PROBLEMY TRAWIENNE


       „Jama ustna jest lekarzem żołądka”

 

Problemy trawienne są na tyle powszechne, że dla większości osób stały
się bardzo naturalną kwestią. Tymczasem te dolegliwości mają poważne
konsekwencje zdrowotne i wpływają na pracę całego organizmu. Nigdy nie
należy lekceważyć upośledzonego trawienia ani dolegliwości z nim związanych.

Zdrowe jelita są niezwykle ważne
i to bynajmniej nie ze względu na uciążliwe symptomy jakie się z nimi
wiążą gdy chorują. Ich stan wpływa na cały organizm, zwłaszcza na naszą
odporność oraz reakcje stresowe. Chore jelita mogą doprowadzić do
wielu powikłań i wystąpienia przewlekłych schorzeń od nadwagi po trądzik.

 

Zawsze jest przyczyna

Kto zresztą nie zna okazyjnej niestrawności, wzdęć, zaparć
czy biegunek. Jednak gdy kwestie te nie ustępują lub co gorsza
zaostrzają się to czekanie na cud, pochłanianie nieograniczonej ilości
suplementu w postaci błonnika,
stymulowanie ruchów laksacyjnych kawą czy próby kombinowania z różnymi
dietami nie są żadnymi skutecznymi sposobami na rozwiązanie problemów
trawiennych. To tylko chwilowe remedium, które łagodzi objawy bez
zaadresowania ukrytej przyczyny takiego stanu.Zawsze zatem należy doszukać się pierwotnej przyczyny naszych problemów.
Stwierdzenie: 'to ZJD i taka Pani uroda’ to ulubione wyjaśnienie
lekarzy. O większości potencjalnie problematycznych kwestiach już
pisałam, ale dziś postaram się to wszystko zebrać w całość i podpiąć
odpowiednie posty. 

Nietolerancje pokarmowe

Przeważnie odkrywamy nagle, że mamy jakąś nietolerancję na dane produkty
lub produkt. Taka sytuacja często jest wynikiem chronicznego stanu
zapalnego w obrębie jelita cienkiego. Oczywiście stan zapalny blokuje
poprawne trawienie, co upośledzi poprawną pracę systemu pokarmowego na
dalszych jego etapach.Stan zapalny ogólnie mówiąc jest odpowiedzią na szkodliwe działanie
patogenów, irytujących substancji czy też uszkodzonych komórek. Przewlekły stan zapalny
jest bardzo problematyczny i to on prowadzi do zaparć, biegunek, wzdęć
czy bólu brzucha. Być może jest to wynik przerostu Candidy, SIBO czy aktywności pasożytów. Równie dobrze może to być kwestia stosowania leków (zwłaszcza antybiotyków),
stresu, nadmiaru śluzu czy niedoborów kwasu foliowego lub witaminy B12.
Ponadto toksyny środowiskowe jak BPA czy pestycydy upośledzają
działanie systemu odpornościowego i produkcję cytokin.
Po jakimś czasie stan zapalny uszkadza śluzówkę jelit i tworzy nieszczelne jelita.
W konsekwencji niestrawione molekuły mogą przez taka dziurawą ścianę
jelit przedostawać się do krwiobiegu. Taka nieprawidłowość jest
wyłapywana przez system odpornościowy i mamy reakcję alergiczną.
O testach nie nietolerancje pokarmowe przeczytasz tutaj.

