naszym pięknym kraju mówiły to co obiecują mówić. Kiedyś napisałam post dlaczego testy na nietolerancje nie są dobrą inwestycją, a dziś podam Wam jeszcze kilka argumentów.

I aby była jasność, chciałabym aby testy na nietolerancję były porządnym narzędziem, który ułatwiłoby mi pracę. Moim celem nie jest sabotaż tego typu badań, bo koniec końców istnieje test godny polecenia, ale niestety to co mamy dziś dostępne powszechnie jest jak wróżki - jak mówią to co ma sens to wierzymy, jak nie to nie...

Swoją wiedzę na temat nietolerancji czerpałam z pracy kilka biologów i immunologów, z których najbardziej znany Aristo Vojdani jest profesorem immunologii na kilku amerykańskich uczelniach. Ale nie kariera akademicka ma tu znaczenie. Vojdani ma ponad 45 lat pracy naukowej za sobą, co zaowocowało ponad 400 oznaczeniami przeciwciał powiązanych z dietetycznymi i środowiskowymi czynnikami wyzwalającymi choroby autoimmunizacyjne. Do tego dodajmy 15 patentów laboratoryjnych i ponad 160 artykułów naukowych, posadę CEO i Dyrektora Technicznego w Immunosciences Lab i głównego doradcę naukowego w Cyrex Labs. Z pewnością Vojdani jest osobą na właściwym miejscu i między innymi dzięki niemu możemy dowiedzieć się więcej o nietolerancjach i immunoreaktywności.


Utrata tolerancji immunologicznej 

Mamy dwa główne mechanizmy chroniące nas przed autoimmunizacją: oralna tolerancja oraz centralna tolerancja, powiązana z dojrzewaniem limfocytów grasicozależnych. Z tych dwóch mechanizmów oralna tolerancja jest narażona na wiele prób każdego dnia, gdy układ pokarmowy ma kontakt z milionami antygenów, co czasami skutkuje przerwaniem integralności błony śluzowej w jelicie, a co za tym idzie utratą tolerancji immunologicznej. Utrata tolerancji immunologicznej jest prekursorem dla produkcji przeciwciał oraz reakcji ze strony odporności komórkowej.
Pierwszy kontakt z oralną tolerancją mamy już po urodzeniu, gdy nasz układ odpornościowy zaczyna odpowiadać na antygeny. Zaczyna się wtedy proces dojrzewania limfocytów T regulatorowych, tak aby po pół roku do roku były one w stanie zahamować immunoreaktywność przeciw antygenom w pożywieniu czy też bakteriom. Karmienie piersią pomaga w dojrzewaniu układu odpornościowego i regulacji komórek T-REx. Oczywiście w mleku są również antygeny, ale i antyzapalne, regulujące cytokiny TGF beta oraz IL-10, które zapobiegają reakcji na dietetyczne proteiny i antygeny bakteryjne.

Wiele czynników zaburza lub wpływa na oralną tolerancję: ekspozycja matki na ksenobiotyki, mleko modyfikowane, czas wprowadzenia stałych pokarmów u dziecka, aktywność enzymów trawiennych, nieszczelność błony śluzowej jelita czy stan mikrobioty. Co ciekawe, ekspozycja na toksyny środowiskowe wydają się być jednym z głównych czynników powodujących załamanie tolerancji oralnej. W wodzie, powietrzu, przy uprawach, w mięsie, w nabiale, w rybach czy w produktach jakich używamy codziennie są substancje toksyczne, które nie zawsze zostaną zmetabolizowane przez organizm. Część z nich, ok. 10-20%, fizycznie przyłącza się do naszych tkanek lub antygenów pokarmowych, co powoduje utratę oralnej tolerancji oraz reakcję na dany produkt. Nasza tolerancja domyślnie nie dotyczy produktu (jedzenia) plus składnika chemicznego. Gdy taki przykładowy pestycyd dostaje się do organizmu i przyłączy do tkanek, może pojawić się autoagresja. Ciekawy przykład, jaki jest często podawany w literaturze to orzeszki ziemne. Orzeszki to 63% białka, tłuszcz i błonnik. Poza tym znajdziemy w nich herbicydy i metale ciężkie. Gdy orzeszek nie ma toksycznych dodatków, proteiny zostaną rozłożone za pomocą enzymów trawiennych do peptydów, a jeżeli nie to mamy wspominane już TGF beta i IL-10, które hamują odpowiedź układu odpornościowego, i następuje indukcja oralnej tolerancji. Z kolei, gdy orzeszek zawiera aflatoksyny, metale ciężki czy pestycydy, organizm nie będzie w stanie prawidłowo strawić zawartych w nim protein i wiele łańcuchów peptydowych zgromadzi się w przewodzie pokarmowym, penetrując barierę krew-jelita. Limfocyty T regulatorowe będą w stanie zareagować tylko na kilka takich łańcuchów. W konsekwencji przeciwciała zostaną wyprodukowane przeciwko proteinom w orzeszka, aflatoksynom, metalom ciężkim i pestycydom. W ten sposób mamy dziś wiele różnych nietolerancji pokarmowych, jakich dawniej nie było.

Jeżeli pacjent ma na wynikach testu przeciwciała IgA lub IgM lub IgG na jakikolwiek dietetyczny antygen, to w praktyce oznacza, że utracił on tolerancję oralną na ten antygen. I aby uniknąć reakcji układu odpornościowego na ten produkt, należy naprawić dysfunkcję tolerancji oralnej poprzez aktywację limfocytów T regulatorowych. Na ich powierzchni mamy receptory witaminy A i D, i to one najlepiej spełnią naprawczą funkcję. Gdy utrata tolerancji nie zostanie naprawiona, a my tylko wyeliminujemy produkty "nietolerowane", wciąż narażamy się na stan zapalny w jelicie, zwiększoną przepuszczalność, reakcje na jedzenie i w konsekwencji choroby autoimmunologiczne.


Geneza testów na nietolerancje pokarmowe 

Pierwszym testem jaki był przeprowadzany w połowie lat 80-tych, był test cytotoksyczny, który polegał na połączeniu upuszczonej kropli krwi z alergenem pokarmowym, a następnie pod mikroskopem obserwowano zmiany w strukturze i wielkości komórki. I na podstawie zmian w wielkości komórki stwierdzano czy dana osoba reaguje, czy nie. W 1985 roku po problemach z powtarzalnością tych testów, podjęto próbę ich automatyzacji. I tak powstały testy MRT, LRA czy ALCAT, które są wersjami testów cytotoksycznych. Następnie opracowano testy IgG i IgA ELISA.
Klasyczna alergia na jedzenie ma miejsce przy udziale immunoglobulin E, i skutkuje wydzieleniem się histaminy oraz bazofilii. Takiej reakcji nie sposób przeoczyć, ponieważ symptomy są nagłe, zauważalne i powtarzalne za każdym razem, gdy mamy kontakt z alergenem. Testy na nietolerancje pokarmowe, o których dziś mowa, mierzą natomiast reakcję IgG oraz IgA. Vojdani był PIERWSZĄ osobą, która odkryła w 1985 testy oparte o IgG, więc moim zdaniem nie można lekceważyć, że 10 lat później, on sam je zakwestionował. A dokładniej, pierwszym zarzutem, jaki padł był problem z powtarzalnością tych testów między laboratoriami, a nawet w tym samym laboratorium.