 

 

Multum innych potencjalnych przyczyn 

Innym klasycznym problemem są zaparcia i wzdęcia. Tutaj sprawa często
może być bardziej skomplikowana i wymaga dokładniejszej analizy. Jak
wiadomo trawienie jest procesem od góry do dołu, więc należy każdy
szczebel tego procesu rozważyć jako potencjalnego winowajcę. Na pierwszy
ogień można wziąć pod lupę wydzielanie kwasu solnego w żołądku, bez
którego poprawne trawienie nie ma szans wystąpić. Może to być wynik
infekcji H.pylori, stresu, przerostu Candidy, leków hamujących jego wydzielanie, małej
podaży zwierzęcych protein czy też wieku. Często wraz z niskim
wydzielaniem kwasu żołądkowego występuje zmniejszona produkcja enzymów
trawiennych, zwłaszcza gdy mamy niedobory odżywcze (enzymy wymagają
witamin i minerałów jak B12, żelaza czy cynku), co dokłada problemów do
całej sprawy.. Kolejną kwestią jest brak odpowiedniej flory bakteryjnej, zwłaszcza u osób które długo były na standardowej przetworzonej diecie. Nierzadkie są również problemy z zaburzoną pracą wątroby czy woreczka żółciowego, co bezpośrednio wpływa na procesy oczyszczające zachodzące przy pomocy tych narządów.

I oczywiście sama dieta. Gdy wciąż jemy gluten lub inne problematyczne produkty
narażamy się na nieustanne pogarszanie stanu jelit, zwłaszcza gdy stan
zapalny jest obecny. Być może problem leży w nietolerancji FODMAPS, opornej skorbii lub złego wchłaniania fruktozy.

 

Co robić?

Osobiście zawsze analizuję po kolei takie kwestie jak: trawienie w zakresie wydzielania kwasu solnego, enzymów, żółci, pracy wątroby.  Następnie oceniam stan jelit ze względu na przeszłość dietetyczną i pod kątem SIBO, pasożytów, nietolerancji pokarmowych oraz nieszczelnego jelita. W zależności od obszaru, w którym wykrywa się problemy odpowiednie podejście jest stosowane.

Przeważnie początkowy etap jakim jest dieta eliminacyjna
jest najbezpieczniejszą opcją redukcji stanu zapalnego niezależnie od
przyczyn dolegliwości. Podobnie jednymi z pierwszych kroków są:
przywrócenie produkcji kwasu solnego oraz zwiększenie wydzielania
enzymów trawiennych.

Pozostałe aspekty przywracania równowagi jelitom są już stricte zależne
od przyczyn. Zawsze jestem za tym aby przed jakąkolwiek próba
samoleczenia wykorzystać klasyczne metody diagnostyczne jak: usg,
gastroskopie, kolonoskopię czy testy na nietolerancję pokarmowe.

W przypadku braku wyraźnych przyczyn upośledzonego trawienia warto
popatrzeć na inne fizjologiczne aspekty, które mogą mieć znaczenie dla
prawidłowych funkcji układu pokarmowego, jak stres, sen czy niedobory
składników odżywczych.

Podstawowe zalecenia:
  • eliminacja drażniących produktów: zbóż, warzyw strączkowych, orzechów i nasion, warzyw psiankowatych, nabiału i przede wszystkim cukru– jedzenie 3 posiłków dziennie (zamiast kilku małych)
  • ograniczenie węglowodanów (głodzimy bakterie)
  • zmniejszenie ilości Omega6 w diecie (działa zapalnie), zwiększenie Omega3 (działa przeciwzapalnie)
  • włączenie oleju kokosowego oraz masła (oba wykazują działanie przeciwzapalne)
  • zwiększenie produkcji kwasu solnego poprzez picie soku z cytryny przed posiłkiem lub octu jabłkowego (1-2 łyżki na szklankę wody)
  • dokładne przeżuwanie jedzenia, spożywanie posiłków bez pośpiechu
  • włączenie sfermentowanych produktów (kefir, kiszona kapusta, ogórki kwaszone)
  • picie leczniczego rosołu (przepis wkrótce, klasyczny rosół gotowany na małym ogniu przez kilka godzin)
  • minimum 8 godziny snu (wspomaga leczenie, reguluje hormony stresu)
  • zarządzanie stresem (cokolwiek pomoże: medytacja, joga, suplementy, hobby
  • dobrej jakości probiotyk

 

Post powiązany: Gdy trawienie pójdzie w złą stronę.

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.