Antygen i duplikacja badań

Jakość antygenu ma kluczowe znaczenie. Gdy laboratorium nie użyje czystego antygenu, można się spodziewać wielu fałszywie dodatnich wyników. Dla przykładu, gdy badany jest ryż, bez oczyszczenia go z głównych antygenów ryżu, rezultaty mogą być niejednoznaczne. Nie będzie można odróżnić czy jest pozytywna reakcja na ryż, czy są przeciwciała IgG i IgA przeciw białku w ryżu czy jest to może wynik fałszywie dodatni.
Ponadto antygeny należy optymalizować. Taka sama waga dwóch różnych produktów może mieć nawet kilkadziesiąt razy więcej protein (np. jabłko vs orzechy), i w efekcie spowodować sporo fałszywie ujemnych wyników. Laboratoria powinny też dokonywać specyficznej walidacji, czyli każdy antygen powinien być sprawdzany przeciw sobie. Dla przykładu sprawdzając kukurydzę, powinna być ona również testowana przeciwko antygenowi kukurydzy.
Brak przeprowadzania równoległych badań powoduje, że pojedyncza próba może dać wyniki fałszywie dodatnie lub fałszywie ujemne, dlatego zawsze należałoby testy duplikować, a wyniki porównywać.

Dostępne powszechnie testy na nietolerancję mają pewne braki, które postaram się niżej wymienić.

  • Surowe vs gotowane

Wiemy, że niektóre osoby mogą produkować przeciwciała przeciw antygenom surowych produktów, a przeciw gotowanym już nie, jak również może mieć miejsce sytuacja odwrotna. Vojdani często podaje przykład szparagów, na które w surowej postaci zareaguje ok. 13% (z 288 badanych), a na ugotowane już 29%. Często tłumacząc pacjentom, dlaczego włączenie jajka nie jest dobrą opcją, mimo że test na nietolerancje nie wykazał reakcji, odnoszę się do procesu denaturacji białka. Jajka jemy w różnych postaciach. Mogą być gotowane, smażone, gotowane 2 min, pieczone godzinę itd. Obróbka termiczna w każdym przypadku będzie zmieniać strukturę białek w taki sposób, że nie ma ono już nic wspólnego z białkiem użytym w teście. Można więc reagować na jajko gotowane 3 minuty, ale jednocześnie nie reagować na jajko gotowane 10 minut.

  • Lektyny i aglutyniny aglutyniny

Ponad 30% spożywanych przez nas produktów zawiera lektyny lub aglutyniny. Jest to ważne, ponieważ lektyny mogą potencjalnie wywołać wiele różnych problemów zdrowotnych. Potrafią przyłączyć się do komórek trzustki, glikozoaminoglikanów i proteoglikanów, a nawet do IgG, co powoduje atak IgM na własne IgG (czynnik reumatoidalny) czy też mogą one powodować zapalenie nerek.

  • Oleje w orzechach i pestkach

Oleje mają małą ilość protein zwanych oleozyny. Organizm potrafi produkować przeciwciała IgG, IgA czy IgE przeciwko nim. Najczęstszy przykład to orzeszki ziemne. Ze wspomnianych 288 badanych, 12% reagowało na orzeszki, 10% na masło orzechowe, 8% na aglutyninę w orzeszkach, ale aż 19% na oleozyny. Można zatem nie mieć reakcji na orzeszki, ale na oleje już tak.

  • Gumy

Gumy mają ogromne molekuły. Struktura gum zawiera proteinę połączoną z wieloma węglowodanami, i ludzie mogą reagować na białko oraz polisacharydy zawarte w gumach. Szacuje się, że ok. 10-15% populacji reaguje na gumy. Gumy, które mogą powodować reakcje to np. guar, mastyks czy arabska.

  • Sztuczne barwniki spożywcze

Pamiętacie lizaki barwiące języki na kolorowo? To nic innego jak barwnik dołączający się do protein w jamie ustnej, co może powodować nie tylko produkcję przeciwciał przeciw barwnikom, ale również przeciwko naszym tkankom. W konsekwencji może dojść do utraty tolerancji immunologicznej, zaburzonego wydzielanie enzymów trawiennych, alergii, atopii, dermatoz czy zaburzeń mitochondrialnych. Poprzez zaburzenie funkcjonowania trypsyny, białko w jedzeniu zawierającym barwniki może zamiast godziny trawić się nawet 8-16 godzin.

  • Klej do mięsa

Osoby mogą nie reagować na mięso, ale na produkty zawierające klej do mięsa zawierający tranglutaminazę już tak.

  • Pektyny

Pektyny zawierają kwas poligalakturonowy, który występuje m.in. w jabłkach, pomarańczach, jagodach, grejpfrutach czy pigwie. Kwas poligalakturonowy może wchodzić w reakcje krzyżowe np. z głównymi antygenami owsa w stawach.

  • Specyficzne zależności

Pacjenci z konkretnymi przeciwciałami powinni być diagnozowani pod kątem reakcji przeciwciał z jedzeniem. Dla przykładu osoby z toczeniem wykazują reakcje rybonukleoproteiny z różnymi dietetycznymi antygenami (np. marchew, kukurydza, soja), osoby z twardziną wykazują reakcje SCL-70 chociażby z groszkiem i szpinakiem. Produkty bogate w glicynę i kompleks glicyny-alaniny mogą wchodzić w reakcje krzyżowe z prokolagenem, aktyne, keratynę w naskórku, rybonukleoproteinę i antygenem wirusa Epstein-Barr Virus. Osoba z EBV może wykazać fałszywie pozytywne IgG i IgA protein bogatych w glicynę. Homologia EBV i tych produktów wynosi 50%, gdzie 30-35% wystarczy, aby stwierdzić reakcję krzyżową. Produkty bogate w akwaporyny, czyli białka biorące udział w transporcie wody, znajdujące się w barierze krew-mózg mogą wchodzić w reakcje krzyżowe z soją, pomidorem, szpinakiem i kukurydzą. Struktura akwaporyn w tych produktach jest w ponad 70% zbliżona do akwaporyn u człowieka. Jest jeszcze tropomiozyna w krewetkach, bromelina w ananasie czy parwalbumina, które również wchodzą w reakcje krzyżowe z naszymi tkankami. Takie zależności albo trzeba znać, albo zbadać. A na żadnym teście jaki wykonuje się powszechnie nie znajdziecie tego typu antygenów.

  • Nie wszystkie globuliny

Test na nietolerancje powinien wykazywać IgG, IgA i IgM jednocześnie. IgA jest głównym przeciwciałem odpowiedzialnym za reakcje śluzówki na jedzenie. Limfocyty w krwi reagują na jedzenie poprzez IgG i IgM, które są produkowane, gdy IgA nie jest w stanie poradzić sobie z antygenem. Mierzenie IgA ze śliny pozwala wykryć np. celiakię 5-10 lat przed pojawieniem się poważniejszych symptomów. A niektórzy pacjenci produkują więcej IgA niż IgG. Żaden test dostępny w Polsce nie jest oparty o trzy immunoglobuliny jednocześnie.

  • Produkty końcowe

Czasami pacjent nie będzie reagować na pojedyncze składniki, tylko na końcowy produkt. Dla przykładu bułka słodka ma w składzie gluten, nabiał, drożdże, jabłko, przyprawy i cokolwiek tam jeszcze dodali. Na każdy z tych składników pacjent może nie mieć reakcji, ale na ich kombinację już tak. Testy, które nie uwzględniają powszechnych kombinacji żywnościowych, po prostu nie będą w stanie wykryć wielu reakcji.


Nie da się ukryć, że dostępne w Polsce testy na nietolerancję pokarmową nie są idealne. Mogą być przydatne, jak również nie wnieść nic nowego do całego obrazu. Nie przebiją bardziej wiarygodnych testów jak Cyrex array 10, ale nie jest to argument aby ich w ogóle nie wykonywać. Co jest jednak irytujące to brak rzetelnej informacji ze strony lekarzy i dietetyków odnośnie tych testów. Nie można pacjenta zapewniać, że zrobienie testu i zastosowanie diety eliminacyjnej w oparciu o jego wyniki przyniesie oczekiwaną poprawę. Nie można również narażać pacjenta na spożywanie produktów, które powodują udokumentowane w literaturze reakcje krzyżowe z własnymi tkankami, tylko dlatego że test pokazał brak reakcji. Niestety jeżeli narzędzie nie jest idealne, zostaje pokorne podejście i odwołanie się do badań naukowych. Na pewno wyszukiwanie tego typu powiązań jest trudniejsze, niż zlecenie testu, ale gdy chodzi o zdrowie, chodzenie na skróty się nie sprawdza. I przede wszystkim nie można zapominać o przyczynie problemu. Każda, nawet najlepiej dobrana dieta eliminacyjna, eliminuje konsekwencje, a nie przyczyny. Gdy mowa o nietolerancjach pokarmowych, bez przywrócenia tolerancji immunologicznej, prędzej czy później pacjent nabędzie jeszcze więcej przeciwciał na kolejne antygeny pokarmowe. 

22 komentarze:

  1. Ciekawy artykuł, mam tak z jajkami. Po gotowanym okropnie boli mnie brzuch, smażone i w innej postaci mogę jeść bez obaw. Lekarz zniechęcał mnie do wykonania testów właśnie ze względu na brak powtarzalności wyników (jego zdaniem podważa to wiarygodność testów). Czytałam też, że przy przepuszczalnym jelicie większość spożywanych pokarmów dostaje się do krwi i testy wychodzą fałszywie pozytywne. Najczęściej wychodzą produkty, które dana osoba spożywa najczęściej. Co sądzisz na ten temat?

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie jak przywrocic tolerancje immunologiczna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Min zadbać o szczelność jelit, odpowiednią florę jelitową, wykluczyć z diety żywność przetworzoną, zadbać o stan wątroby, nerek, no i właściwe trawienie, czyli odpowiednio zakwaszony żołądek, odpowiednia ilość eznywmów trawiennych, wysypiać się, ćwiczyć coś, znaleźć sposób na radzenie sobie ze stresem itp itd . To tak mocno, mocno ogólnie, bo, bo niestety nie ma jednego uniwersalnego, generalnego sposobu dla wszystkich. Jak mawiała moja Babcia "każdy ma inaczej":-)

      Usuń
  3. Tez jestem ciekawa jak przywrócić tolerancję?

    OdpowiedzUsuń
  4. Super artykuł, jak zawsze Pani Moniko. Dzięki :-)
    Szkoda tylko ze testy Cyrex array 10 najbliżej to GB, no i jak zwykle przy wszystkim co nowe i lepsze drogo. No ale dla zdrowi i życia warto dużo. Jak ktoś ostatnio mi powiedział "moje życie jest bezcenne"

    OdpowiedzUsuń
  5. Wydaje mi się, że w artykule jest nieścisłość. Mówi on o alergiach pokarmowych, a używane jest słowo nie tolerance. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę, ale róznica jest taka:
    - nietolerancja dotyczy składników węglowodanowych jedzenia i polega na słabym trawieniu takiego składnika, który w konsekwencji staje się pożywieniem dla bakterii jelitowych i źródłem fermentacji
    - alergia dotyczy składników białkowych jedzenia i polega na reakcji układu immunologicznego na określone białko

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzień dobry pani Moniko,
    Ostatnio wyszła mi nietolerancja laktozy i Sibo, czy mogłaby mi pani polecić jakiś konkretny probiotyk na to drugie?
    Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzień dobry pani Moniko,
    Ostatnio wyszła mi nietolerancja laktozy i Sibo, czy mogłaby mi pani polecić jakiś konkretny probiotyk na to drugie?
    Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

  8. The share your really gives us excitement. Thanks for your sharing. If you feel tired at work or study try to participate in our games to bring the most exciting feeling. Thank you!
    hotmail sign in | red ball game | 192.168.1.1

    OdpowiedzUsuń
  9. W takim razie tylko badania które oferuje USBiotek są godne polecenia w polsce, konkurencjai praktycznie nie mają

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za ten artykuł!
    Od niedawna wiem, ze mam hashimoto. Byłam tym bardzo zdziwiona, gdyż zawsze bardzo dobrze się czułam, nie mam problemów z wagą ani ogólnie ze zdrowiem. Jedynym objawem są u mnie bardzo zimne stopy i dłonie oraz powracająca co kilka miesięcy tachykardia. Lekarz robiący mi USG powiedział, że to bardzo początkowa faza choroby hashimoto.
    Mimo wszystko przeszłam na dietę bezglutenową i beznabiałową. Jakichs specjalnych rezultatów nie zauważyłam, ale to pewnie dlatego, że wcześniej i tak czułam się dobrze. Zrobiłam sobie też badania na nietolerancje pokarmowe IgG. Okazało się, że nie mam nietolerancji ani na gluten, ani na żadne produkty nabiałowe. I jestem trochę w kropce. Czy to oznacza, że pomimo hashimoto mogę jeść gluten i nabiał? Czy powinnam go unikać? Czy może całkowicie odstawić?
    Dziękuję za wszystkie rady. Jestem bardzo początkująca w tym temacie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      przyłączam się do Pani pytania. Mam bardzo podobny problem i też nie wiem czy przy moim hashimoto mam odstawić gluten i nabiał czy nie. Testy nie wykazały nietolerancji.
      Będę wdzięczna za odpowiedź.

      Usuń
  11. Cześć! Trzy lata temu, pod postem o urokach antykoncepcji hormonalnej, napisałaś w komentarzu: " Mi po 3 latach udalo sie w koncu zdobyc ksiazke gdzie sa opisane mechanizmy poszczególnych preparatow, bo większość terapuetow celuje w ciemno np. jak PCOS to niepokalanek itd. ". Zdradzisz, co to za książka? Będę odstawiać leki hormonalne (Visanne), drżę na samą myśl o wysypie podobnym do tego, który miałam po odstawieniu antykoncepcji półtora roku temu i zamierzam sobie w jakiś sposób pomóc ziołami. Mam jednak problem ze zdobyciem odpowiedniej wiedzy, bo mało jest informacji na ten temat, nawet w Internecie. Każda sensowna książka lub coś w tym stylu będzie dla mnie ogromną pomocą.
    Pozdrawiam,
    Zuza

    OdpowiedzUsuń
  12. Thank you very much for a very useful article.
    driving directions

    OdpowiedzUsuń

  13. شركة تاج لتسليك المجارى بالدمام 0551844053 تمتلك الشركة افضل الادوات المثاليه المستخدمه فى عمليات تسليك المجارى
    شركة تسليك مجارى بالدمام
    بالدمام والتى تمتلك الخبره الكافيه لذلك والتى تعتمد على عماله فنية مدربه على اعلى مستوى من الدقه والمهاره فى تنفيذ
    كل ما هو مطلوب من الطاقم المرسل اليك عزيزى العميل وذلك لتلبية جميع طلباتك عزيزى العميل كل ما عليك هو ان تبادر
    بالاتصال بافضل شركة تسليك مجارى بالدمام نقوم فى شركة تاج باستخدام افضل الاساليب العلميه الحديثه والطريقه
    المثاليه والصحيحه لعملية تسليك المجارى بالدمام نقوم بتسليك للحمامات بالدمام وتسليك صفايات الحمامات اثناء وجود تسليك وشركة تسليك
    مطابخ بالدمام من اوائل الشركات التى تعتمد على افضل الطرق الحديثه والتى تستخدمها شركة تاج 0551844053 تسليك مجارى بالدمام
    التى اصبحت فى طليعة شركات التسليك بالدمام ولا تقل اهمية عن شركة طيوب لتسليك المجارى بالدمام
    شركة تسليك مجارى بالقطيف
    شركة تسليك مجارى بالخبر
    شركة تسليك مجارى بالجبيل
    شركة تسليك مجارى بصفوى وسيهات وراس تنورة
    شركة تسليك مجارى بالاحساء
    شركة تسليك مجارى بالرياض
    شركة طيوب لتسليك المجارى بالدمام
    شركة طيوب لتسليك المجارى بالقطيف

    OdpowiedzUsuń
  14. شركة تاج لمكافحة الحشرات بالدمام تنتشر الحشرات بشكل غير طبيعي في اماكن تواجد الانسان لانها تتغذى على بقايا الطعام والحل معنا في شركة تاج اعرق شركة
    مكافحة حشرات بالدمام هذا لاننا نتخلص من الحشرات بدون رائحة في جميع الاماكن شركة مكافحة الحمام بالدمام والخبر ( بيوت شعر – مدارس – جمعيات – شركات – فلل – قصور – منازل – شقق )
    نحن متخصصين في اباده الحشرات الطائرة والزاحفة والقوارض باقوي الطرق الحديثة والاساليب العلمية والمعدات والمبيدات
    المستورده بتصريح من المنظمات الدولية والاقليمية للتخلص من الحشرات ( الذباب – البعوض – النمل – الصراصير(
    اتصل نصلك اينما كنت وفى الوقت المحدد شركة مكافحة حشرات بالدمام
    شركة مكافحة حشرات بالقطيف
    شركة مكافحة حشرات بالجبيل
    شركة مكافحة حشرات بالخبر
    شركة مكافحة النمل الابيض بالدمام
    شركة مكافحة حشرات بسيهات
    شركة مكافحة حشرات بالاحساء
    شركة رش مبيدات بجازان

    OdpowiedzUsuń

  15. توفر الشركة لعملاؤها الكرام الكثير من خيارات و برامج عمليات تنظيف المنازل
    شركة تنظيف منازل بالجبيل
    وخبرتنا العملية و استطلاعنا الدائم لسوق خدمات تنظيف الشقق يؤكد لكم عملاؤنا الكرام انكم حتما ستجدون ما يناسب
    احتياجاتكم ضمن شرائحنا المختلفة والمتعددة المصممة خصيصا لتلبى مختلف احتياجاتكم فى اعمال تنظيف المنازل بالجبيل
    تنظيف المنازل بالقطيف انتشر بكثرة بين الناس لضمان الحصول على افضل اسعار تنظيف الشقق ذلك لأن شركات التنظيف لديها من
    العمالة ما يكفي لأنجاز المهام فى اقل مدة زمنية، ايضاَ كل شركة تنظيف من المفروض ان يتوفر بها ماكينات تنظيف مخصصة فى
    تنظيف الفلل و تنظيف القصور ونظافة المنازل وكل ماكينة تنظيف تقوم بمهام معينة يصعب على ربة المنزل القيام بها بمفردها
    مثل تنظيف القماش و لهذا يفضل إسناد المهمة إلي افضل شركة تنظيف منازل بالقطيف شركة تاج الافضل دائما 0551844053
    شركة تنظيف بالجبيل
    شركة تنظيف سجاد بالجبيل
    شركة تنظيف شقق بالجبيل
    شركة تنظيف فلل بالجبيل
    شركة تنظيف مجالس بالجبيل
    شركة تنظيف منازل بالقطيف
    شركة تنظيف مجالس بالقطيف
    شركة تنظيف سجاد بالقطيف
    شركة تنظيف شقق بالقطيف

    OdpowiedzUsuń
  16. Mi się ostatnio pojawił trochę problem właśnie z tym związany ;/

    OdpowiedzUsuń


  17. The share your really gives us excitement. Thanks for your sharing. If you feel tired at work or study try to participate in our games to bring the most exciting feeling. Thank you!
    hotmail sign in | red ball 1 | 192.168.1.1

    OdpowiedzUsuń